Menu

Konténer telep helyett környezethez illeszkedő fejlesztést!

2012.03.12.

A Pólus és az Ázsia Center – China Mart közötti területre vonatkozó nagyszabású terv előzetes egyeztetése céljából keresték meg önkormányzatunkat vállalkozók. A polgármesteri hivatal ezért további egyeztetésre hívta a többi érintettet, február 28-án délelőtt.

A megbeszélésen a Pólus Center, a Kerületi Rendőrkapitányság, a China Mart és az Ázsia Center képviselői voltak jelen a házigazdákon kívül. Utóbbiak képviseletében László Tamás polgármester, Bitvai Nándor alpolgármester, és Sipos Gábor főépítész. Elsőként a polgármester vázolta a helyzetet, majd a főépítész részletes, térkép segítségével is demonstrált ismertetése következett. Sipos Gábor egyebek közt elmondta, hogy a fejlesztők által vizionált projekt a Szentmihályi út mentén az Ázsia Center és a Pólus Center közötti, ma üres, kb
12,0 ha nagyságú területen egy körülbelül 3700 db 10 m2-es acélkonténerekből felépített piac létrehozásáról szól, benne egyéb kiszolgáló létesítményekkel: vendéglátóhelyekkel, elsősegélynyújtó hellyel, pénzváltókkal, minimális felszíni parkolókkal. A tervezett kialakítás, még ha rendezettebb formában is, a józsefvárosi piac, de leginkább egy kikötői raktárbázis képét idézik fel. A ma hatályos, területre érvényes településrendezési tervek előírásai nem teszik lehetővé ebben a formában egy ekkora telep idehelyezését. Lehet, hogy a terület ma városszéli elhelyezkedésű, de ez nem jelentheti azt, hogy építészeti igénytelenséggel, komoly infrastruktúra fejlesztési igény nélkül bármi idetelepülhessen.
Az érintettek hozzászólásaiból kiderült, egyöntetűen elutasítják a tervet. Meg is indokolták, hogy miért. Számos felhozott érv megegyező volt – mint például a terület képének nagyfokú romlása, az eddig általuk képviselt üzletpolitika, és fejlesztési célok meghiúsulása. Abban is egyetértett minden jelenlévő, hogy óriási – meglehet, megoldhatatlan – környezetei terhelést, és autós forgalmat, dugókat valamint számos bűnesetet generálna egy ilyen konténer-piac. A csatornázás megoldása is kérdésese lehet, s a közeli természetvédelmi területre, a Szilas patakra is gondolni kell.
Az Ázsia Center képviseletében Rudolf Riedl ügyvezető igazgató gyors számításokkal is alátámasztotta mondandóját. Ha itt 300 ezer négyzetméteren 3700 konténert állítanának fel, akkor az egyúttal konténerenként minimum 2 dolgozót, tehát kb 8000 embert jelentene, s legalább ennyi vásárlót. Megoldhatatlan a parkolásuk, és a terület, a környék közlekedése sem bír el (minimum!) plusz 16.000 embert…. Az ő jelenlegi törekvéseik, üzleti filozófiájuk, a meglévő épületek és környezetük esztétikussá tételére irányuló tevékenységük, például a parkerdő megújítása is feleslegessé válna, ha ez megvalósul Egy ilyen jellegű konténerváros semmiképpen sem illik ide- mondta.
A China Mart képviselőjétől is hasonló véleményt hallhattunk. Külföldi példákat is hozott. Kifejtette, a jelenleg tervezett konténer piachoz hasonlóan, az úgynevezett bemutató raktáráruházak létesítése sem lenne jó ötlet. Bukarestben, Lengyelországban, Belgrádban vannak ilyenek, s a csak külső megjelenésükben mások – abban sem nagyon: esztétikusnak semmiképpen sem nevezhetők – , de ami a terhelést és egyéb zavaró tényezőket jelenti nem. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kérdéses, a piacozók egyáltalában ide akarnak-e jönni? Ha a beruházó a Józsefvárosi piacon dolgozókra számít, koránt sem biztos, hogy nem csalódna. Miért jönnének pont ide, mikor közelebb, a Ganz területére, vagy a Ferihegyi úti piacra, s más egyéb helyekre is mehetnének?
A kerület rendőrkapitánya, Galambos Ferenc r. alezredes arról beszélt, hogy a kerület nagyon nyitott az M3 és M0 miatt, ami kedvez a bűnözőknek. Az autófeltörések ugrásszerű növekedésére lehetne számítani egy ilyen beruházás kapcsán. Kérdés az is, az ide érkező árusok mennyire tartanák be az együttélés szabályait? Ebből mindennapos gondok lehetnek. Valószínűleg a környéken a lakás és raktárbetörések száma is megszaporodna, s mivel nyilván sokan ide költöznének, a közösségen belül, illetve a szomszédságban gondot okozhatnak
a családi botrányok.(Ma is ilyenek teszik ki a munkájuk kb 50%-át.) Ami a forgalmat illeti, napi szinten olyanra lehetne számítani a Szentmihályi úton, mint jelenleg Karácsony táján. Ez a kellemetlenségek mellett óriási plusz feladat is, állandó jelenlétet igényelne a rendőröktől.
A Pólus Center képviselője elmondta, miden beruházást támogatnak, ami a kereskedelmet segíti. Elképzeléseik szerint, családias hangulatot, és körülményeket szeretnének, jelenleg is az a jellemző, hogy főként helyi kereskedők dolgoznak az épületben. Egy olyan projekt, mint a tervbe vett, a hosszú távú stratégiájukat és a kereskedőiket is veszélyezteti.
Rudolf Riedl az Ázsia Center nevében hozzáfűzte: az elmúlt három évben a China Marttal közösen arra törekedtek, hogy egy fő Európai kereskedelmi bázist alakítsanak itt ki. Erre megállapodások születtek, 100 nívós márkákat képviselő cég pedig máris folyamatosan jelen van; és konferenciákat, vásárokat szerveznek. Ezekkel a törekvésekkel pontosan ellentétes amit a konténerváros képvisel.
A megbeszélés végén László Tamás polgármester kifejtette, az itt lévő cégekkel jó, barátságos, együttműködő kapcsolata van az önkormányzatnak, és jelenleg pozitív a kereskedelmi és környezet fejlesztési irány. Véleménye szerint a kerületnek ezt, a fejlődést érdemes tartani, s nem a „bódéváros” irányába, vagyis lefelé mozdulni. Összefoglalva a résztvevőktől elhangzottakat kiemelte, hogy a megvalósulás a környező ingatlanok értékcsökkenését vonná maga után, valamint komoly közbiztonsági és közlekedési problémákat vetne fel, és az eddig tett erőfeszítéseket a környezet megóvására, a zöld fejlesztésekre, s pl. a Szilas patak menti kerékpárút megvalósítására okafogyottá tenné. Pedig a tervek és az együttműködés adott. A következő öt év alatt teljesen rendbe lehetne tenni a tágabb környezetet is. Közösen jelképül is szolgáló fa hidakat, futópályát is létesíthetnének. Felvetette a Palota busz útvonalának újra gondolását is, úgy, hogy az az Ázsia Centerhez is elmehetne, s ez akár a környék autós forgalmának csökkentését is szolgálhatná.