Menu

Kié volt az egykori pestújhelyi kórház?

2006.05.04.

Sokan tudják, hogy a mai Pestújhely Őrjárat (korábban Székely) utcai területén valamikor magántulajdonú kórház működött. Az 1910-es években a kórház az Országos Munkás- és Betegsegélyező és Balesetbiztosító Pénztár tulajdona volt, majd az 1920-as évek végétől az OTI-hoz került. A II. világháborút követően a terület a szovjet hadsereg által üzemeltetett katonai kórház lett. Magyar állampolgárokat itt nem gyógyítottak és nem is kezeltek.

A szovjet hadsereg leszerelte a kórház műszereit és a kivonulásakor – 1991 áprilisában – hazaszállította azokat, csak az üres falak maradtak; ezzel megszűnt a szovjet katonai kórház.

1992-ben az ingatlan az akkori kormány döntése alapján a fővárosi és a kerületi önkormányzat közös tulajdonában került azzal, hogy ott ismét – költségvetési forrás igénybevétele nélkül – működő kórházat hozzanak létre 1995. december 31-ig. A tulajdonosoknak ehhez pénzük nem volt, ezért a magántőke bevonására alapítványt hoztak létre, az egészségügyi intézménynek az „Észak-pesti Kórház és Rendelőintézet” elnevezést adták.

Ezt az „Észak-Pesti Kórház” alapítványt a Fővárosi Bíróság 1992. május 20-án kelt végzésével nyilvántartásba is vette. A végzésben az alapítvány céljaként a következő olvasható: „A XV. kerület, valamint az észak-pesti régió gyógyító-megelőző ellátását szolgáló kórház-rekonstrukcióhoz és a további fejlesztéshez szükséges források megteremtésének elősegítése.” Az alapító okiratban a feladatok között valóban szerepeltették is „a fekvőbeteg ellátás”-t.

Mivel ez a törekvés nem valósult meg 1995 év végéig, a fővárosi közgyűlés és a kerületi képviselő-testület a „fekvőbeteg ellátás”-t az alapító okiratból 2000-ben törölte, viszont a „kórház” elnevezést – nem tudni miért – továbbra is megtartotta.

A kerületben élőket nem lehet megtéveszteni: a mindenki által Észak-pesti Kórháznak nevezett intézményben azóta csak járóbeteg ellátás volt, fekvőbeteg ellátás pedig nem.
Ez a mára kiüresedett, tartalom nélküli elnevezés téveszthet meg sokunkat, amikor a közismert néven említjük az intézményt.

2006. január elsejétől pedig az egyik épületben működő járóbeteg szakrendelő a Kerületi Egészségügyi Intézmény integrált részeként itt működik tovább mindaddig, amíg alkalmasabb, kultúráltabb elhelyezés a számára nem biztosítható. Az intézmény-összevonás tapasztalatairól rövidesen tájékoztatjuk a kerület lakosságát.

Király Csaba alpolgármester

Kapcsolódó hírek: