Menu

Kitüntetések Semmelweis Ignác születése napján

2005.07.10.

Július elsején, Semmelweis Ignác születésének évfordulóján minden évben ünnepség keretében köszönti a XV. kerületi Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal az egészségügyben dolgozókat, így idén is az orvos, az ?anyák megmentője? születésének 187. évfordulóján sor került e rendezvényre.

Az ünnepelteket először Csonka András, színművész a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek dalaiból készült zenés összeállítással szórakoztatta, majd Király Csaba alpolgármester ünnepi köszöntője hangzott el, aki többek között elmondta, hogy ezen a napon a hagyományoknak megfelelően sor kerül az egészségügyi- és a szociális területen az elmúlt egy év alatt elért eredmények értékelésére, majd kiemelve néhány fontosabb eseményt említette meg, hogy a
szociális területen 2004 évben új szolgáltatásként bevezetésre került mintegy 50 idős, beteg otthonában a telefonos jelzőrendszer. Ennek keretén belül a területi gondozónők ügyeleti rendszerben nappal és éjjel telefonos riasztásra felkeresik otthonában a beteget és a szükséges orvosi segítséget, fizikai ellátását biztosítják. A jelzőrendszeres gondozásnak igen jó visszhangja volt a kerületben és egyre több idős, beteg kéri e szolgáltatás biztosítását.
-Az Egyesített Szociális Intézmény 500 idős korú részére biztosít naponta ? hét végén is ? ebédet és közel 108 időskorú otthoni gondozását, ápolását látják el. A gondozottak egészségi állapota egyre súlyosabb ? figyelemmel a kórházi ellátás idejének lerövidülésére -, egyre több ápolási feladatot kell ellátniuk-mondta az alpolgármester. Kerületünkben sok az egyedülálló vagy egyedül élő idős, beteg ember, akiknél nem csak fizikai, hanem pszichés gondozást is kell a gondozó szolgálatnak végezni.
A szociális gondozás rendkívül hatékony és nehéz területe a fogyatékos gyermekek, fiatalok ellátása: az ÉNO-ban 32 fiatal felnőtt középsúlyos értelmi fogyatékos nappali felügyeletét, foglalkoztatását, gondozását biztosítják. 4 fiatal részére férőhelyet az Újpesti Önkormányzattal kötött ellátási szerződés alapján biztosítunk. A FENO a súlyosan és halmozottan sérült gyermekek és fiatal felnőttek gondozására szakosodott intézmény, melyben 2 fiatal szintén újpesti lakos a hivatkozott szerződés alapján. Az intézmény gondozottainak 1/3-a kerületi lakos, a többiek más önkormányzat területén élnek. Mindkét intézmény kiváló minőségű szakmai munkát végez.
A Családsegítő Szolgálat tevékenységére az egyre bővülő szolgáltatás a jellemző (pl. a háztartási adósságkezelési tanácsadás, melynek a hátralékok kezelésében, rendezésében, a családokkal való foglalkozásban kiemelkedő szerepe van). A munkatársak itt évente 4000 családdal kerülnek kapcsolatba. Évek óta eredményesen működik a munka nélküli fiatalokat segítő tanácsadó iroda és a felnőtt munka nélküliekkel foglalkozó iroda. A MUFTI 1220 fiatallal, a TAMUSZ pedig 170 kerületi lakos problémájával, állásügyével foglalkozott, részükre tréningeket, állásbörzéket szerveztek és nagy szerepük van a munkavállalásra való felkészítésben. Az intézményhez tartozó speciális étkezdében közel 10 ezer ebédet osztanak ki rászorulók és hajléktalanok részére, a hajléktalan ellátásban a nappali melegedő kihasználtsága évről-évre növekvő, az egész éves forgalom megközelíti a 8000 alkalmat, melyből jelentős számú a hétvégi forgalom -1800 fő. A hajléktalanok ellátásáról hétvégeken és ünnepnapokon is gondoskodnak. Részükre rendszeres orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak. Szállás tekintetében szorosan együttműködnek a Szociális és Rehabilitációs Alapítvánnyal.
-A XV. ker. Egyesített Bölcsődék 430 gyermek nappali ellátását biztosította. Jelentős emelkedés tapasztalható az igénybevétel területén, bölcsődéink feltöltöttsége eléri 130 %-ot, de ezzel együtt is a kihasználtság kb. 80 %-os. A növekedés oka nem a gyermekszületések emelkedése, hanem inkább az, hogy a szülők nem tudják igénybe venni a gyes, gyed adta lehetőséget ? valószínűleg a munkaféltés ill. a lakásvásárlással összefüggő anyagi terhek miatt. A bölcsődékben 2004 évben az udvari játékok felújítására jelentős összeget fordítottunk, így a játszó udvarok többsége ma már az EU-s előírásoknak megfelel. Főzőkonyháinkban a HACCP előírásainak megfelelő átalakítás, eszköz beszerzés megtörtént és az épületek egy részének felújítása is megvalósulhatott. Bölcsődéink szakmai tevékenysége példaértékű.
-A Szociális Foglalkoztató beteg, sérült kerületi lakosok részére biztosít ? elsősorban bedolgozói jogviszonyban végezhető ? tevékenységet. A foglalkoztatottak száma 130 fő. Új beruházásra 2004 évben gravírozó gép vásárlás formájában volt lehetőség mellyel újabb munkák felvállalására lesz mód. A Foglalkoztató nehéz körülmények között látja el feladatát, mivel állandó megrendelésük nincs ezért naponta meg kell küzdeniük az újabb munka megszerzésért.
-A XV. kerület egészségügy fejlesztése 2003 évtől a képviselő-testület által jóváhagyott 5 éves egészségügyi koncepció alapján történik. 2004 évben sor került a szakorvosi és a Hősök úti rendelők fogászatainak felújítására és ezzel egy időben a fogorvosok többségének privatizálására is.
-Összegezve: az elmúlt egy évben volt bőven tennivalónk, de ez az elkövetkezendő egy évben sem lesz másként. Módosul az államigazgatási törvény, sok változás várható a szociális törvényben, és jó néhány új rendelet is érinteni fogja az egészségügyet. Kidolgozás alatt van az Észak-pesti Kórház és Rendelőintézet valamint az eddig fővárosi irányítás alatt működő Gondozóintézetek ésszerű működtetésének és egységes irányításának feladatai, ami ugyan plusz terheket fog jelenteni, de örömmel teszünk ezeknek eleget, mivel bízunk abban, hogy az egészségügyi ellátás színvonalán javíthatunk az elkövetkezendőkben. A szociális területen is lesz bőven feladatunk, mivel a törvény szerint több új intézményt kell létrehoznunk (szociális információs szolgálat, pszichiátriai- és szenvedélybetegek átmeneti otthona, fogyatékos személyek gondozóháza), valamint ki kell dolgoznunk, és biztosítanunk kell ezek működési feltételeit- mondta végezetül beszédében az alpolgármester.

