Menu

Környezetünk védelmében

2012.06.16.

Az elmúlt hetekben számos olyan program volt a kerületben, amely a környezet védelmére, a vízmegtakarításra, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel a figyelmet mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Nézzünk körbe, mi is történt!

Takarékos vízfelhasználás

A vízmegtakarítás.hu internetes portál néhány héttel ezelőtt írta ki a Nagy óvodasegítő országos akciót, melyen a kerületi Micimackó Óvoda megosztott első helyezést ért el a tassi Napköziotthonos Óvodával.
-Az elmúlt két hónapban az intézmény sok-sok ismerőse, családja segítette a mi zöld óvodánkat a szavazataival. Csak így érhettük el, hogy több mint hatvanezer voksot kaptunk. A győzelemmel óvodánk gazdaságosabb vízhasználati lehetőséghez juthatott. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, hogy az óvodánkra szavazott – mondta Baracskai Éva óvodavezető, akitől azt is megtudtuk, hogy a verseny a tassiakkal igen szoros küzdelemben folyt. Naponta váltakozva hol az egyik ovi, hol a másik került az élre. A holtversenyre való tekintettel a versenyt meghirdető cég végül mindkét óvodát első helyezettnek nyilvánította.
A díj egyszerre jelent megtakarítást és újabb zöld tevékenységet az óvoda életében. Nem kevesebb, mint hatvannégy(!) csapjukhoz kapnak olyan eszközt, melynek felszerelése után takarékosabb lesz a vízfelhasználás.

Pingvin Pityu a Pólusnál

Játékos öko-akadályversenyre invitálta az iskolásokat június hatodikán az ÖTHÉT Egyesület a Pólus Centerrel együttműködve.
A program házigazdája Pingvin Pityu jelmezében Makai Ferenc, az egyesület elnöke volt, aki a versengés előtt játékosan-humorosan a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel a figyelmet.
A közös szemétválogatás során a résztvevőkkel megállapította, hogy sokkal több az újrahasznosítható anyag, mint az erre nem alkalmas. Párhuzamot vont az ember és az állatok életmódja közt, valamint a rájuk gyakorolt káros környezeti hatásokról is beszélt. A beszélgetés után pedig egy vetélkedésre invitálta jelenlévőket.
A versenyre három iskolából nyolc csapat jelentkezett. A tízfős csapatoknak a különböző állomásokon a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó feladatokat kellett teljesíteniük. A zúzdában például színes szalagokkal betekert fém italos dobozokat kellett papírlabdával eltalálni és ledönteni, a szemétszurkában időre egy bottal egyesével megfelelő gyűjtő edénybe válogatni a különböző hasznosítható anyagokat: pl. papírt, műanyagot. A PET teke pedig egyúttal egy jó ötlet volt az olcsó nyári játékkészítéshez is: minden eleme kiürült, vízzel töltött flakonokból állt.
A program végén az összes résztvevő öko-füzetet, Süni és a természet című újságot kapott.
Az I. helyezett, mely a Kolozsvár Általános Iskola 1-es csapata lett 30.000 forint értékű Pólus vásárlási utalványt nyert, a II. helyezett egy órányi játéklehetőséget kapott a Pólus Kölyökparkban, míg a III. helyezett egy tízezer forintos Office Depot vásárlási utalvánnyal gazdagodott. A Pólus fagyizójának támogatásával pedig mindenki, még a kísérők is ingyen fagyizhattak.
Makai Ferenc kiemelte, a rendezvény sikere annak köszönhető, hogy a Pólussal jó partneri viszonyt sikerült kialakítani, valamint Tajti Réka, a XV.kerületi Polgármesteri Hivatal közművelődési ügyintézője nagyon sokat segített a szervezésben.

Pestújhelyen is szelektíven

A Pestújhelyi Közösségi Ház környezetbarát kezdeményezései júniusban újabbal bővültek. Az intézményben immár szelektíven kezelik a szemetet.
Amint Pintér Zsuzsánna, a PeKH vezetője elmondta, régóta tervezik a lépést. Egyelőre saját beruházással a műanyag és a papír gyűjtéséhez heti ürítéssel rendeltek külön tárolóedényeket.
-A jó példa nyújtása különösen fontos már csak az intézmény jellégéből adódóan is. A szolgáltatás megrendelésével egy időben beszereztünk új beltéri szemeteseket is: az épületben a különféle hulladékok számára külön, feliratozott tároló edényeket helyeztünk el.
Szeretnénk a jövőben fejleszteni az ilyen jellegű tevékenységünket, például palackprés üzembe helyezésével. Szeretnénk a lehetőségeket bővíteni, így ennek érdekében a zöld szervezetekkel is felvettük a kapcsolatot- mondta Pintér Zsuzsánna.
Makai Ferenc, az ÖTHÉT egyesület elnöke, amint hallott a PeKH kezdeményezéséről, azonnal lelkesen felajánlottat segítségét. Ki tudja, talán a közeljövőben még a szelektív gyűjtést szórakoztató program keretében oktató Pingvin Pityu is Pestújhelyre látogat.