Menu

Kerületünk múltjáért és jövőjéért

2009.06.09.

A XV. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete Rákospalota, Pestújhely, Újpalota fejlődésének előmozdításában kiemelkedő munkát végző pedagógusainak elismerésül a „Kerület Jövőjéért” díjat adományozta, melyet Hajdu László polgármester és Dr. Pálinszki Antal alpolgármester adott át a kerületi pedagógusnapi ünnepségen.

2009-ben „Kerület Jövőjéért” díjban részesült:

-Bencsikné Szabó Éva 33 éve dolgozik a XV. kerületben. A Szent Korona Általános Iskola és Óvoda 1984-ben került földrajz-biológia-mezőgazdasági ismeretek szakos tanárként. Magas szintű szakmai munkáját tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredményi jelzik. Szakmai felkészültsége kimagasló, mindig naprakész, módszertana sokoldalú, választékos, egyénre szabott. Az utóbbi években több felsőfokú képesítést szerzett. Állandóan figyelemmel kíséri szakterülete újdonságait. Vöröskeresztes tanfolyamot és környezetvédelmi szakkört vezet, főszervezője a „Föld napja” rendezvénysorozatnak, amely az iskola minden tanulóját megmozgatja. Tíz évig a kerületi földrajz munkaközösség vezetője volt, jelenleg a természettudományos munkaközösség első embere. 25 év alatt szinte végig osztályfőnöki teendőket is ellátott. Tanítványait nem csak a tanórákon, hanem szabad idejében is igyekszik hasznosan lekötni, bevonva a szülőket is.
Példamutatója munkája és nyílt, közvetlen természete miatt a tantestületben is fontos szerepet tölt be. Mindazok alapján, amit 33 éves pályafutása alatt a gyermekek oktatása és nevelése terén tett, méltó a „Kerület Jövőjéért” kitüntető címre.

-Csörgőné Bánhalmi Éva pályakezdőként az Aulich Óvodában kezdett mint csoportos óvónő. Ezt követően a József Attila utcai Óvoda vezetője lett. A kerületben elsőként vállalta fel az integráció tudatossá szervezését. Az intézményi összevonást követően a Manóvár Óvoda intézményegység-vezető helyettese, majd 2006-ban a Pestújhelyi NOK óvodáinak intézményegység vezetője lett. Az intézmény minőségbiztosítási csoportjának vezetőjeként fontos szerepet töltött be a PENOK minőségbiztosítási rendszerének kialakításában, szakszerű alkalmazásában. Óvodavezetőként törekszik az egységes és esztétikus óvodakép kialakítására. Kollégáit támogatja, inspirálja az integrált nevelés, a fejlesztőpedagógia területeit segítő továbbképzéseken való részvételre. Munkatársaival való bensőséges viszonya hozzájárul a jó munkahelyi légkör kialakulásához.
Sokirányú, eredményes munkájának elismeréseként Csörgőné Bánhalmi Éva „Kerület Jövőjéért” díjban részesül.

-Fenyvesi Józsefné Laczi Julianna 1973 szeptembere óta dolgozik a kerületünkben, ma is aktív pedagógusként. A kerületi pedagógusi munkáját a Kisegítő Iskolában kezdte, majd ugyanott évekig igazgatóhelyettes volt. Az utolsó évtizedben a kerület óvodáiban kihelyezett logopédusként dolgozik. Munkájával a gyermekek iskolára felkészítését, a családok és óvodák jó együttműködését szolgálja rendkívüli elkötelezettséggel. Szakmai tapasztalatával segíti a fiatal pedagógusok és a szülők közötti kommunikációt, a fiatal szakmai gárda megerősítését. Pedagógiai, szakmai munkája alapján méltó a kerület elismerésére. Fenyvesi Józsefné a mai ünnepségünkön veszi át arany diplomáját is. Az 50 éves jubileumot aktív munkával ünnepli, ami előtt tisztelgünk.

