Menu

Kicsi torna mindenkinek kell

2012.11.06.

A közelmúltban érdekes ötlettel kereste meg az önkormányzatot Aranyos István
pestújhelyi tornász olimpikon. Az idén hetven esztendős egykori sportoló „A mindennapos egészségért” címmel füzetecskét készített, melyben az általa minden reggel elvégzett 25 tornagyakorlatot írta le. Ezt a mozgássort tartalmazó füzetet szeretné minél több helyre eljuttatni.

-Egyelőre a füzetecskét csak a Városmajori Klinikán terjesztik – mesélte Aranyos István. – Minden beteg a zárójelentése mellé kap egy füzetet. Szeretném azonban szélesebb körben is terjeszteni a mozgás szeretetét, ezért kerestem meg az önkormányzatot.
Aranyos István élete és pályafutása is Pestújhelyhez kötődik. A Szűcs István utcai Általános Iskolában Szabó Elemér testnevelő fedezte fel a tornában rendkívül tehetséges kisfiút. A kisdiák a pedagógusa bátorítását előbb az iskolai versenyeken hálálta meg többek között azzal, hogy a pestújhelyi iskola csapatával országos diáktornaversenyt nyert, majd a Budapesti Honvédba igazolva már a hazai és nemzetközi tornaversenyeken is egyre jobb eredményeket ért el. A fővárosi klub sportolójaként 13 mesterfokú címet, a csapattal pedig 5 bajnoki címet szerzett, ennek köszönhetően a Honvéd Örökös Bajnokává választották. A válogatott tagjaként két olimpiára, Tokióba és Mexikóvárosba is kijutott. Pályafutását befejezve edző lett a Honvédban, majd az Újpesti Dózsában. Edzősége idején 43 évesen szívinfarktust kapott, majd több szívműtétet is végeztek rajta, végül 61 éves korában, 2003-ban szívátültetést javasoltak az orvosok. Lábadozása idején írta meg „Az életet mentő és örömet adó torna” című könyvét.
– Idegen szív dobog bennem, ezért is próbálom úgy élni az életemet, hogy ez a dobogás minél tovább tartson. Sok időt töltök az unokáimmal, akiket edzésekre viszek. Megpróbálok példát mutatni nekik azzal, hogy magam is minden reggel 15–20 percet tornázok. Úgy gondolom, ha nem hagyja el magát az ember, akkor hosszabb és teljesebb életet élhet. A füzetecskével is erre szeretném felhívni az emberek figyelmét.