Menu

Közös tulajdonba került a kórház

2005.03.05.

Csütörtökön ünnepélyes keretek között írta alá Vajda Pál Budapest főváros főpolgármester-helyettese, Zelles Sándor, a Kincstári Vagyon Igazgatóság vezérigazgatója, valamint Hajdu László polgármester az Észak-pesti Kórház átadás-átvételről szóló szerződést.

A ceremónián a főváros és a kerület több képviselője, számos érdeklődő mellett részt vett Kiss Péter kancelláriaminiszter.

Mint házigazda, elsőként Hajdu László üdvözölte a jelenlévőket, majd átadta a szót Zelles Sándor úrnak, aki a KVI feladatai között megemlítette, hogy olyan javaslatokat kell tennie, intézkedéseket hoznia, amely alapján az állami vagyon minél jobb kezekbe kerül. Ennek során például 2004-ben közel 30 milliárd forint értékű ingatlanvagyont adott át a KVI önkormányzatoknak. Emellett a kincstárnak az a feladata, hogy találja meg azokat a funkciókat, amelyek az állami működéshez szükségesek. Ám elkerülhetetlen, hogy értékesítésre ne kerüljön sor, hiszen vannak üresen álló vagy bérbe adott ingatlanok, melyek nem szükségesek állami funkciók ellátására.

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek – mondta a vezérigazgató végül-, hiszen ez a XX. század elején szanatóriumnak épült, s az akkori modern biztosítók által finanszírozott épület végre megtalálja a helyét, s újból gyógyítási és szociális feladatokat tud ellátni. Gratulálok az önkormányzatnak ehhez a nagy feladathoz!

A vezérigazgató szavait követően Vajda Pál, főpolgármester-helyettes szólt az ünnepségen részt vevőkhöz:

– Egy hányatott sorsú terület átvételéről van szó és mi örömmel működünk közre tulajdonostársként a XV. kerületi Önkormányzattal abban, hogy itt egy nagyarányú ingatlanfejlesztés induljon meg. Ezen a területen egy egészségügyi, rekreációs, szociális központi terület fog kiépülni a kerület és a főváros lakosságának javára, őket szolgálva. Szeretném jelezni, hogy a szakágazati koncepció kidolgozásában Szolnoki Andrea, a terület főpolgármester-helyettese jelentős előrelépést tett a kerületi önkormányzattal közösen, én magam pedig az ingatlanfejlesztés, vagyonhasznosítás kérdésében működök közre a kerületi önkormányzattal. Rövid időn belül szándékozunk egy együttműködési megállapodást aláírni a kerületi önkormányzattal, mert terveink szerint az tudja leginkább vezényelni az ingatlanhasznosítást, aki a területen él, a területen a legjobban ismeri az itt élő emberek igényeit. Ezért szeretném bejelenteni, hogy a teljes ingatlanhasznosítás vezénylése a XV. kerületi Önkormányzat feladata lesz, mi pedig mint tulajdonostársak közreműködünk ebben. Viszont az ingatlanfejlesztés eredményével tulajdoni arányunknak megfelelően szeretnénk, ha a budapesti polgárok is részesednének. Ez egy korrekt megoldás lesz. Természetesen felmerülhet kérdésként, hogy milyen források állnak rendelkezésre, hiszen becslésem szerint 10-12 milliárd forintnyi forrás szükséges ahhoz, hogy ezek az elképzelések megvalósuljanak. Ezt úgy képzeljük el, hogy az ingatlanfejlesztési program a közszféra és a magánszféra együttműködésével fog megvalósulni, de mindenképpen az emberek javát fogja szolgálni. Örülök, hogy ebben közreműködhetek.

– Tizenöt évvel ezelőtt egy jól működő, az akkori kor színvonalának megfelelő, vagy talán még magasabban is kvalifikált szovjet kórház működött- vette át a szót Szolnoki Andrea, főpolgármester-helyettes. A kórház jobban volt felszerelve, mint az akkori fővárosi kórházak bármelyike. Akkor úgy döntöttünk, hogy kizavarjuk az oroszokat nemcsak az országból, nemcsak a fővárosból, hanem a kórházból is. Ez sikerült. Elmentek és elvitték a gépeket, a műszereket, kiürítették a kórházat; a maradék vízcsaptelepeket és ablakkereteket széthordták, ellopták. Itt maradt ez a szerencsétlen kórház teljesen üresen, kisemmizve és mi 15 éve küzdünk azért, hogy ezen a területen ismételten kórház lehessen. Most már ilyen álmaink nincsenek, de mindenképpen ragaszkodunk ahhoz, hogy egészségügyi, szociális célú felhasználási forma működjön a kórház területén. Ehhez egyszer megkaptuk az Antall-kormánytól közös osztatlan tulajdonba a kórházat azzal a feltétellel, hogyha 1995-ig nem épül meg a kórház, akkor visszaveszi az állam. 1995-ig kórház nem épült, de azt sem lehet mondani, hogy semmi nem épült. Épült egy nagyon jól felszerelt szakrendelő, mely alkalmas a kerületi lakosok ápolására, gondozására, sőt a főváros több kerületének lakosai is megtisztelik ezt a szakrendelőt, mert nagyon jó színvonalú. Ebbe elég sok forrást beletett a Fővárosi Önkormányzat, s a XV. kerületi Önkormányzat is segített ebben. Tehát nem lehet mondani, hogy semmi nem működött vagy nem létezik, ezzel együtt 1995-ben mivel nem valósult meg a kórház, ezért visszakerült az állam tulajdonába. Ezután évekig nem történt semmi, s most sikerült, hogy végleg megkaphatta a főváros és a kerület osztatlan közös tulajdonba az Észak-pesti Kórházat. Már csak rajtunk múlik, hogy valóban lesz-e itt rekreációs centrum, szociális otthon, idősotthon, nővérszálló és egészségügyi szolgálat. Mi, akik itt vagyunk, azon vagyunk, hogy mindez minél hamarabb bekövetkezzen. Természetesen senki ne gondolja, hogy ez holnap lesz. Először tervezni fogunk, koncepciókat fogunk gyártani, a kerület tendert fog hirdetni, vállalkozókat fogunk várni annak érdekében, hogy mindez megvalósuljon- mondta Szolnoki Andrea.