-Forgács Judit testnevelő, atlétika szakedző, gyógytestnevelő. 15. éve dolgozik a XV. kerületben, a Kossuth Nevelési-Oktatási Központban. Hosszú, eredményes sportpályafutás után (válogatott atléta, olimpikon) a gyerekekkel kedveltette meg szeretett sportágát, az atlétikát. Versenyzői múltja, kiemelkedő nemzetközi eredményei, olimpiai helyezése alapján ma is méltán példakép tanítványai körében. Hihetetlen energiával, kitartással szervezi a megmérettetéseket, nagy szaktudással készíti fel a növendékeit a kerületi és budapesti versenyekre. Versenyző diákjai az országos bajnoki első helyezés büszke birtokosai. Két éve a kézilabda sportágba is eredményesen bekapcsolódott. Számos házibajnokság, valamint a 13. éve népszerű Októberi Emlékfutás mozgatórugója, melyekbe lelkesen vonja be a szülőket, kollégákat egyaránt. Két éve munkájával kiérdemelte a kerület által adományozott „Az év testnevelője” címet.
Munkaközösség-vezetőként, gyógytestnevelőként, edzőként elért sikerei alapján Forgács Judit „Kerület Jövőjéért” díjban részesül.

-Herrné Juhász Krisztina általános iskolai tanulmányait a Rädda Barnen utcai Ének-zene Általános Iskolában végezte. A rendszeres karéneklés mellett a zeneiskola keretében 7 évig tanult klarinétozni és 4 évig zongorázni. 1985-ben óvónői szakképesítést kapott a Bem József Óvónői Szakközépiskolában. Magyar-ének szakos tanári diplomáját Egerben szerezte. Pedagógusi pályafutását 1989-ben kezdte a Czabán Samu téri Általános Iskolában.
Ének-zenéből pedagógiailag és szakmailag is jól felkészült. Jó képességű muzsikus és karvezető. Az iskolai kórussal több alkalommal arany minősítést ért el az Éneklő Ifjúságon. Fegyelmezettsége, türelmes, sokoldalú pedagógiai módszertana a tanulókat is komoly munkára sarkallja. Mind önmagával, mind diákjaival szemben igényes. Szakmai munkája alapján Herrné Juhász Krisztina „Kerület Jövőjéért” díjban részesül.

-Juhász Miklós 1997 óta dolgozik a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvodában, 2001 óta intézményegység-vezető helyettesként. Az általános iskola alsó tagozatának szakmai irányítását elkötelezett felelősségtudattal végzi. Kitartó szorgalommal és nagy önállósággal teljesíti munkaköre feladatait. Találó meglátásaival segíti az új törekvések kibontakozását. Tevékenyen részt vett a számítástechnikai oktatás feltételeinek megteremtésében. Munkatársai megbízható és pontos kollégaként, a szülők szigorú, de köztiszteletnek örvendő pedagógusként ismerik. Kollégáival, tanítványaival nagyszerű a kapcsolata.
Kiemelkedő pedagógia munkájáért Juhász Miklós „Kerület Jövőjéért” díjat vehet át.

-Neuspillerné Németh Györgyi a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadóban az iskolai intézményegység igazgatóhelyettese. Pedagógusi pályáját 1973-ban kezdte. 1979. augusztus elseje óta dolgozik a kerületben, a kezdetektől a Kontyfa Iskolában. Igazgatóhelyettesi megbízatása mellett megtartotta osztályát. Mind a leendő kisiskolás szülök, mind a kollégák szívesen választják gyermekeik osztályfőnökének.
A tanítói és igazgatóhelyettesi teendők ellátása mellett szakvizsgázott közoktatási szakértő, tréningeket tart egészségnevelés, drogprevenció témakörökben. Vezeti az iskola egészségnevelési munkaközösségét, rendszeres felkéréseket kap az Akkreditációs Bizottságtól. Eredményei méltatásaként Neuspillerné Németh Györgyi „Kerület Jövőjéért” díjban részesül.

