Menu

Középpontban a szépkorúak

2013.01.21.

Az idősek számára fontos a társaság, szeretik hasznosnak érezni magukat és szórakozni, akkor is ha szellemi, fizikai állapotuk gyengült és ellátásra szorulnak. Joguk van ennek megfelelő gondozásban részesülni, de hogy a társadalom miként vélekedik az öregekről, nemcsak a pénztől függ, hanem a hozzáállástól, az ellátórendszerben dolgozók képzettségétől is.

Szerencsére a XV. kerületben a döntéshozók kiemelten foglalkoznak a szépkorúakkal, és a lelkes szakemberekből sincs hiány. Az alapszolgáltatáson
– a szociális étkeztetésen, a házi segítségnyújtáson, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáson, az idősek nappali ellátásán – kívül minden lehetőséget megragadnak, hogy tartalmas életkörülményeket teremtsenek a nyugdíjasoknak.
A városrészben az Arany János, Kontyfa, Klebelsberg Kunó utcai idősek klubjában a feladat a szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására képes időskorúak nappali gondozására irányul. A klubokban napközben együtt lehetnek a szépkorúak, a társas kapcsolatok kialakítása, ápolása, a hasznos időtöltés mellett az igénybevevők életminőségének megőrzése és javítása is célja az intézmények munkatársainak.
A klubokban a szakemberek segítséget nyújtanak a hivatalos ügyek intézésében, valamint a közösségi programok szervezésében is.
– Sajnos azonban a mai gazdasági helyzetben, a térítési díjat már egyre kevesebben tudták befizetni. Ezt felmérte az önkormányzat és a helyi rendeletet módosította, így a nyugdíjasoknak januártól csak maximum 200 forintot kell havonta fizetniük, amiért cserébe akár az összes Idősek Klubja által kínált programot, szolgáltatást igénybe tudják venni – tájékoztatott Gráczer Irma, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója.