Menu

Költségvetés helyett indulatok

2019.05.10.

Az érvek helyét átvették az indulatok a képviselő-testület csütörtöki ülésén. A Fidesz és a vele szövetkező képviselők csak a fizetésükre mondanak igent, a költségvetésre nem.

Hetedik alkalommal futott neki a XV. kerületi képviselő-testület a városrész 2019-es költségvetésének. Csak indulatos vita lett rendeletalkotás helyett, mert a többség napirendre sem volt hajlandó venni a polgármester javaslatát.

Ők mondtak nemet

A tervezet megtárgyalására nemet mondott a Fidesz-frakció minden jelenlévő tagja (Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám és dr. Pintér Gábor), valamint a Fideszből kizárt Bitvai Nándor, illetve az MSZP-ből kizárt, jelenleg független Móricz Eszter. Tartózkodott a korábban fideszes alpolgármester, Victorné dr. Kovács Judit, valamint a szintén exfideszes Merk Péter.

Így a vita csak a napirendi szavazásig zajlott, a korábban kialakult és megmerevedett álláspontok mentén. Csonka László (Fidesz) szerint az követ el hűtlen kezelést, aki a jelen formájában elfogadja a költségvetést.  A költségvetési vita során hónapok alatt egyetlen érdemi javaslattal sem élő, egyetlen módosító indítványt sem benyújtó független Móricz Eszter a szakmai egyeztetés rövidségét hiányolta, miután beszámolt róla, hogy több órán keresztül egyeztetett a polgármesterrel a költségvetés szakmai részleteiről.

„Dolgozzanak!”

Az LMP-s Szilvágyi László arról beszélt, hogy a Fidesz és a vele szövetkező négy független képviselő többséget alkotnak a testületben, amit eddig arra használtak, hogy megakadályozzák a költségvetés elfogadását. „Önök lusták. Vagy nem lusták, hanem ostobák. Vagy lehet, hogy nem ostobák, csak egyszerűen szívatni akarják a kerületet. Önök dolgozzanak, tegyék le a javaslataikat, ezért kapják a fizetésüket, ha már nem akartak lemondani róla” – jelentette ki a képviselő.

Pintér Gábor fideszes frakcióvezető azt mondta ő és képviselőtársai nem szívatják a kerületet és nem is ostobák.

Dr. Matlák Gábor (Liberálisok) arra emlékeztette a fideszes és vele szövetkező politikusokat, hogy egy korábbi szavazás során Németh Angéla polgármester és az őt támogató képviselők befogadták számos módosító indítványukat. „Nem volt olyan hülyeség, amire ne tudtunk volna igent mondani – mondta Matlák Gábor – hátha ezzel elérjük, hogy a fideszeseknek megváltozzon az álláspontja.”

Erős szavak

Tóth Imre (MSZP) szerint a Fidesz politikusai bosszút állnak a kerületen, mert egymás után háromszor kikaptak a választásokon. Az alpolgármester azt mondta, „Önöknek egy lehetőségük van, hogy ezt a kerületet támogatják. Most felállnak mindannyian, odafordulnak a kamerák és az itt lévők felé és bocsánatot kérnek, hogy eddig a kerület ellen voltak. Meg kell ismételnem, Önök a kerület gyilkosai.”

Méltatlan megszólalásoktól sem volt mentes az ülés, Victorné dr. Kovács Judit hatáskör és feladatkör nélküli alpolgármester disznók gyülekezeteként beszélt a testületről. „Úgy érzem magam, mint a disznó, akit hetente ugyanahhoz a vályúhoz terelnek, hogy megegyem ugyanazt a moslékot” – minősítette a rendelettervezetet. Gyurkovics Miklós (Fidesz) pedig hozzászóláson kívül hülyegyereknek nevezte a Fideszt kritizáló képviselőtársait.

Nem létező költségvetési sorok

A vitát összegző Németh Angéla tudta egyedüliként megőrizni higgadtságát, amikor részletesen végigvette Victorné dr. Kovács Judit módosító javaslatait. Hosszasan mutatott rá azok szakmaiatlanságára, ugyanis az alpolgármester több esetben is nem létező költségvetési sorokra kívánt forrást rendelni. Vagy éppen olyan célokat jelölt meg, amelyekre a támogatni kívánt szervezetek nem is tartanak igényt. A módosító javaslatokról az is kiderült, hogy azokat annak ellenére tárgyalta a Pénzügyi és Költségvetési, Tulajdonosi és Vagyongazdálkodási Bizottság (PTB), hogy egyik sem felelt meg az SZMSZ előírásaink.

A kiemelt kép egy korábbi testületi ülésen készült, fotó: Nagy Botond/XVMédia