Menu

Kezdődik az új tanév – az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a diákokra és pedagógusokra kerületünkben

2017.09.01.

Szeptember 1-jén kezdetét veszi az új, 2017/2018-as tanév: a mai napon az évnyitóval a kerület iskoláiban is elindul a tanítás. Annak ellenére, hogy az oktatás államosításával elvették az önkormányzatoktól az iskolákat, a XV. kerületi Önkormányzat továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít iskoláinkra, a kerület pedagógusaira és diákjaira.

A kerületünkben működő 7 diáksport szervezetet éves szinten 8 millió forinttal támogatjuk. A törvényben előírt, kötelező önkormányzati feladatként meghatározott támogatáson túl azonban a XV. kerület Önkormányzata számos önként vállat, a saját költségvetésünkből kigazdálkodott támogatással igyekszik gondoskodni iskoláink minél eredményesebb és hatékonyabb működéséről, valamint kerületi pedagógusaink megbecsüléséről és tanulóink ösztönzéséről.

A nyári napközis táboroztatásra éves szinten közel 19 millió forintot szánunk, a XV. kerületi Diákolimpia megrendezését pedig 10 millió Ft-tal támogatjuk. Az „Élen a tanulásban, élen a sportban” önkormányzati elismerés címén a 10-18 éves diákokat évente több mint 2,1 millió Ft-tal, a „Kerület Kiváló Sportolója” önkormányzati elismeréseként a 12-21 éves korú tanulóinkat pedig szintén több mint 2,1 millió Ft-tal segítjük.

A sajátos nevelési igényű (SNI) (3-23 éves korú) gyerekek és fiatalok tanulmányainak támogatására a kerület Önkormányzata évente 5 millió forintot fordít.

Tanulmányi ösztöndíj pályázatunknak köszönhetően évente több mint 4,5 millió Ft-tal segítjük diákjainkat az általános iskola 5. évfolyamától a felsőoktatás mesterképzéséig bezárólag. A kerületi középiskolákban tanuló diákoknak – a 23. életévük betöltéséig – szóló nyelvvizsga pályázatunkra évente 1 millió forintot költünk.

A kerületi tanulmányi versenyeken induló általános és középiskolás tanulóinkat évi 4 millió Ft-tal támogatjuk. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer révén pedig a felsőoktatásban részt vevő kerületi lakos hallgatóink részesülnek támogatásban.

Az Önkormányzat a következő tanévtől kezdődően támogatja a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő tanulókat, valamint a tanulmányi eredményükben kimagasló javulást elérő diákokat. A kiemelkedő tanulmányi eredményt elérők esetében 100.000 Ft, a tanulmányi eredményükben kimagasló javulást elérők számára pedig 50.000 Ft egy összegben kifizetendő támogatást biztosít Önkormányzatunk.

A kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő tanulók esetében 85, a tanulmányi eredményükben kimagasló javulást elérő tanulók esetében 140 diák támogatását tervezzük. A támogatások szociális helyzettől függetlenül minden olyan tanulónak adhatóak, akik a támogatáshoz szükséges tanulmányi eredményt elérik. Ezen önkormányzati támogatások évente 16 millió forintot jelentenek: egyetlen más budapesti önkormányzat sem támogatja a tanulóit évente ekkora összeggel.

Az Önkormányzat nem csak a diákokra, hanem a pedagógusokra is kiemelt figyelmet fordít, elismeri a magas színvonalú nevelő-oktató munkát, és jutalmazza a XV. kerülethez fűződő hűséget. Ennek jegyében a jelenlegi évtől kezdődően a hosszú évek alatt kifejtett magas színvonalú pedagógusi munka elismeréseként évente 4 kerületi pedagógus nyeri el az Önkormányzat által alapított „Év Pedagógusa Díjat”.

A XV. kerülethez hűséges pedagógusok elismeréseként az Önkormányzat minden évben kiosztja a Köznevelésért Oklevelet azoknak a pedagógusoknak, akik 20, 35, 45 és 50 évet dolgoztak a kerületi iskolákban. A Köznevelésért Oklevéllel pénzjutalom is jár, 2016-ban 23 pedagógust jutalmazhattunk meg, összesen 17 millió forint összegben.