Menu

Klasszikus balettről – szuperlatívuszokban

2005.06.09.

Június 3-án és 4-én a Hubay Jenő Zeneiskola szervezésében került sor a II. Országos Klasszikus Balett Tanulmányi Versenyre, melynek a Stefánia Palota adott otthont.

A program fővédnöke Dózsa Imre, Kossuth-díjas táncművész, Kiváló és Érdemes művész, a Magyar Táncművészeti Főiskola főigazgatója, védnöke Hajdu László, a XV. kerület Önkormányzat polgármestere, országgyűlési képviselő, Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke, Dr. Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete főtitkára volt.
A zsűri elnöke Uhrik Dóra, Kossuth és Liszt-díjas táncművész, Érdemes művész, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola táncművészeti tagozat igazgatóhelyettese, tagjai Bretus Mária, Liszt-díjas táncművész, Kiváló és Érdemes művész, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai tanára, Lőrincz Katalin, Harangozó?díjas táncművész, koreográfus, újságíró, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola tánc tagozat művészeti vezetője, míg a zsűri titkára Kovács Kálmánné, alapfokú művészetoktatási szakértő volt.
A megadott határidőig az ország számos pontjáról jelezték a művészeti iskolák, hogy részt vesznek a megmérettetésen, így Bajáról a Partitúra Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Debrecenből a Simonffy Emil Zeneiskola és a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Egerből az „Ifjú Tehetségek Műhelye” Alapfokú Művészeti Iskola, Gyöngyösről a II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola, Makóról a Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Mezőtúrról a Bárdos Lajos Alapfokú Művészeti Iskola, Pécsről az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ Művészeti Iskola, Budapestről a Hubay Jenő Zeneiskola (XV. kerület), a Bartók Béla Zeneiskola és Művészeti Iskola (XVII. Kerület), a Kispesti Művészeti Iskola (XIX. kerület) és a Nádasdy Kálmán Művészeti és Általános Iskola (XXII. Kerület).
Péntek délután Homor Istvánné köszöntőjét követően felolvasta Dózsa Imre, fővédnök a verseny résztvevőihez intézett szavait, majd Hajdu László polgármester köszöntötte a programra érkezetteket. A művészet oldaláról szólt az esemény másik védnöke, Ember Csaba, majd a kötelező programok bemutatásával kezdetét vette a verseny.
Másnap, szombaton minden induló a szabadon választott programját mutatta be: volt polka Strauss zenéjére, Delibes „álomképe”, az éjszaka zenéje a Royal Filharmonikusok aláfestésével, a Hubaysok „Pas de quatorze et un garçon” címmel mutatták be tánckompozíciójukat, amelyben a koreográfusok (Királyné Szabó Erika és Hevesi Imre) a XVI.-XVII. század udvari táncát, a pavanet ötvözték a XXI. századi modern tánccal, s láthattunk Grieg és Karl Jenkins, Hacsaturján és Ronan Hardinson zenéjére komponált koreográfiát. S akkor még nem beszéltünk arról, hogy Csajkovszkij, Vivaldi, mellett felcsendültek többek között Gounod hangjai is.
A versenyre minden balett tanszakos növendék nevezhetett, aki az alapfokú művészetoktatási intézmény 1-6., valamint továbbképző évfolyamaira jár és – Az alapfokú művészetoktatás követelményei és tantervi programja – alapján megfelelő képzésben részesül.
Amint Homor Istvánné a versenyt követően elmondta, a Hubays diákok közel egy év alatt valósították meg a győztes produkciót.
-A két koreográfus a tizennégy lány közti egyetlen fiú köré is komponálta a produkciót, amely a tánc örömét sugározta. A győztes csapat növendékei négy-öt éve vesznek részt balett-oktatásban heti 4-6 órában, s legtöbbjük még hangszeren is tanul játszani. Egy biztos, a szülők nagyon sokat segítette abban, hogy végül ilyen szép sikert érjünk el, illetve a zeneiskola tanárai is egy emberként álltak melléjük, s külön köszönet illeti Bukovics Ferencné igazgató-helyettest.
A rendezvény előzményéről az igazgatónő elmondta, hogy a zeneiskola 1980-88 között az Oktatási Minisztérium felkérése alapján a zeneoktatás mintájára dolgozta ki a klasszikus balett oktatását, melyhez támogatást kaptak a Balettintézettől és a XV. kerületi Tanácstól.
-A táncoktatás akkor a Neptun utcai iskolában, szinte teljes osztályokkal indult meg. Az oktatásban segítségünkre volt Szalay Zsuzsanna és Bohumi Ferenc, táncpedagógusok, s így a művészeti oktatás felé megtettük az első lépéseket. 2002-ben az OM felkérésére megszerveztük az I. Országos Klasszikus Balett Tanulmányi Versenyt, s most a másodikat. Az első verseny tapasztalatai alapján gondoltuk úgy, hogy a szabadon választott tánc mellett legyen kötelező gyakorlat is. A munkánkat ebben Déri Sándorné, zongora-korrepetitor segítette, míg ezt a produkciót a Balettintézet növendékei táncolták el. Így a versenyre benevező növendékek már kora ősszel videokazettán kézbe kaphatták azt a koreográfiát, ami kötelező jelleggel kellett most bemutatniuk a zsűri előtt.

