Menu

Kiállítottak Palota kis- és nagymesterei
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.03.14.

Idén 10. alkalommal hirdette meg a Népművészet Palotai Mestere és Kismestere című pályázatát a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ. A díjkiosztóra és a beérkezett alkotásokból álló kiállítás megnyitójára március 14-én került sor.

-A pályázattal a kezdetektől az a célunk, hogy hozzájáruljunk kerületen belül, és azon túl a magyar kézműves hagyományok ápolásához, és, hogy népi kultúránkkal megismertessük gyerekeinket- hangzott el az ünnepségen, melyen az 1.a osztály vendégfogadó mondókáját követően Hermann Lilla 4.b osztályos tanuló adott elő egy népdalcsokrot, majd a néptáncosok előadásában gyönyörködhettünk. A táncokat Bakcsi Katalin tanította be.
Bikfalvi Borbála elnök-igazgató az ovisok és iskolások mellett külön köszönetet mondott a Kornis Klára Gyermekotthon és a Szakiskola, valamint a Száraznád NOK felkészítő tanárainak, akik kezdetektől elhozzák a diákok alkotásait.
A kiállításon a népművészeti alkotások mellett a hagyományoknak megfelelően minden évben egy-egy festőművész is bemutatja műveit: idén Dávid László hozta el festményeit, melyeket április 5-ig tekinthetik meg a látogatók az iskola aulájában. A festőművész Újpesten született, ám gyerekkorától Rákospalotán él és a régi Kossuth iskolában végezte általános iskolai tanulmányait. Tanára volt Miskolczi László és Göllner Miklós. Bár élete, munkája a vasúthoz kötötte, nyugdíjazását követően a festészet, szobrászat felé fordult.
Ugyancsak az aulában látható a posztumusz Kossuth-díjas táncművész, koreográfus Molnár István emlékére rendezett kiállítás.
-100 éve született a magyar táncművészet, a néptáncgyűjtés, a néptáncmozgalom és a táncpedagógia meghatározó személyisége. Bár fő működési területe a tánc volt, szobrászata is figyelemre méltó. Az itt bemutatott anyag csak egy kis villanás egy nagyon gazdag életműből- hangzott el az ünnepségen, majd Hajdu László polgármester segítségével vehették át megérdemelt jutalmukat Palota Nagymesterei és Kismesterei mellett azok a munkatársak, akik folyamatosan segítették a kiállítás szervezését, rendezését: Hanzelikné Agócs Irén, Kecskeméthy József, Bacskai Ildikó, Bakcsi Katalin, Pelyvásné Kelemen Erika, Bolevácz Virág, Bugyinszki Zita, Túro Jácintné Bozó Anita, valamint azok, akik gyűjetményükkel járultak hozzá a kiállítás, bemutató sikeréhez: Aranyi Péter gyűjteménye, Dudás Ferenc gyűjteménye, Ress József és családja, Gombai Pál és családja, Demény Gábor és családja, Mátyus Imre, Turcsány Lajos.

Népművészet Palota Nagymestere címet kapta:
Ágoston Zsolt, Kiss Attila, Kovácsné Drajkó Piroska, Kiss Bertalan, Kristófcsák Klára, Kasza Józsefné, Gurmai Ferenc, Faragó Róbert, Sárai Nándor, Rózsa Györgyné, Kabai Erzsi, Gyimesi Ferenc, Kiss Zsuzsi, Kőszegi Edith, Mózer Ibolya, Kálvinné György Gabriella, Tófalviné Mógor Ilona, Kocsmár Sándorné, Keskeny Lászlóné, Lankóné Solawa Éva, Kostyál Erika, Kajtár Antalné, Völgyi Zsuzsa, Szabóné Bernáth Anna, Arnótczki Zsuzsanna, Balázs István, Csordás Mária, Garamvölgyi Klaudia, Nagy Andrea, Csurár Ivett, Somogyi Aranka, Balázs Ferenc, Doszkocs Ádám, Richter Diana, Dubivitz Gábor, Radnai Barbara, Egedi Zsuzsanna, Farkas Jenő, Mátyás Tibor, Varga Benedek, Szórádi Viktória, Dobi Gabriella, Szaitli Veronika, Jurák Henrietta, Gyarmati Alexandra, Novák Adrienn
Szórádi Krisztina, Miller Villő, Palota Sclerisis Multiplexis Betegek Egyesülete, Varga Józsefné, Cerneu Györgyné, Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, Takács Judit, György Józsefné, Hanzelik Lajosné, Petrán Józsefné, Ullmann Gergely, Bíró József, Csetke András, Farkas Vera, Csomborné Szabó Erzsébet

Népművészet Palota Kismestere címet kapott:
Kiss Bence, Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes mini csoportja, Kossuth Nevelési- Oktatási Központ Néptánccsoportja, Czabán NOK Klapka Utcai Óvoda kézműves műhelye, Harmat Kevin, KNOK Régifóti Úti Óvoda Szitakötő Csoportja, KNOK Katica Csoport, KNOK Pillangó Csoport, KNOK szövő szakkör, Hermann Lilla, Száraznád: Pető Renáta, Tolnai Zoltán, Kőműves Anita, Láng Éva, Vaskó Mária, Kalucza Edina és Kontri Petra.
A közös tárlatlátogatást megelőzően a Szilas Néptáncegyüttes rövid előadással kedveskedett a megjelenteknek, így többek között a szülők, gyerekek mellett Németh Angélának, a MOS Bizottság elnökének, Baracskai Évának, a MOS Bizottság alelnökének, Tajti Rékának, az OMIS osztály munkatársának.
Ezután az érdeklődők a könyvtárban megtekinthették a kiállítást, valamint az aulában kézműves bemutató várta az érdeklődőket

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló