Menu

Kiállítások, könyvbemutató és filmvetítés ’56 jegyében

2006.10.20.

Az elmúlt héten Újpalotán, a héten Rákospalotán nyílt kiállítás 1956 jegyében, miközben a Csokonai Művelődési Központban már hetek óta az 1956 emlékezete a filmvásznon című sorozatban számtalan filmet tekinthet meg a közönség.

Így az 1956-os események kapcsán nyílt meg október 10-én az Újpalotai Közösségi Ház Zsókavár Galériájában Kardos Sándor operatőr fotókból álló magánygyűjteményének anyagából válogatott kiállítás. A kiállítás megnyitón Haris László fotográfus kiemelte annak jelentőségét, hogy a csaknem másfél-kétmillió fotóból álló Horus Arhívum gyűjtemény számtalan kuriózumot tartalmaz, melyek között 1956-ból származó fényképek is találhatóak.
-Olyan fényképek láthatóak most itt, melyeket megismételhetetlenek, s az ismeretlen alkotók félredobták. Kardos Sándor jóvoltából azonban most ezt mi láthatjuk. Senki nem tudja, hogy mi volt ugyanis 1956-ban. Ma még mindig nincs hiteles információ 1956-ról. Ezek a képek azonban hitelesek. Ez történt 1956-ban illetve ez biztosan történt.
Az 54 kép, a különlegességek, a kuriózumok november 4-ig tekinthetőek meg a ház nyitva tartási ideje alatt.
Közben a Csokonaiban a filmvásznon megjelentek az Angi Vera, a Feldobott kő, a Tízezer nap, az Eldorádó képkockái, amely a jövő héten a Sándor Pál által rendezett Szerencsés Dániel című film vetítésével folytatódik. A filmvetítések minden kedden 18 órakor kezdődnek, s a közös mozizás után beszélgetésre is sor kerül egy-egy történész vendéggel a látottakról.
A héten, október 19-én az ?56-os Emlékhét nyitórendezvényén pedig szintén az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve, az 50. évforduló tiszteletére rendezett kiállítás nyílt meg a Csokonai Művelődési Házban. A kiállításon Pető András korabeli amatőrfotó- és iratgyűjteményéből, írásos dokumentum másolataiból, valamint rákospalotai 1956-os dokumentumokból látható válogatás, amely kiegészül a különböző archívumokból származó korabeli fotókkal – a forradalom kezdetétől a harcok leveréséig-, illetve lelkes András festőművész „A 301-es parcella” és Topor András festőművész „1956” című műalkotásával. Ez a kiállítás is november 4-ig tekinthető meg.
Szintén 1956 jegyében látott napvilágot az 1956 című kiadvány, melyet Mojzes Ildikó, a Rákospalotai Múzeum vezetője szerkesztett, s a múzeum adta ki a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal támogatásával.
A kiadványban számos korabeli dokumentum található, s mindaz, ami ötven évvel később Mojzes Ildikó kutatásai során előkerült. A könyvecskében Pomogáts Béla irodalomtörténész „Ötvenhat igazsága és tanítása” címmel írt egy rövid bevezetőt, majd a szerkesztő előszava olvasható. Ebben Mojzes Ildikó kihangsúlyozza, hogy „Az 50. évforduló…Kötelez arra, hogy szembenézzünk a múlttal, emlékezzünk mindarra, amiről tudjuk, hogy megtörtént és hogyan történt, s felderítsük, kikutassuk mindazt, amiről sejtjük, hallottuk, hogy megesett…A munkát folytatni kell még…”
A kiadványban szereplő fotókat Dömötör Zoltán, Kardos Sándor, Pető András készítette illetve a MÁV-telepi Jézus Szíve Plébánia, az Állambiztonsági Szolgálat Történeti Levéltárának tulajdonában van.