Menu

Középiskolába lépett az önkormányzatiság

2006.02.02.

Január 31-én az összes kerületi oktatási intézmény közreműködésével, s anyagának bemutatásával nyílt meg a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban a „15 éves az önkormányzatiság” című kiállítása.

Miután a gyerekek tartottak egy rövid műsort (közreműködött Szaniszló Dávid, Migend Lili, Kovács Andor, Bóné Bence, Takács Klaudia és Verzsik Dóra, a 6.b. osztály kamarakórusa és a 2.b. osztály, akik a NOX számára táncoltak – a műsort Kompa Istvánné intézményegység vezető-h. és Kecskeméthyné
Mezősi Annamária alsós munkaközösség-vezető állította össze), Deák János a KNOK elnök-igazgatója köszöntötte a jelenlévő diákokat, intézményvezetőket, s külön kiemelve Gyurcsánszky János alpolgármestert, Lindner Gusztávot, az OMIS osztály vezetőjét, Dr. Kántásné Szabó Ivettet, az OMIS osztály közoktatási csoportvezetőjét illetve Ambrus Jánost, a MOS Bizottság elnökét, akit felkért a megnyitó beszéd megtartására.
– A 2005/2006-os tanévben kezdték meg a középiskolai tanulmányaikat azok a diákok, akik egyidősek az önkormányzatisággal – mondta Ambrus János.
15 évvel ezelőtt az első választásokon döntöttek úgy az állampolgárok, hogy az önkormányzat mellett szavaznak, létrehozzák a több mint 3200 területi önkormányzatot. Akik most kezdték meg tanulmányaikat, nem is tudják, hogy mit jelent az önkormányzatiság, mert nincs összehasonlítási alapjuk. Ők majd a történelmi tanulmányaik során fogják megismerni azt a különbséget, azt a változást, ami 1990-ben ezzel a választással megtörtént.
Az elnök szólt arról, hogy az első időszakban az önkormányzatok tanulták az új lehetőségeket, s a legnagyobb jelentősége abban van talán, hogy a különböző helyeken élő lakók magukénak kezdték tekinteni a településüket. Megkeresték a régi hagyományokat, jelképeket alakítottak ki (zászló, címer) s az idő előrehaladtával egy-egy önkormányzat már saját jelképeivel jelent meg az ország lakossága előtt.
-Felélesztettük a régi hagyományokat, amelyek már lassanként feledésbe merültek, és új hagyományokat teremtettünk a megemlékezésekkel, a helyi ünnepekkel. Úgy gondolom, hogy az a település, amelynek hagyománya van, az egy igen jelentős összetartó erő a közösség részére, hiszen ezek az ünnepségek nyújtanak lehetőséget arra, hogy az ott élők megismerjék egymást: barátságok szövődjenek, a régiek frissé váljanak. Azt hiszem, hogy az a település, települési önkormányzat, amely sokat fordít a hagyományápolásra, hagyományteremtésre, sikeres tud lenni a környezetében. Erről szól ez a kiállítás is, az elmúlt 15 évet mutatja be, s valószínűleg lehet látni a kezdet és a mostani állapot közti különbséget is – mondta Ambrus János, majd az alábbi szavakkal zárta köszöntőjét:
-Az általános iskolai tanulmányaikat az önkormányzatok tavaly befejezték, s úgy gondolom, hogy a következőkben sokkal okosabban fognak tudni már a rájuk váró feladatokkal megbirkózni.
A megnyitó szavakat követően pedig a vendégek megtekintették a kiállítást, melyre a Száraznád NOK, a László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda, a Hartyán NOK, az Ifjúsági és Sportközpont, a Dózsa György Gimnázium, a Kossuth NOK, a Hubay Jenő Zeneiskola, a Kolozsvár Általános Iskola, a Szent Korona Általános Iskola, a Pestújhelyi NOK és a Károly Róbert Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda hozta el anyagát.