Mivel az idei évben ünnepli a Védőnői Szolgálat megalakulásának 90. évfordulóját, így ebből az alkalomból Vinczéné Markó Katalin a Zsókavár utcai Rendelő körzeti védőnője is szólt a jelenlévőkhöz, majd a körzeti védőnő szavait követően a hagyományoknak megfelelően a ?Kerület Jövőjéért díj átadására került sor, melyet a XV. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete adományoz az egészségügy és szociális területen azon személyek részére, akik a kerület lakosságának egészségügyi illetve szociális ellátásában, a lakosság egészségének megóvásában, az egészséges életmódra nevelésben, a gyógyító-megelőző tevékenységben valamint a szociálpolitika rájuk háruló feladataiban példamutató módon kiemelkedő eredményeket értek el.
Az idei hat kitüntetett számára a díjakat Hajdu László polgármester adta át.

?Kerület Jövőjéért? díjban részesült:
-dr. Pákh Sándor háziorvos, aki 1970-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen summa cum laude minősítéssel szerezte diplomáját. 1975-ben belgyógyász szakorvosi képesítést nyert, majd 1997-ben háziorvostanból szerzett szakképesítést. Kerületünkben 1976 óta dolgozik, először a Hősök úti Rendelőben, majd 1986-tól az Opál utcai Rendelő háziorvosa. Betegeivel való kapcsolata példamutató. Különösen az idősebb korosztállyal foglalkozik türelmesen, figyelemmel hallgatja problémáikat, tanácsaival is segíti gyógyulásukat. Betegei tisztelik és szeretik. Nagy gondot fordít szakmai továbbképzésére is.

