Menu

Környezetvédelmi oktató nap

2005.05.10.

Május 4-én a Pestújhelyi Közösségi Házban volt a környezeti kultúra , a fenntartható fejlődés témakörben szervezett oktató nap, melyen a kerület pedagógusai mellett Király Csaba alpolgármester is részt vett.

A program keretében először Haraszti Beáta, oktatási referens az ÖKO-PANNON Kht szelektív hulladékgyűjtési programjáról beszélt külön kiemelve az óvodások és iskolások számára kidolgozott oktatócsomagot, melynek használata segítséget nyújt a pedagógusoknak ahhoz, hogy tanítványaik körében minél korábbi életszakaszban, minél szélesebb körben megismertethessék a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát
Haraszti Beáta előadásának anyaga .

Ezt követően Sándor Boglárka környezetvédelmi referens, szakmérnök tartott bemutató előadást az ÉAI Magyarország KHT újrahasznosítási célkitűzéseiről s ezen belül az alumínium italdobozok szelektív magyarországi gyűjtéséről és az oktató programjaikról.
Sándor Boglárka előadásának anyaga .

A programon részt vevők oktatócsomagot is kaptak mind az ÖKO-PANNON Kht, mind az ÁAI Magyarország Kht munkatársától.
A rövid szünetet követően Palásti László a Fővárosi Közterület Fenntartó Rt.
Hulladékhasznosítási osztályának vezetője a szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel kapcsolatos tapasztalatokról illetve ezen belül a XV. kerületi lakossági fogadtatásáról beszélt.
– Mi vagyunk az a cég, amelyik Budapesten a legnagyobb léptékben foglalkozik a szelektív hulladékgyűjtéssel. 2000-ben kezdtünk azzal foglalkozni, hogy hogyan lehetne megvalósítani egy ekkora városban a lakossági hulladékok szelektív gyűjtését. 2003-ban jutott ez abba az állapotba, hogy érezhetően megjelenik az utcákon. Addig voltak kísérletek szelektív gyűjtésre a 90-es évek közepén, de nem sikerültek úgy, ahogy a vállalat és a lakosság elképzelte, illetve elkezdődött a lakossági hulladékgyűjtő udvar hálózat kiépítése, ami pillanatnyilag ott tart, hogy 14 udvarunk van a fővárosban.
2003. decemberében telepítettük le az első 100 hulladékgyűjtő szigetet a városban: öt illetve hat másfél köbméteres, színes edényről van szó, ahol papírt, színes ill. fehér üveget, fémet és fémitalos dobozt, valamint műanyag PET palackos üveget gyűjtünk. Tavaly újabb 250 sziget került ki az utcákra, ez Budapesten azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden kerületrészben látható már. Idén újabb 250 szigetet fogunk kihelyezni, ezzel a 600 szigettel gyakorlatilag Budapest felét lefedjük.
– A tapasztalatokról szólva: az első 100 szigetet a lakosság nagyon jól fogadta. Végeztünk előzetesen becsléseket a mennyiségre és a tisztaságra vonatkozóan és azt kell mondanom, hogy ahogy a szigeteket fogadták, az a legvérmesebb reményeinket is felülmúlta. Ugyan voltak olyan hangok, hogy mennyi minden belekerül majd: a döglött macskától kezdve? De ilyen nincs. Sokan azt mondják, hogy a nép nem nőtt fel még a használatához. A nép nagyon jól viselkedik és ha veszi a fáradságot, hogy elviszi a szigetekhez a hulladékot, akkor nem dobálja össze-vissza. Tíz százalék alatt van a szennyezettség, mi pedig 3040%-kal számoltunk, így óriási eredménynek tekintjük ezt az alacsony arányt. A mennyiséggel sincs baj, nagyon jól használják a szigeteket a lakók és állandóan sürgetnek minket, hogy különböző helyszínekre miért nem teszünk még ki. El kell mondanom, hogy eléggé költséges program a telepítése: mind pénzben, mind kapacitásban, mind háttériparban. Az idei 250-nel a 600 sziget már egy olyan képet fog mutatni, amivel már lehet továbbdolgozni és a tapasztalatok alapján szeretnénk megtervezni a további fejlesztéseket.
– Pillanatnyilag a XV. kerületben 21 sziget van, vagyis gyakorlatilag a kerület minden pontján. A XV. kerület jól áll egyébként és nagyon jól is fogadta ezt az egész programot. A jelenlegi 21 szigettel a fővárosi átlag fölött van. A telepítéssel kapcsolatban azonban el kell mondanom, hogy nem mi mondjuk meg, hogy hova kerül egy-egy sziget, hanem a kerület ad rá javaslatot illetve engedélyt. Tehát én azt szoktam mondani, ha valaki szeretné, hogy a környezetében legyen ilyen sziget, az keresse meg az önkormányzatot és ott nagyon szívesen adnak felvilágosítást arról, hogy tervezik-e a lakó által felvetett helyszínre a szigetet most vagy a későbbiekben.
-Tudjuk, hogy van szemét a hulladékszigetek mellett és ez egy természetes dolog. Nem mondom, hogy örülünk neki, de inkább rakják mellé az emberek, minthogy kivigyék az erdőbe és ott dobják el. Mi el fogjuk vinni! Megvagyunk elégedve a szigetek tapasztalataival és továbbra is ezt az utat kívánjuk folytatni.
-Két dologra azért visszatérnék, amit a lakók gyakran a szemünkre vetnek: miért nem háznál telepítjük, mert a sziget messze van. Budapest nincs felkészülve arra, hogy háznál gyűjtsön szelektív hulladékot. Financiálisan sem és kapacitás miatt sem megy. Ettől mi még messze vagyunk. Ekkora méretben Bécs sem gyűjti, München sem gyűjti. Pillanatnyilag a kis falvaknál megy Ausztriában, Németországban is a helyben való gyűjtés. A másik dolog, pedig egy tévhit eloszlatása- gyakran halljuk a következő mondatot: Igen, mi bedobjuk a konténerbe szelektíven, aztán maguk összeöntik. El kell mondanom, hogy mi 11 kocsival ürítjük a 350 konténert, s nem érdekünk, hogy összeöntsük. Elég nekünk az, hogy a kocsi elmegy napi 50-60 helyre és ott ürít. Ez szép teljesítmény, főleg csúcsforgalomban. Másrészről ez nekünk pénz, és az is pénz, hogy átveszik tőlünk továbbhasznosításra. S mivel vannak olyan követelmények, melyeknek ha nem felelünk meg, akkor vihetjük ki a lerakóba a hulladékot, így magunk ellen nem dolgozunk.
-Az ürítés gyakoriságáról szólva: a legjobban a műanyag palackok fogynak, így naponta ürítjük a konténereket szombatot is beleértve. A papíros konténereket kétnaponta, az összes többit hetente ürítjük. Ha valahol több jött össze, akkor visszamegyünk érte. A lakos viszont azt látja, hogy jön egy sárga autó, magába zúdítja, utána a sárga autó egy óra múlva jön és kiönti az üveget stb. De ez a két autó nem azonos: az egyik autó a műanyagot viszi, a másik pedig üveget stb. Jó lenne, ha ezt minél többen tudnák.
Palásti László tájékoztatása után a résztvevők tehették fel kérdéseiket. Akik pedig ott voltak, egy sikeres és információkkal teli délutánt követően vihették el a hírt iskolájukba, hogy még szélesebb körben lehessen terjeszteni a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát.

Kapcsolódó linkek: