Menu

Kerületi küldöttség a Donji Kraljevec-i járási napokon

2006.05.12.

A kerület testvérvárosában, a horvátországi Donji Kraljevec -ben (Murakirály) május 5- 7. között a járási napok programsorozatára került sor, melyre meghívást kapott Hajdu László polgármester és a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnöke Kuzma István is, illetve vendégszereplésen vett részt a Szilas néptánccsoport és a Zagyva Banda zenekar.

– Donji Kraljevec járási napokat tartott és egyben járásuk megalakulásának 13. évfordulóját is ünnepelték- számolt be a programokat követően Kuzma István. A május 6-i szentmise után ünnepi ülésre került sor ahol én vettem részt és előkészítő tárgyalásokat folytattam Miljenko Horváttal, a Murakirályi (Donji Kraljevec) Fúvószenekar elnökével a Hubay Jenő Zeneiskola és a Donji Kraljeveci Zeneiskola között kötendő együttműködésről. A másnapi programba Hajdu László, kerületünk polgármestere, országgyűlési képviselő is bekapcsolódott és gazdasági tárgyalást folytatott a helyi Tehnix vállalat vezetőivel. A cég profilja a környezetvédelem mellett a különböző hulladékfajták EU-s normák szerinti újrahasznosítása. A Budapesten tartandó őszi szakmai vásáron Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő segítségével a Tehnix vállalat is részt vesz.
Amint Kuzma István elmondta, ezen a napon került sor a II. Nemzetközi Folklórtalálkozóra is, ahol a magyarok, a XV. kerületiek valamint a horvátországi vendéglátók mellett, mellett Szlovákiából, Szlovéniából, Boszniából, Hercegovinából érkeztek csoportok.
-Az utcai felvonuláson magyar szavakkal is köszöntötték csoportunkat, és nagy taps kísérte a felvonulóinkat- mondta Kuzma István. Minden felvonuló rövid ízelítőt adott az esti programjából. A színvonalas előadások mellett kerületünk tánccsoportja aratta a legnagyobb sikert, majd a folklórtalálkozó emlékére minden csoport elismerő oklevelet kapott. A műsort követő táncház is igazolta táncosaink sikerét: a járási vezetők is a Zagyva Banda zenekar zenéjére járták a közös táncot, míg a magyar táncokat Molnár Sándor angolul tanította.
Hajdu László és Mladen Csonka polgármesterek azzal búcsúztak egymástól, hogy június 24-én a Horvát Önkormányzat által szervezett Szent Iván éji rendezvényen találkoznak.