Menu

Kitűntetések az ünnep alkalmából

2004.08.22.

Államalapító Szent István Napja, augusztus 20-a alkalmából a Polgármesteri Hivatal Dísztermében kitűntetések és jutalmak átadására került sor augusztus 20-án délután.

A himnusz elhangzását követően Rusznyák Géza köszöntötte a jelenlevőket, (ünnepelteket, meghívottakat, vendégeket) kiemelten Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselőt, valamint dr. Uwe Klettet, a berlini Marzahn-Hellersdorf kerület polgármesterét és Manfred Wurmot, Bécs XXIII. kerületének polgármesterét.

– Ma ismét ünnepre gyűltünk össze, hogy méltó módon megünnepeljük augusztus 20-át – mondta köszöntő szavaiban Rusznyák Géza. De milyen ünnepet jelent ma augusztus 20-a? Szent István, Szent Korona, új kenyér, alkotmány, aratás ünnepe? Augusztus 20-a sok mindennek volt már a napja. Közülük az első királyunk és kenyér ünnepe régi hagyományokra tekint vissza, ma már egy napon emlékezünk meg mindegyikről. Az 1990. évi szabad és demokratikus választások és az ezzel járó rendszerváltozás után vált lehetővé, hogy augusztus 20-a, államalapító Szent István ünnepeként ismét nemzeti ünnepeink sorába kerüljön.

– Augusztus 20-án nemzetünkről gondolkodunk, az államalapításról napjainkig bejárt út fényében. Szent István király élete, a haza életének csak egyetlen pillanata volt, de mégis milyen pillanat! Az egész nemzet életét és sorsát meghatározta 4 évtizedes uralkodása alatt. A szent istváni életmű vizsgálata azt mutatja, hogy az első magyar király nagy egyéniség, minden megnyilvánulásában konstruktív és reális, keresztény szellemű, reformer uralkodó volt. Legnagyobb történelmi érdeme a magyarság fennmaradását biztosító döntése, a nyugathoz, Európához történő csatlakozás volt. Szent Istvánba, államalapító királyunkba a magyar nemzet új életútját kijelölő alkotó egyéniséget, minden idő legnagyobb magyarját tiszteljük.

A hagyományoknak megfelelően ezt követően az ünnepi program az elmúlt időben a kerületben kiemelkedőt alkotó polgárok, munkatársak jutalmazásával, kitüntetésével folytatódott.

„Pro Palota” díjban Rákospalota, Pestúhely, Újpalota korszerű városképének hagyományörző módon történő kialakítása, a városrész infrastukturális ellátása, a lakóhelyi környezet és közérzet fejlesztése, valamint javítása érdekében huzamosabb időn át kifejtett kiemelkedő munkásságért adományozható, melyet idén három személy kapott meg a képviselő-testület döntése alapján: Dr. Géczy István, Kulcsár Győző és Hazai Béla.

Dr. Géczi István
– Sportpályafutása igen sikeres volt. 24-szer szerepelt a magyar válogatottban, tagja volt 1972-ben az olimpiai ezüstérmes csapatnak is. Az FTC örökös bajnoka. Több alkalommal játszott BEK döntőt.
– A XV. kerület közéletében 1980. óta vesz részt. Tanácstag, majd 1985-től országgyűlési képviselő volt (Ifjúsági és Sportbizottság elnöke volt).
– 1989-97 MOB tagja
– 1990- a REAC labdarúgás utánpótlás edző, 1993- labdarúgó iskola vezetője, amely sportiskolává alakult, s így ennek vezetője lett.
– 1997-től az Ifjúsági és Sportközpont igazgatója

Kulcsár Győző
– négy olimpia aranyérmes párbajtőröző, 10-szeres magyar bajnok, az év vívója 1968-ban, 1971-ben és 1974-ben.
– 1979- a szövetség főtitkára, majd 1980-tól a válogatott szövetségi kapitánya
– 1988-tól Olaszországban tevékenykedett közel másfél évtizedig
– Jelenleg a Honvéd-LNX szakosztály mestere illetve 2004-ben a Magyar Köztársaság kormánya a Nemzet Sportolójává választotta.

Hazai Béla
– 1994-2002-ig önkormányzati képviselő, Városrendezési és Műszaki Bizottság elnöke
– 2002-től a XV. kerületi Önkormányzat építésügyi és kerületfejlesztési tanácsadója
– több mint tíz éve rést vesz a városépítő, városfejlesztési és környezetvédelmi irányító és szervező munkában, tervek, koncepciók kialakításában

A díjat Hajdu László polgármester úr adta át Hazai Bélának A másik két kitüntetett később veszi át a díjat, mivel az ünnepség idején dr. Géczi István külföldön, Kulcsár Győző pedig az athéni olimpián tartózkodott.

