Menu

Megállapodtak a sztrájkról

2019.02.27.

Meghatározta a köztisztviselők március 14-i, MKKSZ meghirdette munkabeszüntetésének feltételeit a XV. kerületi önkormányzat és a szakszervezet.

Megállapodott a köztisztviselők 2019. március 14-i, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett sztrájkjának XV. kerületi feltételeiről az önkormányzat mint munkáltató képviselőjeként Lamperth Mónika jegyző és Szilvási Anna, az MKKSZ helyi alapszervezeti titkára.

A tervezett munkabeszüntetéshez a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal dolgozóinak több mint fele, 135 munkavállaló szolidaritásból csatlakozott, ők úgy nyilatkoztak, részt vesznek a sztrájkban, ha nem jön létre megállapodás a kormány és a köztisztviselők munkavállalói érdekképviselete között.

Az önkormányzat a megállapodásban tudomásul vette a sztrájk követeléseit. A felek azt is kimondták, hogy a követelések nem tartoznak az önkormányzat hatáskörébe, így a tényleges egyeztetés az MKKSZ és a kormány között kell hogy megtörténjék.

A kerületi jegyző és az alapszervezeti titkár megállapodása rögzíti a halaszthatatlan ügyek intézését, azok körét. A megállapodás kimondja, hogy jelenleg nem áll a honvédelmi, illetve a katasztrófavédelmi feladatok ellátását veszélyeztető helyzet. A felek abban is megállapodtak, hogy a sztrájk nem akadályozhatja a 2019. évi európai uniós választások lebonyolítását.

A megállapodásban külön pont mondja ki, hogy a halaszthatatlan ügyek biztosítása mellett a hivatal vezetője, a jegyző – a lakosság érdekében – a személyesen látja el a sztrájkban részt vevő ügyfélszolgálati munkatársak feladatait. A jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozót megilletik a munkaviszonyból eredő jogosultságok.