Helyezések

I. KORCSOPORT (CSOPORT KATEGÓRIÁBAN)
I. díj: Apáczai Nevelési és ÁMK Művészeti Iskola (Pécs) Koreográfus: Kóborné Andocsi Janette és Dobosné Papp Anita Balettmester: Dobosné Papp Anita

I. díj: Hubay Jenő Zeneiskola Budapest, XV. kerület Balettmester: Királyné Szabó Erika

II. díj: Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Makó) Balettmester: Varga József

III. díj: Bartók Béla Zeneiskola és Művészeti Iskola (XVII. Kerület) Balettmester: Renge Györgyi és Strausz Eszter
DUETT KATEGÓRIÁBAN:
Egy díjat sem adtak ki

SZÓLÓ KATEGÓRIÁBAN:

III. díj: Ifjú tehetségek Műhelye Alapfokú Művészeti Iskola (Eger) Balettmester: Janovitzné Krutij Irina

II. KORCSOPORT:
CSOPORT KATEGÓRIA:

I. díj: Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Makó) Balettmester: Varga József

II. díj: II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola (Gyöngyös) Koreográfus: Delbó Balázs Balettmester: Delbóné Kalocsai Edit

DUETT KATEGÓRIÁBAN:

II. díj: II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola (Gyöngyös) Balettmester: Kosztyáné Bódis Bea

SZÓLÓ KATEGÓRIÁBAN:
Egy díjat sem adtak ki

III. KORCSOPORT
CSOPORT KATEGÓRIÁBAN

I. díj: Simonffy Emil Zeneiskola (Debrecen) Balettmester: Poroszlay Éva

DUETT KATEGÓRIÁBAN

Egy díjat sem adtak ki

SZÓLÓ KATEGÓRIÁBAN

I. díj: Bartók Béla Zeneiskola és Művészeti Iskola (XVII. Kerület) Balettmester: Renge Györgyi

TANÁRI KÜLÖNDÍJAK
Varga József, Makó
Királyné Szabó Erika, Budapest, XV. ker.
Kosztyáné Bódis Bea, Gyöngyös
Dobosné Papp Anita, Pécs, Baja

A gyermekek életkorának és képességinek megfelelő, ízléses koreográfia készítéséért
Szilágyiné Katona Olga, Budapest XIX. ker.
Paál Krisztina, Budapest XIX. ker.
Gyenesné Szarvas Katalin, Mezőtúr /Tiszaföldvári tagozat/
Dr. Kelényiné Jaczó Ildikó, Budapest, XXII. ker

TÁMOGATÓK:
Oktatási Minisztérium,
XV. kerület Önkormányzat Polgármesteri Hivatala,
Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége,
Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete,
Táncpedagógusok Országos Szövetsége,
„Táncművészet” folyóirat
„Alapítvány az Ifjúság Tánc- és Zeneművészeti Neveléséért” alapítvány,
Sansha Magyarország,
Palota Automobil,
Livien Kft.,
Bilax Kft.,
Rendes Bt.

Kapcsolódó linkek: