Menu

Kitüntetés a csellengők neveléséért

2003.08.10.

A „Pro Scholis Urbis”-díjat a nevét viselő közalapítvány kuratóriuma idén három magánszemély és két intézmény számára ítélte oda – tudtuk meg Gressó Tibornétól, a rákospalotai nevelési oktatási központ elnök igazgató asszonyától. – A Fővárosi Önkormányzat Dísztermében megrendezett pedagógus napi ünnepségen a budai Hunfalvy János Külkereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola mellett a mi iskolánknak ítélték oda az elismerést.

„A családi házas majd pedig lakótelepi környezetben a nehéz anyagi körülmények között élő családok gyermekeinek eredményes neveléséért, valamint a tartalmas és sokszínű intézményi program teljesítéséért” – olvasható a június 5-én átvett elismerő oklevélen. Az idén a 93. születésnapját ünneplő rákospalotai intézmény a kitüntetés mellett 600.000 Ft szabadon felhasználható támogatásban is részesült.
– A kurátorok. azt vették figyelembe, hogy az egy általános iskolából (470 tanuló) és három tagóvodából (250 ovis) álló nevelési, oktatási központunk minden pedagógusa rendkívül nagy gondot fordít arra, hogy a. „csellengő gyerekek” ne az utcán, hanem az iskolában töltsék el a tanórákon kívüli szabadidejüket. Ennek szellemében szervezzük szakköreinket, sportfoglalkozásainkat, tanfolyamainkat, zeneóráinkat, és ezért fektetünk az átlagnál is nagyobb hangsúlyt a hagyományőrzésre. Úgy igyekszünk összeállítani a programjainkat, hogy azok a különböző érdeklődésű gyerekek számára egyaránt szórakozást jelentsenek. Emellett a nevelési programunk egyik legfőbb célkitűzése a környezetvédelmi nevelés és az egészséges életmód megismertetése, amelynek az alapjait meg lehet ugyan tanítani az iskolában is, ám a legfontosabb ismeretek csakis a gyakorlatban sajátíthatók el. Ezért tartom fontosnak, hogy mind az óvodásaink, mind pedig az iskolások évközben is rendszeresen kirándulnak vagy táboroznak, hiszen így az intézményünkben elfogadott nevelési alapelvek is nagyobb teret kaphatnak.