-Szakácsné Urbán Szilvia a Csokonai Művelődési Központ művelődésszervezője. 1994 óta dolgozik a CSMK-ban. Az elmúlt 16 évben nagy odaadással végezte kultúraközvetítő, közösségszervező munkáját. Az intézmény minden ügyében jártas, jól képzett munkatárs. Az időskorúak körében nagy hagyományú nyugdíjas klub programjainak és ügyeinek szeretett és gondos szervezője. Rendkívüli szorgalommal szervez az intézménybe járó kisgyermekes családok számára a házban programokat, valamint nyári és téli közös utazásokat.
Rendkívül aktív, igazi közösségi ember, munkatársai körében kiemelkedő népszerűségnek örvend. Szakszervezeti érdekképviselő –önkéntes- munkáját jól minősíti, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Szakszervezet Fővárosi Tagozatának ügyvivője.Az elmondottakra tekintettel Szakácsné Urbán Szilvia „Kerület Jövőjéért” kitüntetésben részesül.

-Szigeti Györgyi 1973-ban végzett a sárospataki Tanítóképző Főiskolán. Három évig falusi kis iskolákban dolgozott, majd Budapesten vállalt munkát. 1992 óta a Hartyán Nevelési- Oktatási Központban dolgozik, 1-2. osztályos tanítóként.
Szakmáját jól ismerő, tapasztalt pedagógus. Munkájára a biztos szakmai tudás, a tudatosság, a következetesség jellemző. A hátrányos helyzetű, nehézsorsú gyermekek sorsát a szívén viseli. Egyaránt fontos számára a tehetséggondozás, valamint a lemaradók fejlesztése. Osztályközösségeiben a személyiség kibontakozásának lehetőségét minden tanítványa megkapja. Eredményessége azon is lemérhető, hogy a 3-4. évfolyamon tanítók szívesen veszik át osztályait. Tudják, hogy jól megalapozott tudással bíró, igényes munkához szokott gyerekeket kapnak. Azon kollégák közé tartozik, akikhez rendszeresen járnak hospitálni az új vagy pályakezdő pedagógusok, főiskolai hallgatók. Felkészültsége, gyakorlata és módszertani ismeretei, a pályája mögötti munka alapján Szigeti Györgyi „Kerület Jövőjéért” díjban részesül.

-Takácsné Miklós Judit 35 éve dolgozunk a kerületünk intézményeiben óvodapedagógusként. Jelenlegi munkahelyét megelőzően óvónő volt a Száraznád Óvodában, a Vácrátót téri Óvoda átadásától kezdve annak vezető-helyettese, majd óvodavezetője immár több, mint 20 éve. Munkáját nagy gyermekszeretettel, pedagógiai példamutatással végzi. A munkatársai és a szülők egyaránt tisztelik, véleménye fontos támpont szakmai körökben. A XV. kerületi óvodavezetők munkaközösségének vezetőjeként 1988-tól szervezi a kerületi, szakmai tapasztalatcseréket, továbbképzéseket, tanulmányutakat nem csak az óvodavezetői körnek, hanem az intézményeink pedagógusainak is.
Kerületünk egyik ismert és elismert óvodavezetője, aki több évtizedes munkásságával kiérdemelte a „Kerület Jövőjéért” díjat.

Kiemelkedő, több évtizedes munkájának elismeréseként, nyugdíjaztatásuk alkalmából négy pedagógus Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át

Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesült:

-Bukovics Ferencné Székely Julianna 1970 óta dolgozik a Hubay Jenő Zeneiskolában. 1976 óta tölti be az általános igazgatóhelyettes fárasztó, nagy koncentrációt és empátiát igénylő munkáját. Az iskola életében személye jelentette azt az összetartó erőt, ami a bekövetkezett változások ellenére biztosította a folyamatosságot. Zenepedagógusként nagy figyelemmel és odaadással gondozta a rábízott tehetségeket. Növendékeiből az évek során a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar meghatározó tagjai kerültek ki. Szakmai, tanügy-igazgatási és jogi ismeretei nehezen nélkülözhető személyiséggé tették. Embersége, humora, kitartása és teherbírása példaértékű valamennyi növendék és kolléga számára. Példaértékű pályája elismeréseként Miniszteri Dicséretben, 2004-ben Hubay Emlékéremben, 2008-ban pedig Kerület Jövőjéért díjban részesült.

