Menu

Támad a nyár

2019.06.12.

Vasárnap éjfélig hőségriasztás van. Az önkormányzat a kerület több pontján is vizet oszt a járókelőknek, és, ha kell, segítenek a szociális intézmények is.

Szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. A legmagasabb szintű, harmadfokú intézkedés vasárnap éjfélig lesz érvényben. (Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.) Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolta, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Óvatosan a volánnál is

Figyelmeztettek továbbá arra is, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bőrünket naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá házi kisállatokat parkoló autóban. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a tartós hőség az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy a déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Vörös kód: segítenek a szociális intézmények

A Szociális Ügyekért Felelős Államtitkár június 12-én 15 órától kiadta a vörös kód figyelmeztetést országosan. Kérik, hogy az érintett intézmények a vörös kód ideje alatt alkalmazandó eljárásrend alapján járjanak el. (A vörös kódot -10 °C alatti, vagy 27 °C fölötti nappali középhőmérséklet esetén adják ki.) Ilyen esetben a szociális intézményeknek szállást kell adniuk az arra rászorulóknak, illetve, ha nincs a környéken hajléktalanszálló, egyéb szociális intézményben kell elhelyezni azokat, akik ezt kérik. A befogadott személy krízisellátásban részesül, azaz a testi épség megóvásához és pihenéshez szükséges feltételeket biztosítják, illetve a kiszáradást megelőzve folyadékot is adnak a kód visszavonásáig. A XV. kerületben az Utcai Gondozó Szolgálat Kontyfa utcai épületében (1156 Budapest, Kontyfa utca 3.) és az Kőrakás Park Átmeneti Szállóban (Budapest, XV. Kőrakás park 1-8.)  találhatnak enyhülést a rászorulók.

A melegre való tekintettel a főbb kerületi csomópontokon idén is hűsítő vizet oszt a Palota-15 Nonprofit Kft.

Az önkormányzati cég – a fenntartó kérésére – a hőségriadó idején segíti ezzel az akcióval a nap legmelegebb időszakában az utcákon tartózkodókat. A járókelők a kerület három pontján, a Rákos úti szakrendelő előtt, az Újpalotai Vásárcsarnok szomszédságában (a buszmegállóban), valamint a csütörtökön és pénteken a Kossuth u–Csobogós u. lakótelep általános iskolájának környékén, a tanév végeztével pedig a 12-es villamos végállomásánál olthatják így a szomjukat.