-Dr. Szőcs Gabriella házi-gyermekorvos, aki 1967-ben szerzett diplomát a budapesti Orvostudományi Egyetemen summa cum laude minősítéssel. Kezdő orvosként a MÁV Kórház gyermek osztályán dolgozott, időközben csecsemő- és gyermekgyógyászatból szakvizsgát tett. Kerületünkben 1976-tól végzi betegellátó tevékenységét a Zsókavár utcai Gyermekrendelőben. Szakmai ismereteit rendszeresen bővíti. 1996-ban iskola-egészségügy és ifjúsági orvostanból is szakvizsgát tett. Betegeiről lelkiismeretesen gondoskodik. A szülőkkel és orvoskollégáival emberi kapcsolata korrekt, segítőkész, munkáját elismerik, emberként tisztelik, szeretik. Szakmai megbeszéléseken, kerületi értekezleteken egyaránt képviseli mind a betegek, mind az orvosok érdekeit.

-Szöllősi Ferencné csoportvezető asszisztens, aki közel 40 éve dolgozik az egészségügy területén. Munkáját a Heim Pál Gyermekkórház csecsemőosztályán kezdte, majd a Péterfy Sándor utcai Kórházban dolgozott. Kerületünkben 1972. márciusától tevékenykedik az Egészségügyi Intézményben. Először az EKG Osztályon, majd 23 évig a Rheumatológián, és 1996-tól a Kardiológián, mint csoportvezető asszisztens. Munkáját mindig magas színvonalon, a betegek érdekeit figyelembe véve végzi.

-Varga Jánosné háziorvosi asszisztens, aki közel 30 éve dolgozik az egészségügy területén. 1981-ben okleveles körzeti ápolónő-, 1987-ben egészségügyi szakoktatói képesítést szerzett. Kerületünkben 1984 óta dolgozik jelenleg a Kossuth Rendelőben dr. Pomaházi Krisztina asszisztenseként. Munkáját lelkiismeretesen, nagy beleérző képességgel és kiemelkedő szaktudással végzi. Munkaköri kötelességén túl is áldozatosan végzi munkáját. Lelkiismeretesen gondozza az egyre idősödő körzet ?öregjeit.? Oktató nővérként szakmai munkája kifogástalan.

-Dr. Dravucz Kálmánné gazdasági ügyintéző, aki 1961. februárjától dolgozik a kerület bölcsődéiben, 1982-től a Nádastó parki központi konyha gazdasági ügyintézője. Munkája terén pontos, megbízható. Mindig figyelemmel kíséri a gyermekeknek előírt tápanyagféleségek változatosságát. Fogékony az új ételféleségek bevezetésében, ha látja, hogy az a gyermekek javát szolgálja. A szerzett gyakorlati tapasztalatait átadja a vele együtt dolgozó kolléganőknek, segíti az újonnan belépőket. Mindig arra törekszik, hogy az élelmezés, a megrendelt árú, a megfőzött étel kifogástalan legyen, a bölcsődés és az óvodás gyermekek változatos, ízletes ételt kapjanak. Munkatársai mindig bizalommal fordulhatnak hozzá nemcsak hivatalos, hanem egyéb problémákkal is

-Szilvási Anna szociális ügyintéző, aki 1991. szeptember 16-óta dolgozik a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Osztályán. Hosszú éveken át a rászorultak segélyezésével kapcsolatos feladatokat látta el. Munkáját a precizitás, pontosság jellemezte. Ügyfélfogadása kulturált, empatikus, rendkívül segítőkész. Gondosan ügyel arra, hogy a nehéz helyzetű, elkeseredett ügyfelek ne érezzék megalázónak a támogatáskérés folyamatát. Szilvási Anna felkészült, képzett ügyintéző, érdeklődési köre széleskörű, jogszabályismerete átfogó, az osztályhoz tartozó feladatokat ismeri, precízen, pontosan tudja tájékoztatni ügyfeleit minden szociális jellegű támogatási formáról.
Magas színvonalú szakmai munkája miatt került sor arra, hogy az osztály szinte legnehezebb új ellátási formáját, az adósságkezelést 2003. évben feladatul kapta. Ezen az új munkaterületen is rátermettségét, nagy munkabírását, gyors, pontos ügyintézését bizonyította, hozzásegítve ezzel több száz családot a megélhetési gondjuk jelentős enyhítéséhez. Szilvási Anna tevékenysége, munkája példamutató a fiatal munkatársak számára, szakmai tevékenységét kollégái is elismerik.

A díjak átadását követően a polgármester dicséretben részesített négy olyan dolgozót, aki az elmúlt időszakban munkája során a kerületben kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

Dicséretben részesült:
-Wéber Attila, a Szociális Foglalkoztató gépkocsivezetője
-Varga Józsefné az Egyesített Szociális Intézmény gondozónője.
-Vágó Józsefné a Területi Gondozás Intézményének klubvezetője.
-Barna Endréné az Egészségügyi Intézmény pénzügyi, számviteli vezetője.

Hűségjutalomban és jubileumi jutalomban is többen részesült, olyanok, akik a XV. kerületi Önkormányzat közalkalmazotti szabályzata alapján, a kerületben megszakítás nélkül folyamatos közalkalmazotti jogviszonyban dolgoznak.

10 éves hűségjutalomban részesült:
Balogh Réka a Fejlesztő Napközi Otthon munkatársa
Somogyi Pálné az Újpalotai Családsegítő Szolgálat munkatársa
Szabó Jánosné-főkönyvi könyvelő, az Egészségügyi Intézmény Gazdasági Igazgatóságának munkatársa
Lezsán Ildikó-laboratóriumi szakasszisztens, Egészségügyi Intézmény
Rácz Anikó csoportvezető szakasszisztens, Egészségügyi Intézmény, Foglalkozás egészségügyi Szakrendelés
Szabó Gézáné, nőgyógyászati szakasszisztens, Egészségügyi Intézmény
Vitai Józsefné-csoportvezető szakasszisztens, Bezsilla utcai Gyermekfogászat
Pagácsné Varga Terézia-védőnő, Zsókavár utcai Gyermekrendelő
Balogh Andrea-körzeti ápolónő, Bezsilla utcai Háziorvosi Rendelő
Török Andrea körzeti ápolónő, Zsókavár utcai Háziorvosi Rendelő

20 éves hűségjutalomban részesült:
Princzes Mária laboratóriumi szakasszisztens, Egészségügyi Intézmény
Killmanné Komáromi Andrea fizikoterápiás asszisztens a Hősök úti rendelő
Dr. Kovács Péter Nőgyógyászati Osztály adjuntusa, Közalkalmazotti Tanács elnöke
Dr. Lászai György a Kossuth utcai rendelő háziorvos, Rákospalotai Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának elnöke
Petrekanics Klára körzeti ápolónő, Kossuth utcai Háziorvosi Rendelő
Reinhardt Béláné az Egyesített Bölcsődék Nádastó parki központi konyhájának munkatársa
Paja Jánosné technikai dolgozó, Egyesített Bölcsődék Kavicsos közi Bölcsődéjének munkatársa

25 éves hűségjutalomban részesült:
Mátyás Andorné, szakasszisztens, Egészségügyi Intézmény Röntgen Szakrendelés

30 éves hűségjutalomban részesül:
Dr. Csank István, osztályvezető főorvos Egészségügyi Intézmény Röntgen Szakrendelés
Mustos Mária, laboratóriumi szakasszisztens, Egészségügyi Intézmény
Dr. Pelcz Dénes osztályvezető főorvos, a Reumatológiai Szakrendelés
Tóth Zoltánné, csoportvezető asszisztens, Egészségügyi Intézmény Gégészet Szakrendelés
Dr. Kolozs Beáta, fogszakorvos, Hősök úti Gyermekfogászat
Dr. Moldoványi Erzsébet, fogszakorvos, Hősök úti Gyermekfogászat
Madácsi Imréné, csoportvezető, körzeti ápolónő Hősök úti Háziorvosi Rendelő
Takács Istvánné gondozónő Egyesített Bölcsőde
Szalma Pálné, gondozónő Egyesített Bölcsődékből

