Menu

Kétkeréken a kerületen át

2012.07.27.

Jelenleg két olyan útszakasz található a kerületben, ahol a kerékpárosok számára külön sávot alakítottak ki. A Fő utcában és a Régi Fóti úton a Fővárosi Önkormányzat által kiépített biciklisáv azonban sehonnan indul, és sehova se vezet. Ezt az áldatlan állapotot mindenképpen meg kell szüntetni, amit a kerékpárral közlekedők is szorgalmaznak.

– A tervezett kerékpárút-hálózat „vázát” a decemberben jóváhagyott közlekedési koncepció is tartalmazza – mondta Németh Tibor, a Városgazdálkodási Iroda vezetője. – A cél, hogy a kerületi kerékpárúthálózat igazodjon a fővárosi hálózathoz, de a helyi igényeket is kiszolgálja. Az önkormányzat a tervezésre és a kivitelezésre 10 millió forintot különített el. Ebből a pénzből első ütemben a fenti két kerékpárút csatlakoztatását, és a Szántóföld úti sporttelepig történő meghosszabbítását végzik el. Hosszabb távon pedig az önkormányzat a Szilas-patak menti kerékpárút megépítését tervezi. Ez utóbbi kerékpárút 4,5 kilométer hosszú lenne, és a Rákospalotai határúttól egészen a Régi Fóti úti kerékpárútig tartana, melybe aztán becsatlakozna. A tervezésbe az útba eső bevásárlóközpontokat is bevonnák, ezekhez az intézményekhez ugyanis a fő nyomvonalról kisebb lekötések vezetnének. Gondoskodnának arról, hogy az újpalotai kiserdőben tervezett pihenőparkot is meg lehessen közelíteni biciklivel.
A Szilas-patak menti kerékpárút megépítését azonban több dolog is nehezíti: egyrészt a tervezett nyomvonalhoz sok-sok érintett tulajdonos beleegyezése szükséges, ráadásul a kerékpárút nemcsak a patak egyik oldalán, hanem váltakozva vezetne, ami miatt hidakat is építeni kell.
A tervek szerint a Régi Fóti úti és a Fő utcai bicikliutakat a Csobogós utcán keresztül csatlakoztatják, és az új kerékpárút a Kosd utcán keresztül vezeti majd el a bicajosokat a Szántóföld úti sporttelephez.
(A második képen egy rossz szemlélettel tervezett kerékpárút, ami a gyalogosok testi épségét is veszélyezteti. Itt már a lakók is aláírást gyűjtenének a megszüntetésére. Szerk.)