Menu

Kislány a kerület első újszülöttje a Károlyi Kórházban

2005.01.03.

Január 2-án délelőtt 11.40-kor született meg a XV.kerület 2005. évi első babája: Barbara a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet Szülészet- Nőgyógyászati Osztályon. Anyukája, a 21 éves Adorján Rozália, aki Újpalotán él. Otthon már egy testvérke: egy egyéves nővérke várja majd anyukáját és Barbarát.

A hagyományoknak megfelelően az idén is ajándékkal kedveskedett az anyukának a kórház nevében: dr. Hintalan Albert, osztályvezető- főorvos, Dr. Küttel Péter, a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa, valamint Dr. Neszt Kálmán, a XV.kerületi Egészségügyi Intézmény főigazgató főorvosa. A XV. kerületi Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal nevében Király Csaba, alpolgármester és Kovácsné Márkus Éva, a Szociális és Egészségügyi Osztály vezetője köszöntötte az anyukát, aki a sok-sok virág között kapott többek között egy plüss „Fülest” és egy plüss „Malackát” is Milne meséjéből.
Mint a helyszíni sajtótájékoztatón megtudtuk, az ötven ággyal működő szülészeti-nőgyógyászati osztályon tavaly 5%-kal több pácienst láttak el, mint 2003-ban. A járóbeteg rendelésen pedig naponta közel száz nő fordul meg. Tavaly részben intézményi, részben alapítványi finanszírozással tízmilliós értékben több felújítás, beruházás is történt, így többek között: teljes felvonó csere, alternatív szülőszoba építése, ambulancia felújítása. Sajnos, anyagi okok miatt nem kerülhetett még sor az ultrahang vizsgáló cseréjére illetve egyéb modern eljárások meghonosítására.
Tavaly több mint 620 szülés volt az osztályon, ám újdonság, hogy a császármetszéssel szülő nők közel felénél már gerinc közeli érzéstelenítéssel végezték a beavatkozást. Szerencsésen csökkent a terhesség megszakítások száma is, jelenleg a tíz évvel ezelőttinek a felét sem éri el.
Az osztályon huszonkét orvos dolgozik, 90%-uk szülész-nőgyógyász illetve gyermekgyógyász szakorvos. A szülésznők és a csecsemőápolók közel 50%-a felsőszintű képzésben részesült. A kórtermek nagyobb része 2-5 ágyas, televízióval, telefonnal felszerelt komfortos, WC-vel, fürdőszobával.
Az apás szülés feltételei az osztályon adottak: két alternatív szülőszoba is rendelkezésre áll a vajúdó anyukáknak. A szülést követően pedig az újszülőttekkel egy szobába kerülnek, ahol szakdolgozók segítik a picik ellátásában, gondozásában.