Menu

Koszorúzás és harangavatás
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.10.24.

Október 23-án délelőtt a Kossuth utcai Szentháromság templomnál kettős ünnepségre gyűltek össze a környék lakosai és a hívek.

Először a kistemplom falán található emléktáblát a XV. kerületi Önkormányzat ’56-os Emlékbizottsága nevében Hajdu László polgármester koszorúzta meg ezzel is kifejezve tiszteletüket és hálájukat az 1956-os forradalom és szabadságharc száz és száz hőse előtt.
A rövid ünnepség keretében először Rosta Kata és Mike Diána, a Kossuth NOK két diákja mondta el Illyés Gyula: Ne feledd a tért című versét, majd Kostyák József, a Kossuth iskola tanára adta elő Szász Lóránt: Novemberben című versét.
A program narrátora, Ujfalusi Edina, az OMIS munkatársa elmondta, hogy habár Rákospalotán és Pestújhelyen 1956. őszén nem voltak a belvárosi mértékkel mért forradalmi események, megmozdulások, azonban e két városrészben nem él olyan család, amelynek ne lenne emléke, esetleg hősi halottja. Ezután a narrátor felolvasta az emléktáblára felvésett hősök nevét:
Dr. Barótffy György, Berebás Józsefné, Bocsi ferenc, Boldizsár Ferenc, ifj. Czikovszky Pál, Décser József, Dombi Sándor, Elek László, Fazekas Béla, Fekete József, Guj József, Halász István, Halla Istvánné, ifj. Josvai Dénes, Kiss László, Klein Gyula, ifj. Klics József, Konstancin Dimitis Andre, Krajcs János, Krisztov Demeter Ferenc, Merk László, Mihály Joachim, Miklós Mihály, Morvai Gyula, Nagy Ferenc, Nagy József, Nyitrai Károly, Otth Katalin, Prukner Géza, Rudi Géza, Szabó Gyula, Szabó István, Szakai József, Szűcs Szabó Béla, Takács Márton, Takó Jánosné, Tóth Dezső, Tóth János, Ulrik János, Valkovszky Károly, Vastag Albert, Weinmüller Antalné, Vépi Sándor, Zsoldos Pál.
A koszorúzást követően a Szózat eléneklését megelőzően Dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész szavait tolmácsolta Ujfalusi Edina:
„1956 tanításai mai is érvényesek. Nem elegendő, ha csupán emlékeinket elevenítjük fel, és az egykori harcok színhelyét megkoszorúzzuk ezen az 50. évfordulón. A magyar forradalom tanításait kell birtokunkba vennünk és megvalósítanunk -1956. október 23-a ugyanis nem egyszerűen egy piros betűs ünnep a naptárban, hanem ösztönző példa, tájékozódási pont: vezérlő csillag a magyar történelem fölött.”
Egy rövid szünetet követően ünnepélyes harangszentelésre került sor.
Egy gregorián elhangzását követően Lillik György, az egyházközség képviselő-testületének elnöke köszöntött mindenkit, s elmondta, hogy ismét egy ünnephez érkezett az egyházközség.
-Másfél éve újult meg a kistemplom az önkormányzat, a hívek és az Esztergom-Budapest Egyházmegye jóvoltából. Azóta felújítottuk az orgonát, megtörtént a villamosítás, s Kádas István atya kezdeményezésére két harangunk is van már, s most egy 162 kilogrammos harangot ajándékoz számunkra az önkormányzat, melyet Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mester készített. A harang egy csodálatos dolog, emlékeztet többek között az Isten dicsőítésére- mondta, majd hozzátette, hogy a harang a kapisztráni Szent János nevet kapja emlékeztette a nándorfehérvári hősökre és az 1956-os hősökre.
-Van-e üzenete a két ünnepnek? Ma Magyarország, amikor a válság szélén áll, szükségszerű-e, hogy bátrak legyünk?- tette fel a kérdést Lillik György, majd rögtön válaszolt is. Igen. Adjon erőt, hogy a problémáinkat, gondjainkat meg tudjuk oldani!- mondta, majd köszöntötte Paskai László bíboros atyát.
Rövid műsor következett az avatóünnepségen ezután: először a szegedi Gregorián Kórus énekelt, majd Csádi Zoltán, színművész szavalta el Reményik Sándor: Templom és iskola című versét.
Lillik György köszönetet mondott Albert Árpád atyának a sok-sok újítás kezdeményezéséért és Hajdu Lászkó polgármesternek, majd Paskai bíboros megáldotta, megszentelte az új harangot. Alberti atya pedig felolvasta a harangra írt sorokat: „A nándorfehérvári győzelem 550. évfordulója és az 1956. forradalom és szabadsághars 50. évfordulója alkalmából a XV. kerületi Önkormányzat”. A harang elején pedig kapisztráni Szent János ferences szerzetes látható.
A harang helyére emelése közben közös dalokat adtak elő a hívek illetve a Szentolvasó Társaság kis csapata énekelt.
Ezt követően az ünnepség misével folytatódott már a templomban bent, illetve a mise végén felcsendült az új harang hangja is.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó oldalak

Képes beszámoló