Menu

Két kazán és a füstgáztisztító működik

2004.12.09.

Kedden Demszky Gábor főpolgármester és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter hivatalosan is átadta a rákospalotai szemétégetőben végbement mintegy 19 millárd forintos beruházás első ütemét. Ezzel befejeződött a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű első és második kazánjának rekonstrukciója, illetve a füstgáztisztító berendezések beépítése, s így valamennyi káros anyag kibocsátás az előírt határérték alá került a rákospalotai szemétégetőben.
A tájékoztatón a XV.kerület részéről Hajdu László polgármester, Gyurcsánszky János alpolgármester és Millián György az Építésügyi Osztály vezetője vett részt.

A sajtó képviselőihez elsőként Dr. Demszky Gábor szólt:
-Budapest fellélegezhet. A mai napon beindítom a hulladékégető két felújított kazánját és füstgáztisztítóját. Ezzel az európai normáknak mindenben megfelelő minőségű lesz a levegő Rákospalota környékén. A tervezettnél előbb, nem egészen egy év múlva a másik két kazán is beindul, és Budapest a 19 milliárdos nagyfelújítás nyomán fontos lépést tesz az élhetőbb, egészségesebb városi élet megteremtése felé. Önök is tisztában vannak vele, hogy az uniós csatlakozás kulcskérdése a környezetvédelem. Ennek megfelelően az ország az uniós támogatások kb. 30-40%-át környezetvédelmi projektekre fordítja és fogja fordítani. Ez nem véletlen, hiszen ezen a területen van a legtöbb bepótolnivalónk! A Főváros jelentős fejlesztéseket hajt végre annak érdekében, hogy ne csupán az igen szigorú uniós normáknak feleljünk meg, de mindenki számára érzékelhető javulást érjünk el ezen a területen. Csak néhány nagyobb projektet említek: az élhetőbb Budapest érdekében megalkottuk a füstködriadó tervet, korszerű autóbuszokat, villamosokat vásárolunk, megépítjük a 4-es metrót. Megépítjük Budapest és az ország legnagyobb szennyvíztisztítóját. Környezetvédelmi programunknak köszönhetően a következő 7 évben több mint 230 milliárd forintot fordítunk környezetvédelemre. A hulladéktörvény kötelezettségeinek eleget téve a Fővárosi Önkormányzat a tervek szerint három ütemben, 2014-ig 35%-ra csökkenti a lerakással ártalmatlanított hulladék biológiailag lebomló szervesanyag-tartalmát.
-Naponta csak Budapest területén 15-18 ezer (évente 4,6 millió) köbméter települési szilárd hulladékot gyűjtünk össze. Mindannyiunk érdeke, hogy e hatalmas mennyiség legnagyobb részét újrahasznosítsuk. Ezért indítottuk el a miniszter úrral együtt sikeresen a szelektív hulladékgyűjtő programunkat, amit az utóbbi időben felgyorsítottunk. Ennek fontos állomása lesz 2008, amikorra várhatóan 2000 hulladékgyűjtő sziget, aminek hulladékát teljes egészében újrahasznosítunk. A fennmaradó hulladék jelentős részét, körülbelül 40 százalékát, itt a 22 éve működő hulladékhasznosító műben semmisítjük meg. A kazánokban keletkező gőzt villamosenergia, illetve távhő formájában hasznosítjuk. Ez azért is fontos, mert az itt hasznosult energia értéke csökkenti a szemétdíjat. A környezet-védelmi normák szigorodásával, és a budapestiek jobb életminőségének szempontja miatt halaszthatatlanná vált a hulladékégető korszerűsítése, megfelelő füstgáztisztító berendezés felszerelése. Két éve nyílt, nemzetközi versenytárgyalást követően a fővállalkozó Lurgi Energie vállalta, hogy 36 hónap alatt megépíti a füstgázmosó berendezést, és a négy felújított kazán is megfelel majd a szigorú európai normáknak. Az új technológiával évente 420 ezer tonna szemetet tudunk feldolgozni Rákospalotán. Ez a budapesti „termés” 60 százalékát jelenti. Ami sokkal fontosabb, hogy a kibocsátott füstgáz szennyezőanyag messze alulmarad a hazai és a nemzetközi határértékeknek.

