Menu

Két hónap múlva kész a templom

2008.10.17.

Újpalotán már nagyon várják a hívek a Salkaházi Sára Katolikus templom felszentelését. Már nem sok időnek kell eltelnie ehhez, miután-ha a munkálatok is kedvezően alakulnak- előreláthatólag december 15-én lesz a műszaki átadása, míg december 27-én a hívek is ünnepélyes keretek között vehetnek részt a misén.

Többek között ezekről is szó esett azon a bejáráson, melyen a kerület vezetése (Hajdu László polgármester, dr. Pálinszki Antal, Gyurcsánszky János, Király Csaba alpolgármesterek, dr. Nagy Antal jegyző) mellett részt vett Sandner Zoltán Esztergom-Budapesti Főegyházmegye építésze és Repcsik Gyula káplán.
Amint megtudtuk, egyhajós templom épül, melyből egy harminc méter magas harangtorony emelkedik ki. A harang Székesfehérváron készül, onnan fogják szállítani ide Újpalotára.
A templomban padlófűtés üzemel majd, melyet egy külön kazán szolgál ki. Ugyan pénz kérdése, hogy milyen orgona lesz a karzaton, ami azonban biztos, hogy az első időszakban Kőbányáról kap kölcsön a templom egy kis elektromos orgonát.
A templom falai fehérek lesznek, melyeket csupán a festmények és a melléjük állított szobrok fognak díszíteni. Amíg a földszinten maga a templom és az oldalkápolna lesz, addig az alsó szinten foglal helyet az urnatemető, a hozzá tartozó kápolna, valamint itt lesz a közösségi tér is. A Szerencs utca felől lesz a templom főbejárata- melyet egy kovácsoltvas kapu zár le- és emellett lesznek az irodák illetve a paplak. A másik bejárat pedig az ünnepi bejárat lesz a Pattogós utca felől.
Az építkezés már eléggé előrehaladott szinten áll. A beruházás összköltsége 539 millió forint, melyet a Főegyházmegye áll, míg a területet a XV.kerületi Önkormányzat biztosítja az építkezéshez.
Az elkészült templom felszentelésének időpontja pedig nem véletlen. Boldog Salkaházi Sárát 64 évvel ezelőtt december 27-én ölték meg, lőtték a nyilasok a Dunába.