Ezután Hajdu László polgármester arról beszélt, hogy az Adria utca- Pestújhelyi út- Neptun utca- Őrjárat utca által határolt mintegy 7, 5 hektárnyi területen volt kórházépület ingatlanát és megmaradt 34 építményét veszi át a kerület. A 34 építményből kettő- ahol a járóbeteg-ellátás működik – jó állapotban van, ám 11 épületet le kell bontani használhatatlan műszaki állapota miatt.

– Átveszünk tehát egy 13 év óta enyészetnek kitett épületcsoportot azzal, hogy mégis mi mindebből szeretnénk valamit alkotni és van elképzelésünk is arra, hogy hasznosítani tudjuk- mondta a kerület polgármestere. Mindehhez szükséges az, hogy a Magyar Kormánytól a két önkormányzat 50-50%-os arányú tulajdonába kerüljön át ez az ingatlan, s szükség van arra, hogy az érintett két önkormányzat között egy együttműködési megállapodás szülessen a közös hasznosításra. 1991-ben születhetett volna olyan döntés is, hogy a „lepedők cseréjével” a továbbiakban is kórházként működjön az ingatlan. Ám olyan súlyos döntés született, hogy nincs szükség erre a kórházra, s azt mondták, hogy kártérítés fejében vigyék haza a szovjetek az általuk vásárolt magyar gyártmányú műszereket. A kórház sorsa ekkor megpecsételődött, ma pedig a műszaki állapota nem teszi lehetővé, hogy kórházként üzemeljen. Ezért a főpolgármester-helyettes úr által elmondott dolgokat szeretnénk majd megvalósítani és reméljük, hogy tudunk a képviselő-testületünkkel együtt, a kerületben élők segítségével és a partnereinkkel közösen együttműködve ezen a területen rövid időn belül hasznosítást végezni.

Ezen szavakat követően került sor a szerződés aláírására, majd Kiss Péter kancelláriaminiszter köszöntötte a jelenlévőket.

– A döntés legaktuálisabb kiindulópontja a 2004.decemberi döntés, amely alapján 124 önkormányzatnak 472 ingatlant adott át és köztük ezt az ingatlant is, amelyről mondhatjuk, hogy végre révbe ért. Tulajdonoshoz került, olyanhoz, aki garantálni tudja, hogy közfeladatra tudja felhasználni. Mondhatjuk, hogy kicsit a magyar rendszerváltás története is az, ami történt az Észak-pesti Kórházzal. Hallottuk a kalandos sorsát, de mondhatjuk, hogy happy end….Azon vagyunk, hogy a közös vagyonunk, a közös törekvésünk és ez a kormánydöntésünk háttere egyre inkább az emberek érdekeit szolgálja. A hétköznapi érdekeket, ami nem kerül bele a történelemkönyvekbe, de ami miatt a történelem van: ahogy élünk és ahogy élhetünk. Ezt befolyásolja ugyanis az a lehetőség, amit most megkapott Észak-Pest, az önkormányzat és a főváros – a két önkormányzat együtt kézbe vett. Őszinte szívvel köszönöm mindazoknak, akik közreműködtek: a főváros mai vezetésének ebben óriási szerepe van, a kerület szívósságának és kitartásának szintén nagy szerepe van és mindazoknak, akik álmokat, terveket szőttek az elmúlt 15 évben is. Most megnyílt egy óriási perspektíva, hiszen több mint 7 hektáron 34 épület van. Ha ezeknek zöme valóban igényli az óriási fejlesztést az új funkció érdekében, akkor is nagyon nagy lehetőség a közösség kezében. Örülök, hogy ebben közreműködhettem és örülök, hogy a kormány gyors döntésével megadta a lehetőséget ahhoz, hogy a KVI szintén gyors munkával ellássa azt a feladatát, amire mindannyian 15 éve vártunk… Itt a fővárosi és a kerületi önkormányzat kapott egy olyan esélyt, hogy magánerőt bevonva, európai forrásokra is tervezve egy kis csodát csináljon hét hektáron. Ezt ajánljuk receptnek a későbbiekre nézve is a majd ezer ingatlanra, amelynek átadásáról gondoskodni fogunk az következő években. Legyen ez a mai nap az előrenézésnek, a fejlesztésnek az ünnepe! – mondta a kancelláriaminiszter pohárköszöntője végén.

A kórház