Menu

Kerületi jó ügyekért

2018.10.11.

Jó példák a XV. kerületből: A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata idén is több mint tíz millió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját. Az Önkormányzati támogatásnak is köszönhetően a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület kerületi, országos és Magyarország határán túlnyúlóan is egyre sikeresebb, népszerűbb és foglalkoztatottabb.

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes tavaly ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját. A néptánc és a népi hagyományok iránt elhivatott közösség nagy utat tett meg megalakulása óta. A kezdetben néhány lelkes fiatalból álló együttes ma több mint 150 tagot számlál óvodástól a felnőtt korosztályig, számos országos és nemzetközi szakmai sikert tudhat magáénak, és Közép-Amerikától Kínáig is bejárta már a világot.

Az együttesen belül hat csoportban folyik a munka olyan fiatal pedagógusok vezetésével, akik számára a néptánc és a tanítás életpálya. Nagy részük a Magyar Táncművészeti Egyetemen végzett vagy jelenleg hallgatója az intézménynek, de oktatónk egy Zeneakadémiai hallgató is, akinek segítségével a táncosok zenei-énekes képességeit is fejlesztjük külön foglalkozások keretében. Az együttes jelenlegi művészeti vezetői Marosy Gerda és Józsa Tamás (Kétszeres Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere).

Az eredményes szakmai munka feltételeit és a mindennapos feladatok ellátását egy jól szervezett egyesület teremti meg és segíti. A néptánc és a népzene mellett a népviseletre, a hiteles megjelenésre is nagy gondot fordítanak, ruhatáruk az évek során sokszorosára bővült. Ez a jelentős gyarapodás nagymértékben köszönhető a XV kerületi önkormányzat bőkezű támogatásának, amelyet a magas színvonalú munkával igyekeznek kiérdemelni és meghálálni. Az Egyesület különösen hangsúlyos figyelmet fordít Rákosmente és azon belül is Rákospalota folklórjára, melyről nem biztos, hogy sokan tudják, hogy milyen gazdag népviseleti forrásai vannak. A szervezet egyik célja ennek a folklórhagyománynak a minél alaposabb megismerése. Fontos megemlíteni, hogy az együttes rendszeresen látogatja műsoraival a XV. kerületi iskolákat és óvodákat, négy általános iskolában és hét óvodában folyik heti szinten néptáncoktatás, melynek eredményeként több mint kétszáz gyermek életét színesíti a néptánc élménye.

A Csokonai Művelődési Házzal közösen szervezett “Szilfán fütyülő” elnevezésű néprajzi ismeretterjesztő sorozat, a “Forduló” névre keresztelt felnőtt kezdő néptánc-tanfolyam, valamint a havi szinten megrendezésre kerülő, élő zenével megvalósuló táncházak tovább árnyalják az egyesület tevékenységi körét. A kerületi kulturális életből is igyekszik kivenni a részét: minden évben megszervezik a Gyermek- és Ifjúsági Szólótáncversenyt, A Szilas Fesztivált, a Kerületi Táncszemlét (korábbi nevén a “Táncol a kerület” fesztivált), nyaranta a napközis tánctáborukat, valamint a pedagógus továbbképzést, mely elsősorban a nem táncos szakmabeli pedagógus kollégáknak kíván segítséget nyújtani a néptánc és a népi játék hagyomány megismeréséhez és az iskolai oktatásban való hasznosításához.

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes Egyesület eredményeihez hasonló sikerek érdekében a Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának vezetői a jövőben is támogatni kívánják a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.