-A beruházás 19 milliárd forintba kerül. A füstgázmosó építése 9 milliárd forintba kerül, a kazánrekonstrukció pedig 10 milliárdba. A füstgázmosó költségéből 2,7 milliárd forintot a Környezetvédelmi Minisztérium ad támogatásként, valamint további 1,8 milliárd forint kamatmentes hitelt nyújt a fővárosnak a beruházás megvalósításához. A füstgáztisztító megépítéséhez szükséges maradék 4,5 milliárd forintot, és a kazánrekonstrukcióhoz szükséges 10,2 milliárd forintot pedig a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. közösen finanszírozza – részben saját forrásból, részben kedvezményes az Európai Beruházási Bank kedvezményes hosszúlejáratú hitelből. A beruházás két szakaszban valósul meg. Az első szakasz tavaly áprilisban kezdődött. A fővállalkozó október végén adta át beüzemelésre a két felújított kazánt, a hozzájuk tartozó két füstgáztisztító berendezést, valamint a maradékanyag kezelő rendszert. Fél évvel korábban kezdték el a második ütemet, azaz a fennmaradó kazánok rekonstrukcióját. Így minden esélyünk megvan arra, hogy az tervezettnél több hónappal korábban, már 2005. III. negyedévében befejeződjön a felújítás.
A főpolgármester szavait követően dr. Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszter vette át a szót.
-A modern világ tiszta- szoktam mondani, ha nem tiszta, akkor nem modern. A modern világban nem létezhet egy nagyváros, amelynek a szemetét nem megfelelő módon kezelik, ahol nincs újrahasznosítása, ahol a szemét rendezetlenül kerül a lerakó helyre. Lassan negyedszázada, amikor ezt a művet létesítették, kevéssé gondoltak arra, hogy vajon mi történjen az innen kijövő füsttel. Építettek egy magas kéményt, ezzel úgy gondolták, a probléma meg van oldva. Ez a tudat azonban nem jó, mert amikor a szeméttől a megszabadulás megtörténik, akkor arról is gondoskodni kell, hogy az onnan kikerülő füstgázok jó minőségűek legyenek. Természetesen egy ilyen óriási mű, ami egy kétmilliós nagyváros hulladékának a kezelését jelentős részben magára vállalja, a jövőben más filozófia szerint kell, hogy működjön.
Persányi Miklós méltatva a sikeresen zajló égetőmű- rekonstrukció jelentőségét, közölte, hogy a kormány és a szaktárca jelenleg 74 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg, amelyekkel 3,5 millió ember életminősége válik jobbá, majd mindehhez hozzátette, hogy 2006-ig több mint 110 milliárd forintból 13 hulladékgazdálkodási beruházás készül el. A miniszter elmondta azt is, hogy a rákospalotai égető felerészben, 4,5 milliárd forintos állami forrásból megvalósuló füstgázmosójának segítségével elérik majd, hogy ne kerüljenek a levegőbe a határérték feletti mértékben nehézfémek és dioxinok. Megjegyezte, hogy korábban az égetőtől nemcsak 2-3 kilométerre, hanem 14 kilométeres távolságban is mértek károsító anyagokat.
A környezetvédelmi miniszter tájékoztatóját követően a rekonstrukciót végző német Lurgi cég vezetője, Willi Hauschild pozitívumként szólt arról, hogy szinte már teljesen befejezték a másik két kazán korszerűsítését is.
– Ahogy hallottam a korábbi beszédeket, hozzátehetem, hogy igen fontos Budapest számára, hogy elkészül ez az üzem, hiszen a korábbiakban nagy volt a szennyezőanyag kibocsátás értéke. Sőt, nem is volt tulajdonképpen, hiszen a füstgáztisztító csak egy porleválasztó egység volt. Tehát a város és a lakosság számára igen fontos, hogy elkészüljön ez a berendezés, amely az előírt határértékek alatti füstgáz kibocsátási értékekkel fogja a levegőbe a füstgázokat megszűrni és a levegőt tisztán tartani.
Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a beruházás végén a szemétégetési teljesítmény 420 000 tonna/év lesz.