Menu

Költészet-művészet-önmegvalósítás

2019.04.15.

Több száz kerületi iskolás nézte meg együtt a Kezedben a sorsod című francia filmet, majd beszélgettek álmokról, önmegvalósításról.

A költészet napja alkalmából hívta a Pólus Moziba filmnézésre a kerületi középiskolásokat a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat (XVGYIÖK), az önkormányzat, valamint a Felelős Szülők Iskolája. A csütörtöki „műsoron” egy francia film, A 2018-ban bemutatott Kezedben a sorsod volt. A szervezők nem titkolt logikája az volt, hogy a költészet napján a művészeten keresztül vezessék el a fiatalokat az önmegvalósdáítás tematikájához.

Ehhez volt kiváló alap a francia film (amelynek léegismertebb szereplője Kristin Scott Thomas): az egyszerű közegből származó fiú, Mathieu útját mutatta be a rablásokkal színesített lakótelepi életből a világhírt jelentő zongoristakarrierig. A huszonéves srác zenészzseni, családi háttere azonban nem engedte tehetsége kibontakoztatását. Ám egy elszánt zenekonzervatóriumi igazgató meglátta benne azt, amit ő sem akart elhinni – és innen „egyenes” volt az út a boldog végkifejletig. Az alkotás kiszámítható volt, mégis mélyen megérintette a nézőket, hiszen a jelenetek mellett a zene külön játszott a befogadó érzelmeire.

A filmezés után Felelős Szülők Iskolájától Tibenszky Moni Lisa beszélgetett Elek Ányos színésszel és Balatoni Józseffel, vagyis Jocó bácsival, a sokak által ismert töritanárral. Mindhárman beszéltek arról, hogy tudták fiatalon is, mi az álmuk, ezért hiába kaptak nagyon súlyos, akkor nagyon bántó „lehúzásokat”, kritikákat környezetüktől, tanáraiktól, mégis végigmentek az útjukon. Elmondták, kell a kritika, az értő elmarasztalás is, de a fiataloknak tudniuk kell, hogy az számukra hiteles helyről jön-e. Elek Ányos biztatta a diákokat, hogy az inspiráció, az érdeklődés, a tudásszomj bennük van, és hinniük kell magukban. A legfontosabb pedig az, hogy „csináld azt, amit szeretnél!”