Menu

Komlói művészházaspár az Eötvös Könyvtárban

2010.05.09.

Az elmúlt héten a Krúdy Kör ismét érdekes programmal várta az érdeklődő művészetszeretőket a FSZEK Eötvös Könyvtárában. Az eseményekről Kanizsa József, a Krúdy Kör titkára így számolt be.

-Nagy várakozás előzte meg a korábban Komlón élt, s alig egy hónapja Szécsénybe költözött Zsidai-Nyerges Gizi költő, meseíró és férje Paczolay Péter grafikus-festőművész házaspár érkezését. A híres bányászvárosban, a hat dombra épült, szép fekvésű Komlón élték le életük jó részét, itt született három leányuk is. Itt, e városban bontakozott ki mindkét művész egyénisége, képezték magukat, s lettek országosan elismertek a maguk művészi műfajukban.
A kiállítás megnyitó előtt én, mint házigazda először az Anyák napra emlékeztem meg, majd két saját versemet olvastam föl. Ezt követően Zsidai-Nyerges Gizi édesanyához írt verseit hallhatta a közönség. Az emlékező szép versek után a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium 4/A leánykórusa három éneket adtak elő, s az „Úr jósága” című énekkel zárták a kis előadást, s ezt követően Nagy Bálint, az iskola versmondója Túrmezei Erzsébet: Lábnyomok című versét adta elő. Az Anyák napi emlékező műsor után Paczolay Péter grafikus-festőművészt mutattam be. A művésszel való beszélgetéskor megtudtuk, hogy Édesapja volt az, aki szépen rajzolgatott, festegetett, de soha nem merte kibontakoztatni festőművészi tehetségét. A mérnök ember, Paczolay Péter gyermekkora óta rajzolgatott, festegetett, majd Sáska Tibor és Latorczai László festőművészek voltak a segítői, támogatói, akiktől megtanulta a festészet csinját-binját. De örömmel tanul bárkitől, aki szeretettel adja át művészi értékeit. A Könyvtár nagytermi falain grafikái, míg a kisterem falain festményei láthatók.
Zsidai-Nyerges Gizi, hogy a komlói hűségéről tegyen tanúvallomást, mindjárt elsőnek olvasta föl a „Megtörtént Mecsek-mese” című mesés történetet, amiben Komló szépüléséről, növekedéséről írt.
Verseiben a szeretetről, a szerelemről, a családról, a szűkebb hazáról szól. A családszeretet is kifejezésre jutott a felolvasott versek varázsában. Értékesek a szép tájleíró versek és gyermekeknek szóló mesék, verses-mesék. E mesékben is a szépről, a jóságról, az igazról, az igazságszeretetről ír. Könyveit férje, Paczolay Péter és lánya, Paczolay Ildikó illusztrálták. A család művészi világa a nagyon szép kivitelű „Álomba ringató altató – Manka mami meséi” című verses, illusztrált közös kiadású meséskönyvben jól érzékelhető, szavakban, rajzokban, és színekben.
A közönség tagjai újabb értékes rendezvényen, érdekes művész-emberek megismerésével lehettek gazdagabbak, úgy a grafikai művészi kiállítás és a festmények különlegességével, varázsos tájaival, a költőnő szívhez szóló verseivel lelkileg feltöltődve kapcsolódtak ki e májusi Anyák napi rendezvényen. A szervezőknek, a Könyvtárnak csak gratulálni lehet e szép délutánhoz- számolt be Kanizsa József a rendezvényről.