Menu

Kerületi jó ügyekért

2018.07.27.

Jó példák a XV. kerületből: megemlékezés az Első Világháború áldozatairól

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata idén is több mint tíz millió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.

Az 56’-os Szövetség XV. kerületi szervezete az idén elnyert pályázatból az Első Világháború 100. évfordulójára emlékezik. Idén két kirándulást szerveznek az elnyert pénzből.

Július 5-én, csütörtökön az 56’-os Szövetség kerületi szervezete Csákvárra utazott, ahol a „Csákvár Múzeum Baráti Kör” szervezésében hallgatta meg, hogy egy kis helyi közösség tagjai milyen emlékeket őriznek az Első Világháborúról. Először meghallgatták Tóth Árpádné előadásában a Kenyéri Kornélia tanulmányából készült összeállítást, amelynek címe: „100 éve történt. Az első világháború Csákváron”. Ez után Csákvári katonák leveleit, fényképeit és visszaemlékezéseit tartalmazó videó összeállítást tekintették meg.

A délelőtti előadások után látogatást tettek és megkoszorúzták az emlékhelyeket a felekezeti templomokban és Csákvár főterén.

A megemlékezések után lovas-kocsival körbejárták Csákvár nevezetességeit, többek között az Esterházy Kastélyt, Geszner-házat és a műemléki védelem alatt lévő, Európában egyedülállónak tekinthető Lőpor tornyot.

A kirándulás szervezése során kerületünk díszpolgára Bácskai Endre az 56’-os Szövetség XV. elnöke fontosnak tartotta, hogy a helyi civil szervezetek, Nyugdíjas Egyesületek, klubok is részt vegyenek a kiránduláson, mert ez is bizonyíthatja, hogy a XV. kerületben jól együtt tudnak dolgozni a civil szervezetek és egyesületek.

Az eseményen részt vettek Budapest XV. kerületi Idősek és Nyugdíjasok Egyesülete, Szolidáris Kisnyugdíjasok Egyesülete, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet Észak-pesti Régió XV. kerületi Szervezete, Arany nyugdíjas Klub, és az Olajág Otthon.

A Csákvári kiránduláshoz hasonló sikerek érdekében Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának vezetői a továbbiakban is támogatni kívánják a kerületi civil szervezetek, közösségek munkáját.