Menu

Kitüntetés és közös tánc a testvérvárosban

2005.05.14.

Az elmúlt héten a XV. kerület egyik testvérvárosában, a horvátországi Donji Kraljevecben járási napok voltak, melyre meghívást kapott Hajdu László polgármester és a XV. kerület Horvát Önkormányzata.

A május 6-i ünnepi testületi ülésen Gyurcsánszky János alpolgármester és Kuzma István, a horvát önkormányzat elnöke vett részt, amelyen több kitüntetett mellett a XV. kerület is átvehetett egy kitüntetést Mladen Cvektől, a járási közgyűlés elnökétől, melyet a gazdaság, a kultúra és a sport területén végzett testvérvárosi együttműködésért kapott. Az alpolgármester miután köszönetet mondott a kitüntetésért, reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül az EU tagjai között köszöntheti Horvátországot is és egyben sok sikert kívánt a május 16-i helyi polgármesteri és képviselői választásokhoz.

Ezen az ünnepi ülésen került bemutatásra Donji Kraljevec járás monográfiája, a járás címere és zászlaja, melyet megszenteltek, majd az ülést követően Mladen Csonka polgármester, Gyurcsánszky János és Kuzma István megbeszéléseket folytattak, melyen többek között szó esett a KK Donji Kraljevec járási kosárlabdaklub és a XV. kerületi BLF kosárlabdacsapat együttműködésének előkészítéséről is. A járási klub elnöke, Franjo Kiš örömét fejezte ki az új kapcsolat kialakulásáért és már a helyszínen elhangzott, hogy a tervek szerint szeptember elején kerülne sor az első közös mérkőzésre. Szintén szó esett a közös megbeszélésen arról, hogy Donji Kraljevec járás munkalehetőséget biztosítana a Pestújhelyi Szociális Foglalkoztató részére.

Másnap, május 7-én a nemzetközi folklórtalálkozó programjaira a helyszínre érkezett Hajdu László polgármester is. A színes programon a kerületet és egyben Magyarországot a Szilas Néptáncegyüttes és a Mező zenekar képviselte. Rajtuk kívül a vendéglátó horvát csoport mellett Olaszországból, Szlovéniából, Boszniából és Hercegovinából érkező csoportok mutatkoztak be. A magyar résztvevők immáron másodszor léphettek fel a járási napokon a testvérvárosi együttműködés aláírása óta, s ismét szép sikereket értek el, s hatalmas tapsot kaptak előadásukat követően. A sikert igazolta az is, hogy a műsort követő táncházat a Mező zenekar tartotta, melyen közösen táncoltak a résztvevők és a járási vezetők. E találkozó emlékére minden résztvevő csoport emlékoklevelet vehetett át, majd a további sikeres együttműködés reményében búcsúztak el egymástól a a polgármesterek: Mladen Conka és Hajdu László.