Menu

Kétnapos ünnepség Szent István napja alkalmából

2006.08.23.

Augusztus 19-én és 20-án a korábbi évek hagyományainak megfelelően a Karácsony Benő parkban ünneplehetett együtt a kerület lakossága Szent István napja alkalmából.

Szombaton ugyan a programok kezdetén kevesebben látogattak ki a helyszínre, ám az idő múlásával mind többen merészkedtek ki a jó levegőre, s azért, hogy szórakozva együtt tölthessenek el néhány órát az ünnep alkalmából.
A parkban már reggeltől várta a fiatalabbakat és az idősebbeket a kézműves játszóház, a kézműves kirakodóvásár, voltak sportprogramok, középkori lovagi torna és táblás játékok, vadász- és hajító fegyverek bemutatója, mini Vidámpark és sörsátor.
A színpadon kora délután kezdődött meg a program a Palota Táncművészeti Iskola műsorával, majd a Kalamajka együttes a Lúdas Matyi című bábszínházi előadást mutatta be.
Négy órakor a kerületi Kisebbségi Önkormányzatok nemzetiségi műsorait láthatta a közönség. Ekkor már azok is kimerészkedtek a parkba, akik a korábbiakban nem tették. Így a görög, örmény, német, szlovák és cigány kisebbségi műsor nagy sikert ért el. A nemzetiségi műsorok sorában Agia Pakaszkevi makedón táncokat mutatott be, Avedikián Viktória az örmény föld hangjait varázsolta a színpadra, a Lipa táncegyüttes a szlovák nép táncaival lépett a publikum elé, Kaltenecker Gábor tangóharmónikáján szóltak a népszerű és kevésbé ismert dallamok egyaránt, míg az énekes Stefano két csinos táncos lányt is magával hozott. Mindezek után a XV. kerület testvérvárosának, Obervellachnak a felnőtt kórusa adott koncertet.
Nagy sikere volt a Haverock zenekar műsorának, a hastánc bemutatónak és az elmaradhatatlan tűzijátéknak, melynek az időjárás is kedvezett. Az est fénypontjaként pedig Roy és Ádám koncertje énekeltette és táncoltatta meg a közönséget.
Másnap délelőtt és kora délután főleg a kisebbeknek készültek a programok, ám a szülők és nagyszülők is jól érezhették magukat a parkban: a Maglódi Sziluett mazsorett csoport bemutatóját követően a pekingi Shandong gyerekcsoportját láthatta a közönség, majd a Történelmi Bajvívó Egyesület tartott bemutatót, illetve az Alma együttes zenélt és énekelt a gyerekekkel.
A Bojtor Imre Népdalkör szintén nagy sikert aratott, hiszen operett részletek, dalok, nóták hangzottak fel. Az énekeseket Hegedűs Valér kísérte.
A hivatalos ünnepség ezután vette kezdetét, melyen részt vettek az önkormányzat vezetői mellett a testvérvárosok küldöttségeinek tagjai, a kisebbségi önkormányzatok képviselői is. Ünnepi köszöntőt mondott Kiss Péter miniszter, országgyűlési képviselő
Köszöntőjét azzal kezdte, hogy ezen a napon van az ország születésnapja, s ilyenkor a legnagyobb ajándék, ha az ajándékozó és az ajándékozott találkozik egymással. Beszélt arról, hogy több mint ezer évvel ezelőtt Szent István úgy döntött, hogy a keresztény kultúrához köti a magyarokat, s magyar királyságot teremtett. A mai nyelven fogalmazva csatlakozott Európához, megreformálta a vallást, átalakította a közigazgatást. Akkor nem szerette mindezt senki, s a bevett gyakorlatok alapján sokan ellenálltak mindennek, s évszázadok kellettek ahhoz, hogy bebizonyosodjon, ez a két döntés tartja meg a magyarságot.
-Ma már tudjuk, hogy Szent István döntése az évszázadok alatt a magyar nép alkotó közreműködésével saját akaratává vált- mondta a miniszter, ám szólt arról is, hogy a harmadik évezredben sem kisebb a kihívás. Kihasználni a lehetőséget, csatlakozni a modern Európához, idehozni a forrásokat, s mindezt az emberek javára felhasználni, s alkotni belőle, ami a legtöbb ember értékévé válik, s vallani azokat az értékeket, ami Nyugat-Európában biztos életet, nyugalmat jelent az ott élők számára: demokráciát. A sikeresen megvívandó verseny, az egymást segítő szolidaritás elől elmenekülni nem lehet. Mitől lesz ettől győztes mindenki: az egymás mellé állás segítésével.
-Nem könnyű: most nem vassal, acéllal, karddal, pajzzsal, de nem kevésbé fájdalmas változtatásokkal kell lépni. Most is sokan vannak, akik azt mondják, óvatosabban. De mi van akkor, ha akkoriban István a hagyományokhoz csatlakozik? Nem lehet összehasonlítani azt a kort és a mai kort. Ma is kell bátorság: kell változtatni – az ország érdekében, az ország sikere érdekében kell változtatni,
Nem szent istváni a feladat, de a szent istváni szellemből valljuk, hogy ezt meg is csináljuk- mondta Kiss Péter.
A köszöntő szavakat követően az új kenyeret Kiss Péter miniszter és Hajdu László polgármester szegte meg, majd az ünnepség a Szilas Néptáncegyüttes előadásával, illetve a Murakirály Horvát Fúvószenekarának térzenéjével folytatódott. Az estét a Budai Kisszínpad István a király című koncertszerű előadása, majd a Brillantin Együttes utcabálja zárta.