Menu

Kiválasztották a HUHA-rekonstrukció kivitelezőjét

2003.03.09.

A Rákospalotai Hulladékhasznosító Mű (közkeletűbb nevén a Szemétégető) 1992 óta, amióta a korábbiaknál jóval szigorúbb környezetvédelmi normák vannak érvényben, tulajdonképpen csak a Környezetvédelmi Felügyelet „kegyelméből” működhet.

A kazánok felújítására és a füstgázmosók felszerelésére végre megvan a pénz, kezdődhet a rekonstrukció. Azonban a fővállalkozó kiválasztására indított nemzetközi versenytárgyalás nem várt mértékű elhúzódása miatt tovább csúszik a befejezés, a rákospalotai szemétégető négy kazánjának teljes rekonstrukciója 2005 decemberében fejeződhet be. Addig is, a részleges működtetésre a fővárosnak újabb engedélyt kell kérnie a környezetvédelmi hatóságtól.
A huszonkét éve épült szemétégető művet egy, az újpesti önkormányzat által indított per ítéletének megfelelően 2004. márciusában be kellene zárni, ha addig nem készül el a füstgáztisztító. Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának fideszes alelnöke továbbra is az égetőmű bezárását és a rekonstrukcióra szánt húszmilliárdból inkább egy új megépítését szorgalmazza, amely már teljes egészében megfelel az európai uniós normáknak. A Hulladékhasznosító Mű szakemberei viszont felelősséggel állítják, hogy a rekonstrukcióval és a füstgázmosók beépítésével is „messze” az EU-normákon belül lehet maradni. Ráadásul egy teljesen új égetőmű felépítését – mai áron – 50 milliárd alatt nem lehetne „megúszni”. Vajda Pál, Budapest főpolgármester-helyettese szerint már régen túl lehetnénk a problémán, ha az előző kormány a fővárost sújtó rendelkezéseinek keretében nem tartja vissza a rekonstrukció költségeinek állami részét.
A Hulladékhasznosító Mű felújítására kiírt pályázat lezárult, kiválasztották a kivitelezőt, indulhat a munka. A HUHA teljes rekonstrukciója 23,6 milliárd forintba kerül. A szemétégető most is ötven százalékos kapacitással működik, két kazánt már leállítottak. Ezeknek a felújítása és füstgáztisztítóval való felszerelése a jövő év végére, a másik kettőé 2005 végére fejeződhet be.