Menu

Kezdődik a fűtési szezon!

2003.10.05.

Budapesten évről-évre egyre többen halnak meg a gázfűtő-készülék karbantartásának elmulasztása, valamint a tartós üzemelés során az egyes elemek elhasználódása következtében a levegőbe kerülő szén monoxid – mérgezés miatt.

A 2000-2001 időszakban öt szén-monoxid mérgezés során 8 személy, 2001-2002 időszakban tíz esetben 11 személy, illetve a 2002-2003 időszakban 9 esetben 16 személy vesztette életét. Ezek közül talán a legsúlyosabb az Ősagárd utcai 7 áldozatot követelő CO-mérgezés volt. Mint ismeretes 2003. február 28-án egy a Budapest XVII. kerület Ősagárd utcában található kertes családi házban, ismerősök holtan találták egy család hat tagját. A nagy-mamát súlyos, életveszélyes állapotban szállította kórházba az Országos Mentőszolgálat egysége. Az idős hölgy az intenzív és szakszerű orvosi ellátás ellenére március 14-én elhunyt. A lefolytatott helyszíni-, és rendőrorvosi szemle adatai alapján szén-monoxid mérgezés történhetett amit a későbbi hatósági boncolások egyértelműen igazoltak is. A minden részletre kiterjedő vizsgálati sorozatot követően -laboratóriumi körülmények között is igazoltan- megállapítást nyert, hogy a halálos kimenetelű, hét ember halálát követelő mérgezés forrása, a háromszintes épület alagsorában elhelyezett gázfűtő készülék (cirkogeizer) volt. A készülék rendszeres karbantartásának hiánya a lamellás hőcserélő égéstermék oldalának olyan szintű dugulásához vezetett, hogy a névleges CO érték több-szörösét bocsátotta ki a berendezés.
2003. augusztus 21-én a Budapest II., Margit körút egyik lakásában egy 16 éves leány holttestére bukkantak hozzátartozói. A halott szemle adatai alapján a lány halálát is CO-mérgezés okozta. Az eljárás során elrendelt szakértői vizsgálat megállapította, hogy a lakásban működtetett kombi gázkészülék műszaki állapota a karbantartások elmulasztása miatt, valamint üzemeltetésének körülményei az égési és szellőző levegőellátás hiánya miatt, az előírásoknak, és gyártóműi utasításoknak nem felel meg. Az eddigi haláleseteket körülményeit, vizsgálatát összegezve a lakóházaknál a szén-monoxid mérgezésveszélye minden gázkészüléknél fennállhat. Forrásai jól körülhatárolhatóak: hibás vagy helytelenül üzemeltetett tüzelőberendezések, (nem villamos üzemű) vízmelegítők, sérült, hibás elzáródott kémények, nyitott égésterű, hibás berendezések (gáztűzhely, kandalló), mobil tüzelőberendezések (pl. kerti grill, konvektor, gázos hősugárzó), villamos ruhaszárító berendezés (túlmelegítésből származó tűz), zárt térben üzemelő gépkocsi motor.
A szén-monoxid emberi szervezetbe kerülésekor a tüdőben kapcsolódik a vér oxigént szállító hemoglobinjához, melynek eredményeként a vér a továbbiakban oxigén szállítására alkalmatlanná válik. A szén-monoxid mérgezés tüneteiként a szervezetbe kerülő CO mértékétől függően, fejfá-jás, szédülés, hányinger, görcsök jelentkezhetnek.
A halálos kimenetelű CO-mérgezés két okra vezethető vissza: az égési és a szellőzőlevegő hiánya, illetve a meglévő nyílások szabálytalan elhelyezése, lezárása, valamint a készülék évenként esedékes, gépkönyv által is előírt karbantartásának, tisztításának elmaradása. A két kiváltó ok önmagában is CO-mérgezést okozhat, együttes hatása felgyorsuló folyamatban megsokszorozódik. A gázkészülék működtetési körülményeit az jellemzi, hogy az üzemeltetők nem ismerik az általános érvényű, illetve a gyártók által előírt kezelési tudnivalókat. Sok esetben ezeket figyelmen kívül hagyják, és megfeledkeznek a karbantartásról, illetve az üzemi feltételek ellenőrzéséről. A halálos kimenetelű CO-mérgezések elszaporodásáért az emberi mulasztások tehetők felelőssé. Ajánlott, hogy a szénmonoxid-mérő készüléket minél lejjebb helyezzük el a falon, tekintettel arra, hogy a CO sűrűsége könnyebb a levegőjénél! A karbantartás megrendelése, annak előjegyzése, ellenőrzése az üzemeltető felelőssége.