Menu

Kisváros a nagyvárosban másodszor

2012.04.21.

Április 22-én, vasárnap a Boldog Salkaházi Sára templom előtti téren, a Pattogós Parkban rendezik meg a II. dabasi termelői piacot. Az egészségtudatos életmódra nevelés mintaprogramja keretében megvalósuló rendezvény ötletgazdája László Tamás országgyűlési képviselő, a XV. kerület polgármestere.

A környezettudatosság nemcsak az alternatív energiaforrások használatát jelenti, hanem az egészséges életmódra való törekvést is. Az egészségtudatos szemléletmód elengedhetetlen a hosszú távú fizikai és mentális egészség megőrzése érdekében. Ennek alapja a friss idénytermények fogyasztása, a minőségi táplálkozás, mindez a helyi termelők bevonásával.
A XV. kerületi Önkormányzat a Vidékfejlesztési Minisztériumba benyújtott mintaprogrammal készül a közétkeztetés reformjára, intenzívebbé téve egyúttal a város és a vidék kapcsolatát. A közintézményi konyhaüzemekbe közvetlenül a termelőktől beszerzett élelmiszerekkel csökkentik a költségeket, miközben minőségi táplálkozást nyújtanak.
A kerület 35 iskolájában és óvodájában, szociális intézményeiben napi közel 10 ezer adag étel kerül a tányérba. László Tamás polgármester úr vezetésével a kerület harcot indított a túl, de rosszul táplált gyerekek és felnőttek védelmében. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Antal Emese üdvözölte a kezdeményezést, ami segíthet a túlsúlyos lakosság problémájának megoldásában.
A mintaprogramhoz azonnal csatlakozott Kőszegi Zoltán, Dabas város polgármestere, aki a térség kistermelőinek minőségi terményeit szeretné bevonni a kezdeményezésbe. Az új szereplők nem szorítják ki a korábbi beszállítókat, hanem valódi versenyhelyzetet teremtenek.
A mintaprogram az országban elsőként nettó 5.140 e Ft támogatást kapott, ebből valósul meg a termelői piac is, április 22-én immár második alkalommal a dabasi kistérség gazdáinak részvételével, igényes kulturális, hagyományőrző programok kíséretében. A tavaly ősszel megrendezett első találkozó idején a terménybemutató mellett kirakodó vásárt és szakmai fórumot is rendeztek.
A “közvetlenül a termelőtől” mozgalom ötlete a hatvanas években Japánból terjedt el világszerte, ugyanolyan sikeresen működik New Yorkban, mint Franciaországban. A termelő kiszámíthatóbb módon tud értékesíteni, a vásárló garantáltan vegyszermentes, kitűnő, friss terméket kap. A kezdeményezés egy ideje Magyarországon is létezik, de sajnos, még nem terjedt el eléggé.
A XV. kerületben megkezdődött tájékoztató és inspiráló füzetekkel, egészségnapokkal, tanyabemutatókkal az egészséges életmódra nevelés. A következő lépés az elavult konyhák felszerelése, átalakítása, nem eléggé kihasznált kapacitásának növelése lesz, de a mintaprogram az egészséges közétkeztetés, a regionális élelmiszer-feldolgozás, a tudatos fogyasztó és vásárló programjával is összehangolható, illeszkedik a Nemzeti Vidékstratégiába.
A vasárnapi termelői piac és kulturális műsor mellett a templom galériájában 10 órakor megnyíló építészeti kiállításra is sok szeretettel várják az érdeklődőket.

10.00 óra – Kiállítás megnyitó az Újpalotai Boldog Salkaházi Sára Plébánia közösségi terében – A dabasi Kossuth Ház Galéria helytörténeti állandó kiállításának anyagából
10.15 óra – Napköszöntő – a XV. kerületi Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekara
11.00 óra – A Borovenka Hagyományőrző Néptánccsoport
11.25 óra – A XV. kerületi Szilas Aprók – néptánccsoport
11.50 óra – Polgármesterek köszöntője
12.00 óra – Valentyik Anna énekesnő
12.05 óra – Szlama László és a Bazsalicska Citerazenekar
12.20 óra – A XV. kerületi Szilas Néptáncegyüttes
13.00 óra – A Sári Gyermek Néptánccsoport
13.30 óra – A XV. kerületi Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola táncos növendékei
14.10 óra – Bátki János Nyugdíjas Klub Mamorett Csoport
14.30 óra – A XV. kerületi Aranytopán Tánccsoport
15.00 óra – A XV. kerületi Csomópont Tehetséggondozó Program felfedezettjei

Letölthető anyagok: