Menu

Kötetlen beszélgetés Pestújhelyen

2006.01.10.

A hagyományoknak megfelelően a Pestújhelyi Általános Iskola épületébe várta Podmaniczky Elek önkormányzati képviselő az érdeklődőket egy kötetlen beszélgetésre, melyen a helyi eredményekről, gondokról, célokról is szó volt.

Podmaniczky Elek a január 6-i összejövetelen először Pestújhely különböző utcáiban végzett fejlődést vette számba a Nádastó utcától elindulva.
-Nádastó utca (az Őrjárat utcától a Hősök utcáig) leaszfaltozva, az evangélikus templom díszkivilágítást kapott
-Madách utca egy szakaszának szilárd útburkolattal való ellátása
-Apolló utca- Sztárai Mihály tér, a templom előtt az úttest rossz volt, ennek javítása
-Neptun utca (Pestújhelyi út-Őrjárat utcai szakaszon) szintén útfelújítás
-Adria utca- kátyúzás, de továbbra is probléma van- az időjárás viszontagságait kevésbé viseli el az út
-Emlék tér, felújítva, bár az elmúlt időszakban ismét rongálás tapasztalható
-Pestújhelyi út- Molnár Viktor utca előtti részt felújították, sőt a mozgássérültek részére felhajtási lehetőség is megépült
-Klebersberg Kuno utcában egy nagyon szép emléktábla lett elhelyezve (a korábbiakban Bezsilla Nándor emlékére is került emléktábla a Pestújhelyi Általános Iskola falára). Ezt a megemlékezésformát szeretnénk folytatni.
-Pestújhelyi út teljes felújítása (csatorna mellett a vízelvezetőt újra kellett készíttetni)
-egyházak támogatása ( a református tetőszerkezetének felújítása, tervbe van véve egy lejtősebb járda kialakítása, a katolikus templomban új orgonára lenne szükség, ami kb. 35 millió forintba kerülne- ehhez az önkormányzat már 5 millió forintot adományozott)
Ezek a látható dolgok, de a megkeresések kb. 80%-ban eredményeket lehetett elérni.
A konkrét feladatokról szólva Podmaniczky Elek elmondta:
-a járdákat nem szakaszonként kellene felújítani, hanem teljes utcahosszon
-a közlekedési gondok megoldásra várnak: egyirányúsítás, 30 km-es övezet
-a Pestújhelyi téren a szemétlerakás egy külön téma. Ezt a problémát is meg kellene oldani. Véleménye szerint pl. egy sövényt kellene körbe ültetni. Így a játszótér illetve a 48-as emlékoszlop is védettebb lenne.
– A zajártalom terén egy lakó tett egy nagyon jó javaslatot a repülőgépek zajával kapcsolatosan, aláírásgyűjtést kellene kezdeményezni- mondta Podmaniczky Elek. Meg kellene oldani végre, hogy legyen egy éjjel-nappal nyitva tartó gyógyszertár. A túlnyomó részben önkormányzati tulajdonú lakások nagyon rossz állapotban vannak. Javaslatom szerint a pincelakásokat meg kellene szüntetni. A házakat ilyen szempontból is meg kellene vizsgálni. Jövőre a Pestújhelyi úttól a Bezsilla Nándor utcában az úttest jövőre a főváros beruházásában megújul. Szintén megoldandó feladat a Thököly utca zsákutca részén a csatornázás illetve a Gyám utcában szintén nincs csatorna és járda. Szeretnék május végére egy helyi Pestújhelyi Podmaniczky Programot összeállítani, amelyben benne lesz, hogy mit kellene megvalósítani és milyen forrásból. Ugyanis mindent nem lehet sem állami, sem önkormányzati finanszírozással, se pályázati pénzből megvalósítani.

Az elhangzottakat követően a lakosok szóltak hozzá a beszélgetéshez, így javaslatok hangzottak el az alábbiakban:
-a kórház Pestújhelyi útra néző oldalával kellene valamit kezdeni, mert nagyon ronda
-a Pestújhelyi téren a Pestújhelyi út-Bezsilla Nándor utca sarkán kellene szelektív hulladékgyűjtő szigetet kialakítani
-minden tulajdonosnak tudomásul kellene vennie, hogy a járdát takarítani kell
-a Pestújhelyi út nagyon szépen megújult, most már nemcsak állni, hanem ülni is lehet a buszon ezen a szakaszon
-az egészségügyi dolgozóknak meg kellene köszönni azt a fáradságos munkát, amit a hozzájuk fordulók érdekében tesznek
-a Thököly úttól majdnem párhuzamosan van egy árok, s sokan odakötöttek be a csatornába, hogy ez legális vagy sem, nem tudni
-főként az önkormányzati tulajdonú házakhoz jár a szippantós autó
-nagyon fontos lenne a Molnár Viktor utca Thököly út-Pestújhelyi út közötti részének egyirányúsítása
-a Bezsilla Nándor utcában a vízelvezetést meg kellene oldani, esőcsatornát kellene készíteni
-a Szűcs István utca, Klebersberg Kuno utca, Bezsilla Nándor utca járdái repednek. Hűtlen kezelés vádjával kellene az illetékes ellen feljelentést tenni.
Frák Erika, a Pestújhelyi NOK elnök-igazgatója szintén hozzászólt a beszélgetéshez, s elmondta, hogy nagyon jó gondolat a szelektív hulladékgyűjtő edények elhelyezése, ami az iskola előtt megtalálható, ám sokan nem bele, hanem melléteszik a hulladékot. Így a látvány is szörnyű, hát még az illatok. Neki több napja ráment arra, hogy az illetékeseket keresse, hogy segítsenek.
Mások véleménye szerint a Pestújhelyi téren nem lenne jó a szelektív hulladékgyűjtő sziget megvalósítása, s a templom bekerítése sem megoldás a hulladék megszüntetésére. Mindenki egyet értett abban, hogy a Pestújhelyi út- Apolló utca kereszteződésében jó lenne egy közlekedési lámpa, mert nagyon sok a baleset ezen a helyszínen.
Egy lakó felvetette, hogy a Körvasútsor környékén még mindig penetráns bűz, s jelezte azt is, hogy a járda betonozása borzalmas. Egy másik lakó pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki nem takarítja el a járdáján a havat, akkor fel kell szólítani. Amíg nincs szankció, nem lesz változás! A Drégelyvár utcánál kettős megállót kellene kialakítani, illetve jó lenne egy 4 irányba figyelő térfigyelő rendszer telepítése. Egy idősebb hölgy felvetette, hogy az Apolló utcában a vaskereskedés üzemelése mellett nem lehet a zajtól élni. Az ablakot sem lehet kinyitni, a kertbe pedig már végképp nem lehet kiülni.
Podmaniczky Elek a javaslatokat meghallgatta, s ígéretet tett, hogy tőle telhető mértékben igyekszik a problémákra megoldást keresni.

Kapcsolódó hírek: