Menu

Kerületi szakmai nap
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.21.

Február 20-án a Pestújhelyi Általános Iskola adott otthont a Kerületi Pedagógiai Szakmai Napnak. A program elején a házigazda intézmény egyik nyolcadik osztályos diákja a 100 éves pestújhelyi oktatás története kapcsán az iskola az elmúlt hónapokban szervezett programjairól adott tájékoztatást, majd egy rövid műsort tartottak a diákok.

A versek mellett a Muzsika hangja című musical egy részlete csendült fel a tehetséges nyolcadikos tanulók előadásában.
Ezt követően Hajdu László polgármester nyitotta meg a szakmai napot.
-Fontos, hogy évente összejöjjünk és tanuljunk egymástól jó gondolatokat- mondta, majd külön szót ejtett arról, hogy a kerület költségvetése február 28-án kerül a képviselő-testület elé.
-Az induló összeg ugyanannyi, mint tavaly, ami értékben azonban kevesebb, ám ennek ellenére egyensúlyi lesz a költségvetésünk. Az oktatás feltételei biztosítottak, a dologi kiadásokra a fedezet kicsit szorított. Ami biztos, hogy a Petőfi Szakközépiskola megszünésével a diákokat a Bethlen Gábor Szakközépiskola várja, s a szakképzés kikerül a kerületből. A Petőfi iskolába járó diákok 60%-a a kerületben él, de amellett, hogy a Bethlen fogadja őket, más kerületi intézményeket is választhatják tanulmányaik folytatására.
-A kerületi óvodák telítettek, így az első osztályba lépő gyerekek is növekedhet. Ugyanez mondható a jelenlegi bölcsödések számáról, vagyis: talán stagnálni fog a korábbi csökkenő lélekszám ebben a tekintetben. Emellett az önkormányzat az önként vállalt feladatait is teljesíteni tudja- mondta a polgármester, majd a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ elnök-igazgatója, Frák Erika a PeNOK történetéről adott átfogó előadást, így szó esett arról, hogy 1998 óta alakult meg a NOK, ami annyit jelent, hogy közös igazgatás alatt van az óvoda és az iskola, ám szakmailag önállóak. A két óvodában (Bújócska és Manóvár) 4-4 csoport működik, utóbbi oviban az integrációs nevelésre is lehetőség nyílik. Minden intzémény számtalan hagyománnyal rendelkezik: így a Pestújhelyi Ősz, a Luca nap, a Mikulás, Karácsony, Farsang, a Gyereknap, a Ballagás, a Palánta Pódium mindi-mind megtalálható a programok között illetve az iskolában működik a Suli Szalon, ahol jelenleg éppen az iskolatörténeti kiállítás látható.
Az előadások sorában Lindner Gusztáv, az OMIS osztály vezetője a XV. kerületi közoktatási intézmények történetét elevenítette fel. Szót ejtett arról, hogy amikor Rákospalota várossá válásának 75. évfordulója volt (1998-ban), a oktatás is terítékre került. Ekkor az hangzott el, hogy az oktatásügy sikerágazat. Ez a mondat azonban nagy vihart kavart, hiszen azokban a hetekben történt meg a kerület oktatásának átszervezése, amit még szakmai körökben sem néztek jó szemmel.
-1990-től 1997-ig 177 fővel csökkent a gyereklétszám, s végül az élet szüntette meg az öt iskolát a kerületben. 1999. áprilisában alapos előkészítést követően alakult meg az új oktatási intézményhálózat, amely a NOK nevet viseli- mondta Lindner Gusztáv. Az osztályvezető beszélt arról, hogy 1905-ben alakult meg az első községi elemi iskola, amellyel a kerületben az oktatás megindult. Szűcs István neve többször is elhangzott. Ő volt a klebersbergi iskolapolitikai koncepció kidolgozójának egyike. Itt esett arról is szó, hogy milyen jó lenne Szűcs Istvánnak egy emléktáblát elhelyezni Pestújhelyen, az iskola falán. Az osztályvezető ezután a kerületi hajdani oktatási intézményekről, azok megalakulásáról beszélt: egy 1927-es adat szerint 15 állami óvónő foglalkozott 691 óvodás gyerekkel, s az elemi nép iskolák száma kilenc volt, ahol 72 tanító oktatott 2809 diákot.
Az osztályvezető előadását követően Dr. Kántásné Szabó Ivett, az OMIS Osztály csoportvezetője,tanügyigazgatási szakértő A közoktatási jogszabályok módosításából adódó kerületi és intézményi feladatokról szólt előadásában, majd bemutató órák keretében ismerkedhettek meg a kerület pedagógusai, az intézmények vezetői az iskolában és az óvodákban folyó oktató-nevelő munkával, melyeket követően óramegbeszélésre is sor került.
A Bújócska Óvodában Wollner Krisztina óvónő vezetésével a nagycsoportosok ábrázolás, kézimunka bemutatót tartottak, míg a Manóvár Óvodában a vegyes integrált csoporttal Vince Viktória óvónő a külső világot figyelte meg, Boriné Czekó Eszter gyógypedagógus tartott komplex foglalkozást. A szakmai megbeszéléseket Takácsné Miklós Judit óvodavezetői szakmai munkaközösség-vezető vezette.
Az iskolában az elsősökkel egyrészt matematika-, kézműves foglalkozás- és angol bemutató órán vehettek részt az érdeklődők, melyeket Szántóné Seller Szilvia, Fejesné Fenyvesi Ildikó és Kovács Andrea tanítók vezettek. A másodikosok az állatokról tanultakat foglalták össze bemutató óra keretében Békési Tünde tanító vezetésével, míg a harmadikosok a mozgás és
táplálkozás témakörében adtak számot tudásukról. Tanítójuk Gergely Árpádné. Az óramegbeszéléseket Kecskeméthyné Mezősi Annamária, a Nevelési-Oktatási Szakmai Műhely vezetője vezette. Lengyelné Rendes Ildikó tanárnő a hatodik osztályosokkal történelem bemutató órát tartott, melyről Fehér Imre a Pedagógiai-Szakmai Műhely vezetőjének irányításával beszélgettek a pedagógusok ezt követően. Kémia órát a hetedikesekkel Szép Edina tanárnő tartott, az óramegbeszélést Kakuk Zsolt a Pedagógiai-Szakmai Műhely reál tagozatának vezetője tartotta, míg Hős Gézáné könyvtári órát tartott a negyedikes kisdiákoknak. Az óramegbeszélést Dr. Frenyó V. Lászlóné, az informatikai munkaközösség vezetője, a Pedagógiai Szakkönyvtár vezetője tartotta. Az ECDL feladatokat a hatodik osztályosokkal Tóth András tanár úr oldotta meg, míg a bemutató óra megbeszélést
Varga Gábor, számítástechnika munkaközösség vezetője, fővárosi szaktanácsadó vezette. A 4.-5. osztályos napközisekkel kézműves foglalkozás bemutatót tartott Róna Nóra tanárnő. Az óramegbeszélést Morvai Béláné, a Nevelési-Oktatási Szakmai Műhely napközis tagozatának vezetője irányította.
Közben a Nemzeti Fejlesztési Terv Humán Erőforrás Fejlesztő Program intézményi pályázat megvalósításának gyakorlati tapasztalatairól Neuspillerné Németh Györgyi a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda tanítója, közoktatási szakértő beszélt.
A délutáni program zárásaként pedig Szunyogh László, a Pestújhelyi Nevelési-Oktatási Központ intézményegység-vezető helyettesének vezetésével az érdeklődők a Suli Szakonban az iskolatörténeti kiállítást tekinthették meg.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló