Menu

Polgármesteri közlemény – A Fidesz-frakció tagjai tegyenek eleget képviselői kötelezettségüknek és vegyék fel a munkát

2017.07.13.

A július 4-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen a kerületi Önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának tagjai nem jelentek meg, Móricz Eszter MSZP-s képviselő pedig kivonult az ülésről: az így kialakult határozatképtelenség miatt ezért július 12-re ismét összehívtam a testület ülését. A Képviselő-testület tegnapi munkáját a testület fideszes képviselői egyhangú távolmaradásukkal sajnálatos módon ismét megakadályozták.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota választott vezetőjeként felelősséggel tartozom a kerület kiegyensúlyozott és biztonságos működéséért. Politikai pályafutásom során mindig a közösség szolgálatát tartottam szem előtt: ez vezérel polgármesteri munkámban is, és hasonlóképp elvárom mindezt a kerület polgárai által megválasztott képviselőktől is. Felelősségteljes és megfontolt döntéseinken múlik intézményeink nyugodt működése, az ellátások folyósítása, valamint a szükséges intézményi felújítások és beruházások feltételeinek jó gazdaként történő biztosítása.

Itt az ideje, hogy a napi pártpolitikai csatározások helyét átvegyék a felelős döntések. Súlyos és tarthatatlan helyzetet állítanak elő mindazok a képviselők, akik – folytatólagosan szembemenve képviselői esküjükkel – nem hajlandók részt venni a testület munkájában. A képviselői munka nem nagyvonalú gesztus, hanem törvényi kötelezettség. Az önkormányzati törvény betűje szerint: „Az önkormányzati képviselő köteles a testületi üléseken megjelenni, a képviselő-testület munkájában és döntéshozatali eljárásában részt venni.”

Meggyőződésem, hogy minden tisztességes és a kerület lakosaiért felelősséget érző képviselőtársam – pártállástól függetlenül – abban érdekelt, hogy közös munkával garantáljuk a kerület békéjét és biztonságát. Polgármesterként kötelességem biztosítani, hogy időben döntsünk a mintegy 280 millió forintos óvoda-és bölcsőde-felújítások megalapozott és gazdaságos finanszírozását lehetővé tevő új, nyílt közbeszerzés kiírásáról, és a kerületben dolgozó közalkalmazottak havi bruttó 10 ezer forintos kereset-kiegészítésének önkormányzati hozzájárulással történő biztosításáról.

Annak érdekében, hogy ne veszítsünk el havi 130 millió forint állami normatívát, szavaznunk kell az augusztustól felálló új kerületi óvodarendszer megfelelő finanszírozásáról, valamint a Pattogós utcai katolikus iskola tornatermének közös felújításához szükséges tulajdonosi hozzájárulásról.

A XV. kerület polgármestereként józan és felelősségteljes helytállásra szólítom fel a Képviselő-testület valamennyi tagját. Az elmúlt hetek politikai szembenállása miatt kialakult patthelyzetet a kerületben élők érdekében rendeznünk kell.

Közelgő erdélyi utamról hazatérve ezért július 26-án (szerdán) 10 órára várom az irodámban a Fidesz-KDNP frakciójának delegációját a politikai megállapodásunk további működésének feltételeit meghatározó egyeztető tárgyalásra. Egyúttal elvárom képviselőtársaim részvételét a döntéshozatalban a július 26-án (szerdán) 17.30-ra, illetve 18.30-ra összehívott rendkívüli testületi ülésen.

Budapest, 2017. július 13.

Hajdu László
polgármester