Menu

Kicsinyek koncertje horvát vendégekkel

2009.12.18.

Nem telhet el úgy egy hét a Hubay Jenő Zeneiskolában, hogy legalább két-három koncertnek ne adna otthont az épület, de van, amikor még ennél is több előadással lepik meg a közönséget a muzsikusok.

Mondhatni, egy igazán érdekes, és magával ragadó koncert szem- és fültanúi lehettek az elmúlt hét csütörtökén az előadásra látogatók. Ugyanis, amellett, hogy a kicsinyek tartottak koncertet, vendégzenészek is felléptek.
Most néhány gondolatban Kuzma István, a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnöke számol be a Donji Kraljavec-i csoport látogatásáról.
-A Donji Kraljevec-i Kulturegyesület, mégpedig a fiatal egyesület a tamburások kíséretében vendégeskedett Budapesten a XV. kerületi Horvát Önkormányzat és Kőrösy Róbert, a Hubay Jenő Zeneiskola igazgatójának meghívására a kicsinyek karácsonyi koncertjén. A csoportot elkísérte Donji Kraljevec polgármestere, Zlatko Horvat, a járási közgyűlés elnöke, Josip Mlinaric, valamint az általános iskola igazgatója, Sandra Vlahek.
A kultúrcsoportot és kíséretét megérkezésüket követően vendégül látták a budapesti horvát iskolában, ahol az iskola igazgatója, Némethné Petres Anica köszöntötte a vendégeket. Az ebédet követően bemutatta az igazgatónő az iskolát, amelyben a magyarországi horvátok összes régiójának szokásait és nyelvjárását is elsajátíthatják a tanulók.
Délután idegenvezető segítségével városnézésre indult a csoport, megnézték a főváros nevezetességeit, amelytől nagyon el voltak ragadtatva. A gyerekek nagy izgalommal készültek a fellépésükre, nagy élmény volt részükre az előttük fellépők gyönyörű műsora, de ők is elvarázsolták a publikumot az előadásukkal.
A műsort követően Kőrösy Róbert igazgató úr és a vendégek áttekintették a 2010. évi közös terveiket, és megállapodtak abban, hogy 2010. január 8-án szaktanárok közreműködésével összeállítják a jövő évi munkatervüket.
A vendégek nagyon sok kellemes élménnyel gazdagodva utaztak haza a mielőbbi viszontlátogatás reményében -mondta Kuzma István.
A Kicsinyek koncertjén számos hangszeren (zongora, fuvola, hegedű, furulya, kürt, klarinét, cimbalom,) játszottak a diákok, illetve Kelényiné Jaczó Ildikó és Királyné Szabó Erika balett növendékei is színpadra léptek. A műsor keretét pedig két zenekar adta: az 1-2-3. osztályos szolfézscsoportok és a Tücsökzenekar Bach és Mozart darabjait adták elő; míg zárásként a Bogár István Gyermek Fúvószenekar Gayer György vezényletével Beethoven: Örömódája mellett két indulót játszotta el.
A műsorban mindemellett többek között felcsendültek Szervánszky, Hasse, Telemann, Delibes, Gluck, Scubert dallamai is.

Képes beszámoló