30 éves jubileumi jutalomban részesül:
Varga Jánosné, Egyesített Szociális Intézmény gazdasági vezetője

35 éves hűségjutalomban részesül:
Bósza Edit csoportvezető asszisztens, Egészségügyi Intézmény Szájsebészet
Mozsolits Sándorné a Nádastó parki központi bölcsőde vezetője
Ivánka Lászlóné gondozónő Egyesített Bölcsőde
Deák Istvánné gondozónő Egyesített Bölcsőde
Kovács Lászlóné a Fő úti bölcsőde vezetője

40 éves hűségjutalomban részesül:
Miterli Józsefné gondozónő, Egyesített Bölcsődék munkatársa,

A hűségjutalmak átadását követően a Szociálpolitikai és Egészségügyi Bizottság döntése alapján Király Csaba alpolgármester intézményenként 5-5 fő részére kiemelkedő minőségű munkájukért elismeréseket adott át.

Elismerésben részesült:
-a Szociális Foglalkoztató munkatársai közül:
Csík Miklós a kötészeti egység vezetője
Fodor Lászlóné-bérelszámoló
Hamacsek Attila gépkocsivezető
Varjasné Hornyák Ildikó gazdasági vezető
Vincze Imréné-adminisztratív munkatárs

-Egyesített Szociális Intézmény munkatársai közül:
Balogh Attiláné Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának munkatársa
Balogh Réka a Fejlesztő Napközi Otthon munkatársa
Farkas Ilona a Területi Gondozás Idősek Klubjának munkatársa
Molnárné Csillag Mirna-a FIÓKA Gyermek és Ifjúságjóléti Központ munkatársa
Somogyi Pálné az Újpalotai Családsegítő Szolgálat munkatársa

-Egészségügyi Intézmény következő munkatársai közül:
Kertesi Béláné röntgen szakasszisztens, Egészségügyi Intézmény
Kiss Ernőné orthopédiai asszisztens, Egészségügyi Intézmény
Lengyel Imréné körzeti nővér Bezsilla utcai Háziorvosi Rendelő
Kellerné Pindur Erika nőgyógyász asszisztens, Egészségügyi Intézmény
Mustos Mária laboratóriumi szakasszisztens, Egészségügyi Intézmény

-Egyesített Bölcsődék munkatársa közül:
Gyuricska Istvánné-gondozónő Nádastó parki bölcsőde
Horváth Albertné gondozónő Kavicsos közi bölcsődé
Tóth Károlyné-gazdasági ügyintéző
Horváthné Téglási Krisztina-pénzügyi ügyintéző
Snóbli Zoltánné technikai dolgozó, Nádastó parki bölcsőde

A Védőnői Szolgálat 90 éves fennállása alkalmából a XV. kerületi Védőnői Szolgálat munkatársai közül elismerésben részesült:
Tóth Klára körzeti védőnő, Sződliget utcai Gyermekrendelő
Őri Judit körzeti védőnő Ady Endre utcai Gyermekrendelő
Vargáné Pavuk Erzsébet körzeti védőnő Zsókavár utcai Gyermekrendelő
Somodi Mónika-körzeti védőnő Zsókavár utcai Gyermekrendelő
Lóczi Rita körzeti védőnő Zsókavár utcai Gyermekrendelő

Nyugdíjba vonulása alkalmából dr. Varga László főorvos úr részesült elismerésben, melyet Hajdu László polgármester úr adott át.

A kitüntetések átadását követően Hajdu László mondott pohárköszöntőt, melyben visszaemlékezett arra hogy az elmúlt időszakban több területen dolgozók köszöntésére is sor került (pedagógusok, köztisztviselők, egészségügyi dolgozók, szociális területen munkát végzők) és ezeket a köszöntéseket az önkormányzat szívesen, s örömmel teszi, hiszen mindezen szakma képviselői eredményes és sikeres munkát végeznek.