Menu

Kétirányú utcák

2012.10.29.

A közelmúltban Újpesten a Magyar Kerékpárosklub helyi képviselői, az önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ Közúti Közlekedési Divíziójának munkatársai közösen vizsgálták annak lehetőségét, hogy az egyirányú utcák egy részét hogyan tudnák kétirányúvá tenni a kerékpárosoknak.

A hír azért is fontos, mert a 2010-es KRESZ-módosítást sokan félreértik. A változás lehetővé teszi a kerékpárosoknak, hogy az egyirányú utcákba a menetiránnyal szemben behajthassanak, de csak ott, ahol a behajtani tilos tábla alatt a bicajosokra vonatkozó kivételt jelző kiegészítő táblát is kirakták.
A XV. kerületben a kertvárosi egyirányú utcákban lehetőséget teremthetnének a kerékpárosoknak a kétirányú behajtásra, mégis mindöszsze egy helyen, az Opál utcában lehet ellenirányban is bicajozni. Egyelőre tehát csak egy egyirányú utcában tudnak behajtani a forgalommal szemben a bicajosok, de mind a Budapesti Közlekedési Központtól, mind az önkormányzattól megtudtuk: ha a lakosság máshol is szeretne ilyen forgalomtechnikai változást, a szükséges vizsgálatok után nyitottak a kiegészítő tábla felszerelésére.
– Az újpesti mintát ismerjük– tudtuk meg Bayer László műszaki ellenőrtől. – A kerületünkben lényegesen kevesebb az egyirányú utca, mint Újpesten, ezzel együtt azokban az utcákban, ahol ez megoldható, mint például a Bocskai és Mátyás utcákban vagy a kisebb lakótelepek főútvonallal közvetlenül nem érintkező egyirányú utcáin, mi is megfontolandónak tartjuk, hogy a kerékpárosoknak engedélyezzék a kétirányú behajtást.