-Drégely Endréné Gémesi Katalin zenetanári pályáját 1972-ben kezdte, 1981 óta a Hubay Jenő Zeneiskola kinevezett gitártanára. Következetes szakmai és pedagógiai munkája nyomán a gitár tanszak az intézmény egyik kiemelkedő színvonalú tanszakává érett. Az időközben megalakult gitárzenekar és a kamara együttesek számos rendezvény, hangverseny, képzőművészeti kiállítás megnyitó programját színesítették. Közreműködésére nemcsak pedagógusként, de kiváló előadóművészként is mindig számíthattak. Gitárral kísért énekét növendékek és felnőttek egyaránt örömmel hallgatják. Derűs egyénisége, tehetsége, profizmusa és hivatástudata mind a növendékek, mind a kollégák szeretetét és elismerését kivívta. Kiváló Társadalmi Munkáért, valamint Budapestért díj birtokosa.

-Dr. Pálinszki Antalné 1974-ben kezdett el dolgozni pedagógusként a Frankovics Mihály Általános Iskolában. Diplomáját 1978-ban szerezte meg a Budapesti Tanítóképző Főiskolán. Alsós tanítóként rendszeresen tartott kerületi és iskolai szintű elméleti és gyakorlati továbbképzéseket, bemutatóórákat matematika, környezetismeret és gyakorlati tantárgyakból. Több éven keresztül a Budapesti Tanítóképző Főiskola felkérésére főiskolai hallgatók gyakorlatát vezette. Az iskolai vezetés minden szintjét megismerte, jelenleg a Hartyán NOK intézményvezető-helyettese. Több, mint 120 pedagógus szakmai munkájának irányítása, ellenőrzése, értékelése tartozik feladatai közé. Elkötelezett híve a minőségi munkának, ezért a Hartyán NOK – Dr. Pálinszki Antalné kezdeményezésére- elsők között kezdte el a Coménius I. minőségbiztosítási programot. Vezetői tevékenységére a határozottság, következetesség, segítőkészség jellemző. Sokat tesz az intézmény menedzselése érdekében, a külső és belső kapcsolatrendszer kialakításáért, gondozásáért. Pályája Miniszteri Dicsérettel, Kerület Jövőjéért Díjjal, 2003-ban pedig Arany Katedra díjjal ismerték el. Dr. Pálinszki Antalné nyugdíjba vonulása alkalmából, 35 éves sikeres pedagógia munkájának elismeréseként Pedagógus Szolgálati Emlékéremben részesült.

-Váradi Katalin 1973 óta a Hubay Jenő Zeneiskola kinevezetett zongoratanára, zongorakísérője, 1981-2001. között az intézmény igazgatóhelyettese, főtanácsos, az intézmény minőségbiztosítási csoport vezetője. Kiemelkedő és magas színvonalú tanári és zongorakísérői munkája sok fiatalt segített hozzá az eredményes szerepléshez országos zenei versenyeken és felvételiken.
Igazgatóhelyettesi munkáját rendkívüli precizitás, lényeglátás és lelkiismeretesség jellemezte. Szerteágazó tevékenysége nagyban hozzájárult az iskola jelenlegi arculatának kialakításához. Az intézmény minőségirányítási csoportja élén a Minőségirányítási Program és az értékelési rendszer kidolgozásában oroszlánrészt vállalt. Munkássága elismeréseként 1985-ben Szocialista Kultúráért, 1997-ben a XV. kerület Művelődéséért, 2001-ben pedig Hubay Emlékéremben részesült.