Menu

Kiállítás itt és ott
(képes beszámoló a cikk végén)

2009.09.05.

Alig indult el az őszi időszak, máris több helyen láthatóak kiállítások a kerületben. Hamarosan zár Fazekas Margit emlékkiállítása, melyet a hétvégén még a Csokonai Művelődési Házban lehet megtekinteni, míg a Pestújhelyi Közösségi Házban a hagyományos módon a Fotográfia Napjához köthetően a Prizma Kör tagjainak fotóit láthatjuk, illetve a FSZEK Eötvös Könyvtárában Oszvald György újságíró-fotóriporter állította ki Kőbánya épületeit, jellegzetes arcait ábrázoló életképeit.

A Prizma Kör vezetője R’bert Bob mindig valami izgalmas megnyitót tart egy-egy kiállítás alkalmával. Most sem volt másképp. Miután Nagy Edit a PeKH munkatársa, a kiállítás rendezője nyitó gondolataiban felhívta a figyelmet arra, hogy az észt nyelven értő közönség különösen figyeljen, nem lehetett csodálkozni azon, hogy R’bert Bob szavai valóban e nyelven is elhangzottak.
-Hakkas koitma.
Teised ärkavad ka.
Mulle pööravad veel pildid silmade ees.
Homme vaatan need edasi.
Päike paistab juba ka.
Sirutan oma jalgu välja ja valmistan ette.
Püsti ja lahku, kõik on ainult üks vaistlik hetk.
See puu oli kõrge, aga oksad annavad tihedat varju.
Avan oma tiivad ja nautin maastikut kangutades, et mõõdukas tuul lööb mulle näkku.
Ei ole vabem tunnet kui see.
Tuul piireb mind, aga ei ümbritse mind siiski midagi.
Hõljun ja ei juhti mind midagi.
Kui tahan, minu kaal toob mind alla, ning tuul üles.
Kaldun ainult külge, pingutan oma lihad ning nõjutan tühjuse vastu.
Saan arvastama oma endaga, pole keegi minu juures.
Võimas tunne haarab mind kaasa alati, kuni olen üleval.
Pole vabem, kui puu otsast metsa vaadata.
Kalju äärest väljavaadet kangutada.
Pilvede hulgast niidul varju otsima.
Ainult maha lükata ja ilu otsida.
A SeKépSeHang formáció zenei aláfestését követően, melyhez a hangok elegyét Dömötör Nóra alkotta, a megnyitó gondolatok hangzottak el, majd az alkotóművészek külön köszöntését követően egy kerti parti keretében lehetett beszélgetni például arról, hogy mennyi mindent fejeznek ki az arcok, az emberi testek. A kiállítás, melyen Salamon Gábor, Szabó László, Farkas Zoltán, Dömötör Nóra,Szatmári Zoltán, R’bert Bob, Bicskei Péter, Simák Gergő alkotásai láthatóak, közel egy hónapig még megtekinthető a Folyosó Galérián.
Ugyancsak a hó végéig láthatóak Oszvald György fotói a FSZEK Eötvös utcai könyvtárában, ahol a megnyitó gondolatok között elmondtam, hogy a kiállító művészt újságíróként, fotósként Kőbányán ismertem meg, a Kőbányai Képző-és Iparművészek Egyesületének egyik összejövetelén, ahol rögtön beszélgetni kezdtünk. Azóta sokszor, sok helyen találkoztunk, és a kőbányai életérzés mindkettőnket megragadta. Igaz, Gyuri ott is lakik, én pedig sok-sok baráton keresztül kötődöm ahhoz a területhez is.
A kiállításon egyrészt a kőbányai épületek hangulatát visszaadó fotók, másrészt portrék láthatóak- azokról a művészekről akiket kölcsönösen tisztelünk: többek között Meiszter Kálmán festőművész, Varga Hanna festőművész, Varnusz Xavér fotóművész, a fiatal Varnusz Xavér orgonaművész, Szabadi Katalin festőművész, illetve életképek a Trambulin Színház előadásáról.
A kiállítás megnyitó azonban irodalmi délutánnal is párosult. Ugyanis hagyományosan a Krúdy Kör ezen a helyszínen tartja havonta irodalmi-képzőművészeti délutánját. A délután házigazdája lovag Kanizsa József író, költő, a kör titkára volt, aki Király Lajos író, költő, műfordító, a Krúdy kör elnökét, és annak legutóbbi három kötetét mutatta be. A műsorban a Zrínyi Miklós Gimnázium Népdalkörének tagjai adtak elő csodálatos népdalokat.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló

Krúdy Kör