Menu

Közmeghallgatás lesz a nagyberuházás ügyében

2019.11.07.

A képviselő-testület a Szilas-patak menti főgyűjtő-építés témájában tart közmeghallgatást november végén.

November 21-én 17 órai kezdettel tart közmeghalgatást Budapest Főváros XV. Kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Képviselő-testülete. A közmeghallgatás témája a Szilas-patak menti Észak-pesti szennyvízfőgyűjtő-csatorna beruházás aktuális állapota és fejlesztési tervei lesznek.

Mint ismert, a testület június végén döntött úgy, hogy a fejlesztés első fázisa a Károlyi Sándor út–Erdőmenti út szakaszon megépülhet, bruttó 1 milliárd 380 millió forintos költséggel, az önkormányzat saját forrásaiból.

Régi, tizenöt-húsz éves törekvése ez a kerületnek, és a törvény szerint a szennyvízelvezetést a Fővárosi Önkormányzatnak kellene biztosítania. A főváros azonban semmi hajlandóságot sem mutatott erre, pedig 1998 óta fejlesztési terület az M3-ashoz és a Mogyoród útjához tapadó 755 hektáros övezet. Hiába terjeszkedhetne erre a lakóövezet, vagy hiába telepedhetnének meg itt cégek, a csatorna hiányában nem adható ki építési engedély.

A körülbelül egyéves beruházással azonban lakóövezetek létesülhetnek Palota Újfalun, valamint Palota Ligeten, és új ipari-kereskedelmi övezet is létesülhet az M3-as mentén.

A beruházásra közbeszerzést írtak ki, a kivitelezői szerződést október 9-én írta alá Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere és dr. Lamperth Mónika jegyző, valamint Sal László, az A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Nagy Gábor, a Penta Általános Építő Kft. ügyvezetője.