Menu

Kerületi tanévnyitó a 30 éves Kontyfában

2004.08.29.

Augusztus 27-án délután volt a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó Kontyfa utca 5. számú épületében a kerületi tanévnyitó ünnepség, melyen részt vett Dr. Pálinszki Antal alpolgármester, Király Csaba alpolgármester, Lindner Gusztáv, az OMIS osztályvezetője és Dr. Herczeg Julianna, aljegyző.

Az ünnepségen először Rozsáli Oszkár, az iskola elnök-igazgatója köszöntötte a gyerekeket és a felnőtteket, illetve külön köszöntette az iskolai tanulmányaikat most megkezdő első osztályosokat:
-Remélem, hogy jól fogjátok érezni magatokat, hiszen a tanító nénik sok mindent fognak tanítani nektek: többek között verset mondani, énekelni. Mindehhez sok jó kedvet kívánok nektek!
Ezt követően az iskolások és óvodások színvonalas műsora következett, melyben volt énekszó, vers és felcsendültek Karinthy Frigyes jól ismert szavai a Tanár úr kérem című műből, majd Dr. Pálinszki Antal nyitotta meg a tanévet.
-Ezekben a napokban az egész országban arra készülünk, hogy elindítsunk egy új tanévet, a harmadik évezredben immáron a negyediket. Erre készül az a több százezer gyerek ebben az országban, illetve a mi kerületünkben is több mint nyolcezer diák. A legtöbb gyereknek, szülőnek, pedagógusnak bizonyos értelemben rutin lesz mindez, hiszen ismét megindul egy tanév, tanulni kell, dolgozni kell. Akiknek ez vadonatúj, azok az elsősök. Külön nagy szeretettel köszöntöm őket és azt kívánom nekik, hogy érezzék jól magukat az iskolában.
-Idén 535 elsős gyerek (38 fővel s így 7%-kal kevesebb, mint tavaly) 28 osztályban kezdi meg tanulmányait. Mire számíthatnak? Készen állnak-e a kerület iskolái, óvodái a tanévkezdésre? Ezen a héten hétfőn minden iskolába ellátogattam és beszéltem az iskola vezetésével. Nagyon sok minden történt a nyáron – sok helyen volt felújítás: tapétázás, festés, nyílászárók cseréje, lambériázás, vizesblokkok felújítása stb. A kerület azonban készen áll a gyerekek fogadására.
-A nyárról, a szünidőről is kell szólnom: a napközis táborban mintegy 6500, Bernecebarátiban 1200, Balatonvilágoson 750, Hejcén kerékpáros táborban 24 gyermek töltötte el a nyár egy részét- közöttük voltak iskolások és óvodások egyaránt. Tudni kell, hogy a táborozások nagyon kedvezményesek a kerületben a gyerekek számára – szinte egyedülálló módon a városban: nem kell fizetni az utazásért, a nyaralásért, csak az étkezésért, de ahhoz is kedvezményesen hozzá lehet jutni. A nyaralás nagyon fontos mindenki számára, hiszen feltöltődik az ember, hogy erőben, egészségben kezdjen neki a munkának. Így 322 közalkalmazott nyaralhatott az agárdi üdülőben az elmúlt hetek folyamán.
-Természetesen egyéb kedvezmények is vannak a kerületünkben: idén kibővítettük a tanulmányi ösztöndíj rendeletünket, így igen sok gyerek részesülhet ösztöndíjban; ingyenesek a tankönyvek az általános iskola valamennyi évfolyamára járó diákok valamint a 9. osztályos tanulók számára; ugyancsak ingyenesen kapják meg a füzetcsomagot az első osztályba lépők. A nagyobbaknak sikeres nyelvvizsgát, ECDL vizsgát követően visszatéríti a vizsgadíjat az önkormányzat, de ugyanez igaz a jogosítványt szerző diákok számára is. A sportolás területén egy új műfüves pálya épült nemrégiben a Budai II. László stadionban, melyet világítás mellett este is igénybe lehet venni. A pedagógus alkalmazottak itt a kerületben 4,5%-os pénzbeni illetve 1,5%-os egyéb juttatás formájában jövedelem-kiegészítést kaptak, melyet a kerület saját forrásból biztosított.
-A középiskolások számára új dolog a kétszintű érettségi vizsga: megkülönböztet egy középszintet és egy emelt szintet, amely az egyetemi felvételi szempontjából mutat lényeges különbséget. Kerületünk teljes mértékben felkészült a kétszintű érettségi eredményes lebonyolítására, most már a diákoknak kell felkészülniük, hogy ők is eredményesen tudják letenni a vizsgákat. Úgy nevezett 0. évfolyam három középiskolában indul az idén a kerületben: a Dózsa György Gimnáziumban, a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskolában és itt a Kontyfa Középiskolában. A Kontyfa éppen 30 éves, ehhez gratulálok az iskolának és minden dolgozójának.
-Néhány szóban hadd szóljak a 0. évfolyamról: egy évig az idejáró diákok mielőtt a rendes középiskolai tanulmányaikat megkezdenék döntően nyelvet és informatikát fognak tanulni. Ebben az országban nagyon kevesen tudnak idegen nyelvet, amire pedig régen is szükség volt, most is fontos, a jövőben pedig még inkább szükség lesz. A végzős gyerekek, akik álláshoz akarnak jutni, azoknak szinte elengedhetetlen a nyelvtudás, sőt, aki egyetemet fog végezni, nyelvvizsga nélkül diplomát sem kaphat.
-Kívánom azt, hogy ebben az új tanévben legyen ereje és kitartása mindenkinek ahhoz, hogy sikereket érjen el: a gyerekek a tanulásban, a pedagógusok a tanításban. Mivel lehet zárni egy tanévnyitót, mint egy nagy tudós, Szentgyörgyi Albert, Nobel-díjas tudós idézetével: „ Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.” Mit lehet ehhez hozzátenni? Csak annyit, hogy így legyen!
Az alpolgármester beszédét követően a Palota pótlékban újonnan részesülők számára adta át az erről szóló okleveleket. A képviselő-testület határozata lehetőséget biztosít arra, hogy az eddig Palota pótlékban részesülőkön túl mások is kereset-kiegészítéshez jussanak. Azok, akik ezt a pótlékot megkapják, különösen jó munkát végeznek a kerület oktatásáért, a gyerekekért, a művelődésért.

Palota pótlékban részesült:
-Selényiné Stier Mária, a Kolozsvár Általános Iskola és Összevont Óvoda intézményegység vezetője
-Baracskay Éva, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó Micimackó Óvodájának vezetője
-Kiss Tamás, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó intézményvezető helyettese
-Nemes Károlyné, a a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó Micimackó Óvodájának technikai dolgozója
-Szunyogh László, a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ intézményegység vezető-helyettese

A megnyitó ünnepség zárásaként a Szózat szavainak elhangzását követően az iskola zenekara játszott a gyerekeknek és felnőtteknek.