Menu

Közmeghallgatás

2021.11.15.

Törvénybeli kötelezettségének tett eleget az önkormányzat azzal, hogy november 11-re közmeghallgatást hirdetett meg.

Évente egyszer ugyanis lehetőséget kell biztosítania a lakosság számára, hogy elmondhassák a véleményüket, illetve, hogy direkt módon tájékozódhassanak a közügyekről.

Ám, még a demokratikus törekvések is csak nehezen tudnak megbirkózni azzal a problémával, amelyet az elmúlt lassan két évben a világjárvány okozott. Mondhatnánk azt is, hogy a pandémia otthon tartotta az embereket, mert, hogy a november 11-i eseményen alig akadt kerületi lakó. A közmeghallgatásokon nemcsak személyesen, hanem előzetesen írásban is fel lehet tenni a kérdéseket. Ezzel a lehetőséggel is mindössze csak egy ember élt. Így jobb híján Cserdiné Németh Angéla polgármester tájékoztatta a kerület lakosságát a pandémia kezdete óta tett önkormányzati intézkedésekről.

– Elsőként a köszönetemet szeretném kifejezni, a bölcsődékben, az óvodákban és iskolákban dolgozóknak, a szociális területen tevékenykedő szakembereknek, illetve a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény munkatársainak azért az erőfeszítésért, amit azért tettek, hogy működni tudjon a kerület. Illetve köszönet jár azoknak is, akik önkéntes munkával, vagy adományaikkal segítették a járványkezelést. Az önkormányzat is mindent megtett az élhetőbb mindennapok érdekében – mondta a polgármester. – Megszerveztük a karaténban levő nyugdíjasok számára a bevásárlásokat, a gyógyszerek beszerzését, házhoz szállítását, ingyenesen maszkokat osztottunk, a nehéz anyagi helyzet ellenére is biztosítottuk a szociális támogatásokat, az online oktatást laptopok vásárlásával segítettük, a diákok a tanulmányaikért és sporteredményeikért is elismerésben részesültek. Tettük ezt úgy, hogy a járvány kezelésére semmiféle állami támogatást nem kaptunk, helyette nagyon sok pénzt: 3,5 milliárd forintot elvont tőlünk a kormány, és ahogy a hírekből értesültünk, ez a helyzet jövőre sem fog változni. A kormány nem egyformán kezeli a kerületeket, a kormánypárti önkormányzatok hatalmas kompenzációt kapnak, míg az ellenzéki kerületektől csak elvonnak forrásokat. 2020-ban a járvánnyal szembeni védekezés 720 millió, 2021-ben idáig 871 millió forintba került, a helyben adott kompenzáció pedig 1,1 milliárd forintot emésztett fel. Ennek ellenére a megkezdett beruházásokat folytattuk és be is fejeztük, így elkészült az Észak-Pesti Szennyvíz Főgyűjtő Csatorna, megújult az Eötvös utca egy szakasza, és a Deák utca, befejeződött a Drégelyvár utcai felüljáró rekonstrukciója, parkok, járdák épültek, melyhez forrást mindössze a Fővárosi Önkormányzattól kaptunk. Az illegális hulladékok elszállítása továbbra is problémát okoz, sok pénzt és energiát emészt fel a közterületek takarítása – nyomatékosította a polgármester.

Cserdiné Németh Angéla végezetül a jelenlegi járványhelyzetre is kitért. Mint mondta, tisztában vannak a járványügyi adatokkal, ennek ellenére senkit – egyetlen köztisztviselőt és az önkormányzati cégek egyetlen dolgozóját sem – fognak kötelezni az oltás felvételére, de mindenkit arra biztatnak, hogy oltassa be magát, mert csak így lehet legyőzni a járványt.

Ezt követően néhány kérdés elhangzott ugyan, melyek elsősorban arra irányultak, hogy az önkormányzati képviselők évente egyszer számoljanak be a lakosságnak a munkájukról, hogy a Hősök úti rendelőt felújító cég tegyen rendet a munkaterületen, mert ott áldatlan állapotok uralkodnak, illetve, hogy a közterületi szemetesek ürítése nem a megfelelő ütemben zajlik. Erre a kérdező helyben meg is kapta a válaszokat: mely szerint az önkormányzati képviselők minden évben beszámolnak a munkájukról a kerületi újság hasábjain, és ez ebben az évben is így lesz, illetve, hogy a Hősök úti rendelő kivitelezőjével, akit közbeszerzés alapján választott ki az önkormányzat, valóban vannak vitás helyzetek, de az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az építtetőt rendezettebb munkavégzésre kényszerítse. Az biztos: a nem megfelelő munkaszervezés miatt csúszni fog a rendelő átadása. Utolsó válaszként pedig elhangzott, hogy a közterületi szemetesek ürítése egy meghatározott menet- és ütemterv alapján történik, ezt pontosan nyomon lehet követni, de erre a területre is jobban oda fognak majd figyelni.

 

Forrás: XV Media