Menu

Koronavírus: fontos kerületi tájékoztatás

2020.03.13.

A XV. kerületi Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosának tájékoztatója a vírus jelenlegi helyzetéről.

Dr. Buzna Andrea, a kerületi egészségügyi intézmény főigazgatója március hatodikától minden pénteken tájékoztatást ad a koronavírust érintő aktuális helyzetről.

A március 13-ai összefoglalójában az elmúlt héten történt változások által indokolt intézkedései hangzottak el.

https://www.facebook.com/nemethangelabp15/videos/234686910997001/?epa=SEARCH_BOX


Korlátozásokat vezetnek be a Rákos úti Szakrendelőben

A laborvizsgálatokra várakoznak általában a legtöbben, ott alakul ki leginkább zsúfoltság. Ennek elkerülése, és az ezzel járó kockázat megelőzése érdekében korlátozzák a sorszámok kiadásának módját. A rendelkezés alapján maximum 40 fő tartózkodhat egyszerre a váróban. Az első 40 sorszám kiadását követően tízesével engedik majd fel a vizsgálatra érkezőket a labor elé, ezt a bejáratnál az intézet egyik munkatársa segíti. Arra kérik a várakozókat, hogy az újabb sorszámok kiadásáig lehetőleg az épületen kívül a szabad levegőn várakozzanak.

A zavartalan rendelés érdekében a vizsgálati rend meghosszabbítása mellett döntöttek. Eddig  9:30-ig lehetett levenni a mintákat, az új szabályozás által már 11:00 óráig.

A lakossághoz intézett kiemelt kérése, hogy a szűrő és egyéb nem sürgős vizsgálatokat akik tehetik halasszák el és csak valóban nagyon indokolt esetben keressék fel a rendelőintézetet.

Dr. Buzna Andrea elmondta, hogy az egészségügyi intézmények minden nap  alkalmazkodnak a kormány által előírt aktuális szabályokhoz és feladatokhoz, de annak érdekében, hogy minél jobban visszaszorítható legyen a vírus terjedése a lakosság együttműködésére is szükség van.

Az aktuális intézkedések ismertetésén túl kihangsúlyozta a megelőzés fontosságát. A zsúfolt tömegközlekedési eszközök mellőzését javasolja. Lehetőség szerint kerülni kell a tömeget, és aki teheti, inkább sétáljon.

Jelenlegi adatok

A kormány által létrehozott internetes információs felület a  https://koronavirus.gov.hu/ adatai alapján jelenleg 19 igazoltan fertőzött beteg van hazánkban. 79 fő van karanténban és  858  akkreditált laboratóriumi vizsgálatot végeztek. A gyógyultak száma 1 fő, haláleset nem történt.

Megelőzés

https://www.facebook.com/nemethangelabp15/videos/1082503725439836/

(D.I.)
Fotó: XV Média