„Kerület Jövőjéért”-díjban a kerület fejlődése, polgárainak érdekében kifejtett példamutató és szakmailag kimagaslónak értékelhető tevékenységéért adományozza a képviselő-testület.

Idén a közigazgatás területén végzett munkájáért
Molnár Bencéné, a Polgármesteri Hivatal Művelődési Osztályának közoktatási ügyintézője, aki különösen a nemzetközi és a testvérvárosi kapcsolatokban, programokban nyújt kiemelkedően segítséget és
Horváth Julianna, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály Ügykezelési Csoportjának vezetője, aki tapasztalatát jól kamatoztatja az ügykezelői munkakörben illetve elősegíti a szakmai osztályok munkáját
a közrend és közbiztonság területén végzett munkájáért
Galambos Ferenc, a BRFK XV.kerületi Rendőrkapitányság vezetője-helyettese, bűnügyi osztályvezető, aki nagyon jó kapcsolatot alakított ki mind parancsnokaival, mind beosztottjaival, kollegáival, valamint aki a rendőri munkát élethivatásának tekinti
a vállalkozás, ipar, kereskedelem, mezőgazdaság és vendéglátás területén végzett munkájáért
Bódis Lajos, a Mister Sörház tulajdonosa, a REAC Sport Kft. társtulajdonosa, a REAC I. osztályú „öregfiúk” labdarúgó csapatának csapatkapitánya,
a köz érdekében, a közösségért végzett tevékenység területén kimagasló teljesítményt nyújtók közül
Naszádi Lajos, belsőépítész, lakberendező, kőműves mester, aki többek között jelenleg a Palotai Horgászok Egyesületének tiszteletbeli elnöke, valamint Palota történetének kutatója illetve
Tóth Ernő, a Palotai Sporthorgász Egyesület megalapítója, s egyben a természetvédelmi csoport aktív közreműködője

vehette át a „Kerület Jövőjéért”-díjat Hajdu László polgármestertől. Ezt követően szintén a polgármester úr pénzjutalmakat adott át

Tamás Bélának, a RÉPSZOLG Kht. ügyvezető igazgatójának a XV.kerület érdekében végzett 30 éves tevékenységéért

A BRFK XV.kerületi Rendőrkapitányságtól- Béres Józsefné rendőr főtörzszászlósnak, Hamar Balázs rendőr törzszászlósnak, Illés Róbert rendőr hadnagynak, Kara Imre rendőr főtörzszászlósnak, Megyeri Károly rendőr hadnagynak, Száva Flórián Roland rendőr hadnagynak.

A Palotai Önvédelmi Védegylettől- Szűcs Lászlónak, a Palotai Önvédelmi Védegylet tagjának

A Palotai Polgárőrségtől- Csoh Roland, polgárőrnek

Tűz- és kárelhárításért a IV. és a XIV.-XV.-XVI. kerületi Tűzoltó Parancsnokságtól Borzák Károly tűzoltó zászlósnak, Csuka Zoltán tűzoltó főtörzsőrmesternek, Kolumbán András tűzoltó törzszászlósnak, Konkoli Attila tűzoltó főtörzsőrmesternek, Prepok István tűzoltó főtörzsőrmesternek, Sógrik Ferenc tűzoltó főtörzsőrmesternek.

A kitüntetések átadását követően Hajdu László polgármester úr mondott pohárköszöntőt, aki köszöntötte a jelenlévőket, külön kiemelve a kitüntetetteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy hagyomány a kerületben, hogy minden nagyobb ünnep alkalmával (március 15-én, augusztus 20-án, október 23-án) elismerések átadására kerül sor, sőt az is hagyomány, hogy a Szent István napi ünnepség két napon keresztül tart a kerületben. De mit is ünnepelünk augusztus 20-án?- tette fel a kérdést a polgármester úr, melyet rögtön meg is válaszolt. Államalapító Szent István ezen a napon született, sőt ezen a napon avatták szentté 1083-ban. Több évtizeden keresztül az új kenyér ünnepeként tartjuk nyilván, s ezért ezt a hagyományt folytatva minden évben megszegik az új kenyeret az ünnepség folyamán. Egyben alkotmányosságunk ünnepe is ez a nap, hiszen a ma is hatályban lévő alkotmányunk ezen a napon lépett hatályba 1945-ben, majd 1989 óta a módosított, de eredeti törvényszámát nem változtatva az új alkotmány is. E gondolatok jegyében köszöntötte a kitüntetetteket, a jelenlévőket és emelte koccintásra a poharat Hajdu László.