Menu

Konferencia a parlagfűről

2004.05.03.

Április 20-án a XV.kerületi Polgármesteri Hivatal Dísztermében volt a „Parlagfű és Környezet” Szakmai Nap, melynek szervezője Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, Pest Megye Önkormányzata, valamint Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata volt.

Hajdu László, polgármester köszöntő szavait követően Demszky Gábor, főpolgármester megnyitójában elmondta, hogy azért ezen a helyszínen van a szakmai nap, mivel kitűnő kapcsolat alakult ki a XV.kerületi Önkormányzattal a korábbiakban. Éves szinten 800 millió forintja van a fővárosnak a parlagfű irtására, ami a főpolgármester szerint is kevés, de országosan az erre a célra fordítandó összeg sajnos egyre csökken. Pedig sok pénzt kellene minderre költeni, hiszen ezzel lehet országosan megőrizni a lakosság egészségét.
– A fővárosban 33 ezer hektár zöldterület van, de ebből csupán 2 ezer hektár van a főváros tulajdonában. Így mekkora hatékonysággal léphetünk fel ? – tette fel a plátói kérdést Demszky Gábor. Mi csak a jó szándékunkat fejezhetjük ki és tudni kell, hogy alapvetően nem szankcionálni kell, hanem a prevencióra kell nagyobb hangsúlyt helyezni.
Szabó Imre, a Pest megyei Közgyűlés elnöke mindehhez azt tette hozzá, hogy a parlagfű szezonban több ezer tonna apró szemcse jut a levegőbe.
– Pest megyének nincs önálló földterülete, így csak az egész ország együttes munkájával lehet visszaszorítani a parlagfű burjánzását. Fontosnak tartom, hogy partnernek kell tekinteni a környezetvédelemmel, egészségvédelemmel foglalkozó civileket, civil szervezeteket, hiszen ezen a téren is nagy szerepük van.
A programban ezt követően Dr. Orosz Sándor, országgyűlési képviselő, a Parlagfűmentes Magyarország Eseti Bizottság elnökének, Zsadényi Lászlóné, a Pest megyei Közgyűlés Környezetvédelmi Bizottság elnökének, Bori Ferenc, a XV.kerületi Önkormányzat Kerületfejlesztési, Környezetvédelmi Bizottság elnökének és Bánsági György, a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottság elnökének tájékoztatója hangzott el, majd szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők. Németh Aranka, a Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Ügyosztályának vezetője a 2003. évi Fővárosi Parlagfű Programról illetve az idei tervekről beszélt, míg Szentei László, az FVM Növény- és Talajvédelmi Főosztály főtanácsosa vette át a szót. A délelőtt folyamán a különböző minisztériumok(KvVM, ESZCSM, SZFMM, BM)terveiről és pályázati lehetőségeiről is hallhattak a résztvevők.Dr. Radics László, a BKÁE Ökológiai és Fenntartható Fejlődés Gazdálkodási Rendszerek Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára tájékoztatójában elmondta, hogy sajnos március végétől egészen október végéig csírázik folyamatosan a parlagfű, így nem elég júniusban elkezdeni a közmunkát.
– Hogy hogyan lehet védekezni?- kérdezte az egyetemi tanár, majd rögtön válaszolt is. Meg kell ismertetni a lakossággal a növényt, nagyon fontos a megelőzés, illetve lehetőség van többek között a biológiai-, az agrártechnikai védekezésre, a mechanikai gyomszabályozásra illetve a fizikai eljárásra is.
Dr. Bíró Eszter, környezetvédelmi szakértő a társadalmi összefogás szerepére hívta fel az egybegyűltek figyelmét. Elmondta, hogy 1995 óta van a fővárosban „Parlagfűmentesítési program” illetve ennek a jogi szabályozásáról beszélt. Fekete Andrásné, a XV.kerületi Polgármesteri Hivatal főtanácsosa, növényvédelmi szakmérnök előadásában hangsúlyozta, hogy hatékony hatósági fellépéssel illetve a földtulajdonosokkal való együttműködéssel meg lehet akadályozni a parlagfű szaporodását. Moór Árpád, a XV.kerületi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetője büszkén mesélt az egybegyűlteknek a csömöri önkormányzattal közösen működtetett mezőőri szolgálatról, amelyről 2000 májusában írta alá a társulási szerződést a két önkormányzat.
– A szerződés a 2820 hektáros területre irányul, ebből 880 hektár van a XV.kerületben. 2001-ben már a Fővárosi Közgyűlés is kifejezte, hogy példaértékű ez a kezdeményezés, igazi kistérségi szemléletű. A közös mezőőri szolgálat a közös problémák felszámolásában igyekszik eljárni: illegális sitt lerakás felszámolása, a termények illegális eltulajdonításának megakadályozása, illetve azt, hogy a lovasok ne a búzában gázoljanak, a kutyatulajdonosok ne itt futtassák ebeiket. Mindezt megszüntetni nem lehet, de az emberek gondolkodásmódját lehet befolyásolni – mondta el Moór Árpád többek között.
Bánhidy János, a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű főmérnökének előadását hallgathatták meg ezt követően az érdeklődők, melyről külön olvashatnak hamarosan a honlapon. Dr.Varga A.Tamás, a Palota Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója a veszélyes hulladékok begyűjtésének módjáról tartott előadást.
– Azért jó a veszélyes hulladék begyűjtése, mert mind egészségvédelmi, mind környezetvédelmi okból jó, ha megszabadulunk tőle. 1993 óta 641 tonna hulladékot gyűjtöttünk össze, melynek nagy része veszélyes anyag volt. A lakosság az önkormányzat által meghirdetett időpontban ingyenesen adhatja le a háztartásában összegyűlt veszélyes hulladékot, amelynek begyűjtése, kezelése, ártalmatlanítása annál olcsóbb, minél több gyűlik össze. Természetesen vannak kifejezetten veszélyes hulladékot gyűjtő udvarok is, ahol szintén ingyenesen veszik át a lakosságtól a munkatársak mindezt.
Dr. Kiss Ernő adjunktus, mint a Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpont munkatársa a természetese élőhelyek fennmaradásának fontososságára hívta fel a figyelmet, mert ezen a területeken nem nő a parlagfű.
– Ha ezen a területen vegyszeres irtás van, ott a természetes élőhely degradálódik. Épp ezért fontos ezen természetes élőhelyek felkutatása és megóvása.
Dr. Maklári Jenőné, mint a Homoktövis Környezetvédelmi Oktatóközpont egyik alapítója a több mint tíz évvel ezelőtti állapotot vetette össze a jelenlegi helyzettel diaképeken. Bemutatója során mindenki meggyőződhetett arról, hogy a pedagógus példamutatása a gyerekekre olyan hatást gyakorol, hogy a szép iránti érzékenység kifejlődik és ahogy a helyszínen is elhangzott, évi 2500 munkaórában dolgoznak a diákok, hogy még szebb legyen a környezetük: fás, virágos, gazoktól mentes.
A szakmai nap zárásaként Hajdu László szavait hallhatták a jelenlévők.
– Akik ma itt voltak velünk, elkötelezettek a környezetvédelem és ezen belül a parlagfű elleni védekezés iránt. Megvan mindebben az állam, az önkormányzat és az állampolgárok szerepe. A mai napon egy kicsit a parlagfűről elmélkedhettünk. A parlagfüvet el lehet égetni zöldhulladékként ugyan, de ami odakerül, az sajnos, nem a parlagfű. Mi pedig a tényekről beszéltünk.