Menu

Kiállítások és séta

2008.06.05.

A kerületben élő művészek hagyományos egy napos kerti kiállítása volt a Pestújhelyi Napok keretében, melyet Cs. Tóth János, a Móra Kiadó vezérigazgatója nyitott meg.

Rövid köszöntőjében külön kiemelte, hogy egyrészt azért kerül erre a kiállításra sor a Rákospalotai Múzeum kertjében, mivel nincs olyan igazi kiállítóhely a kerületben, másrészt, jegyezte meg humorosan: itt mindig jó idő van, illetve, hogy nagyon jó hangulatot teremt ez a közeg, a múzeum kertje.
-A művésznek egy kicsit meg kell halnia azért, hogy ezek a művek egy kicsit hassanak ránk- mondta, majd külön kiemelés nélkül ajánlotta mindenki figyelmébe a művészek alkotásait. Ahogy már hagyományos: a megnyitó után egy kis beszélgetésre, valamint a finom lecsópartira volt hivatalos minden résztvevő.
S ha már a kiállításoknál tartunk: egy igazán érdekes fotókból álló kiállítást nyitott meg Varga Gábor (Vargosz) a Pestújhelyi Közösségi Házban néhány nappal később, melyhez egy pályázat kötődött.
A Kis anomáliáink című kiállításra azon fotósok- helyi és átutazó, profi és amatőr- alkotásait várták a szervezők, mely azt mutatja be: mi az, ami az idén 99 éves településen zavarhatja, idegesítheti az itt élőket és taszítja az idelátogatókat.
Számos érdekes, valamint meghökkentő fotó látható a bemutatón. Mindezek olyan helyszíneket mutatnak be, ami mellett számos alkalommal sétáink során elmegyünk: sokaknak feltűnik, sokan csak a fejüket csóválják, mások le is fotózzák. Így van olyan téma, amely több alkalommal, más-más szemszögből megjelenik a fotókon. A pályázatra nyolc fotós- 4 helybéli és 4 vándor hozta el munkáit. Amit pedig az egész látványról mondott Vargosz, megfontolandó:
-Kihalt a városrész. Egy ember sincs a képeken, de a látvány közvetlenül az emberhez kötődik.
Érdemes mindezen elgondolkodni!
A zsűri (Katona Attila, a KTV főszerkesztője, Lovas Kata újságíró, Balázs Róbert, a Prizma Kör vezetője, fotóművész) végül is meghozta döntését.

Eredmény:
I.helyezett: Szunyogh László
II.helyezett: Szabóné Molnár Ilona
III.helyezett: Lovas Éva és Hracza Gyula

A zsűri különdíját kapta: Kaszás Bence

Emléklapot és Berecz András estjére tiszteletjegyet kapott:
Fazekas László, Hegedüs András, Buczkó J. György

A közönségdíjat pedig június 24-én veheti át az, aki a legtöbb szavazatot kapott fotóira. Tehát: szavazni lehet a helyszínen a Pestújhelyi Közösségi Ház Folyosó Galériáján látható fotókra.
Ugyanezen este a Bor- és sörkorcsolya verseny eredményhirdetése is volt, melyen a legfinomabb sós süteményért járó díjat Pintér Zsuzsa kapta.
Második helyezett Lovas Éva, harmadik Nagy Lajosné lett.Elismerésben részesült és emléklapot kapott Dr. Grega Sára és Tóthné Szedelmayer Ágnes.

A fotókiállításhoz egy séta is kapcsolódott, amikor is személyes győződhetett meg mindenki arról, amit a fotókon látott.
A sétán részt vett Hajdu László polgármester, Király Csaba és Gyurcsánszky János alpolgármester is. Útközben mindenki meggyőződhetett arról, hogy valóban van mit tenni környezetünkben. Csúf kerítések, omladozó vakolatú házak, kibontott és vissza nem temetett falak: mindez épp úgy Pestújhelyhez tartozik, mint a renovált házak és a szemet gyönyörködtető kertek. Utóbbiak azonban kevesebben vannak- főleg a főúton. Pedig itt sokan megfordulnak: ideérkezők és átutazók egyaránt.
A 100 éves Pestújhely ünnepléséig még van egy kis idő, ám a tennivalókhoz hamarosan hozzá kell kezdeni!