Menu

Kisebbségek karácsonyi ünnepe

2004.12.22.

Szombaton este nyelvi kavalkád tanúi lehettek azok, akik a Pestújhelyi Közösségi Házba látogattak.

Itt tartotta ugyanis a XV. kerület hat kisebbségi önkormányzata: a bolgár, a görög, a horvát, a német, az örmény és a szlovák közös karácsonyi ünnepségét.
A teltházas rendezvényen a házigazda szerepét Vajda Sára és Gizur Erik töltötte be, akik végigkonferálták a különböző nemzetiségek kulturális programját.
Elsőként a Bolgár Kisebbségi Önkormányzat meghívottjaként a Martenica tánccsoport kápráztatta el a közönséget, s varázsolt egy kis bolgár hangulatot a színpadra, majd a Görög Kisebbségi Önkormányzat vendégeként a görög népzenét játszó Mydros zenekar adott elő ismert és kevésbé ismert hangulatos és taverna zenét. Évek óta működik a Hartyán NOK általános iskolájában a német nemzetiségi osztály, így a görög együttest követően a Német Kisebbségi Önkormányzat meghívására ők léptek fel. Avedikián Viktória énekművészt már sokszor, ám nem elégszer hallhatta a XV. kerületi közönség, így ő Szuper Géza, gitárművész kíséretében örmény népdalokat adott elő az Örmény Kisebbségi Önkormányzat felkérésének eleget téve. A Szlovák Kisebbségi Önkormányzat egy igazi szlovák folklór együttessel, a Lipával képviselte magát valamint a korábbi kiállításon már hallott Ozvena szlovák kórus is fellépett ezen az esten.
A Horvát Önkormányzat a Racke Zice együttest hozta el erre az estre. A 10 éve alakult együttes bunyevác, sokác és szlavón zenét játszott. A program azonban nem ért véget ezzel. A műsor után görög ételkóstoló és görög táncház volt késő estig. A programot a XV. kerületi Önkormányzat támogatta.