Menu

Kiszebáb égetése- a hagyományok megelevenednek
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.02.13.

A Kossuth Nevelési-Oktatási Központ Szövőgyár utcai óvodájában egy régi hagyomány felelevenítésének lehettek tanúi az ovisok, az óvó nénik az elmúlt hét péntekén. Kiszebábot égettek közösen a kertben a gyerekek és a felnőttek.

Amint Balláné Urbán Éva, óvodavezető elmondta, az elmúlt héten keddtől péntekig minden program a farsang jegyében zajlott az óvodában: volt bohócműsor (Misi bohóc), arcfestés, a csoportok maskarába öltöztek, egymáshoz mentek látogatóba, Tálas Ági és barátai táncházat tartottak, s a programsorozat csúcspontja a kiszebáb égetés volt.
-Borsodból jöttem-mondta a vezető óvónő-, s ott hagyománya van ennek a szokásnak: a kiszebáb égetésének. A tél elűzésére a patakba, folyóba dobják a bábot, s ezzel hívják-várják a tavaszt. Mivel itt nincs folyó a közvetlen közelünkben, ezért elégettük az udvaron a bábot, melyet közel három hete készítettünk el.
Az ötös csoport pedig készített egy kisebb bábot, mellyel körbementek a csoportokban, hogy hívják a többieket az udvarra.

A gyerekek nagyon élvezték ezt a ceremóniát, hiszen még korom is került mindenki arcára, miközben az előzetesen tanult versikét mondták szinte kórusban a kicsik és nagyok, sőt az óvó nénik is:
„Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák, járják a bolondját,
Dínomdánom vígalom, nincs a táncra tilalom,
Maskarások bolondok, rázzátok a kolompot,
Takarodjon el a tél, örvendezzen, aki él!”

A Szövőgyár utcai oviban legközelebb március 3-án 18 órától az óvoda alapítványának támogatására a szülők számára lesz batyus bál.

Képes beszámoló