Menu

Kereplők, fazekak, sípok, dobok s lovak- megijedt a tél
(képes beszámoló a cikk végén)

2007.02.21.

Bár az ablakon kitekintve, s az utcán sétálgatva semmi sem tanuskodik arról, hogy vége lenne a hűvösebb időnek, ám Rákospalotán a lehetetlent próbálták meg a Csokonai Művelődési Ház munkatársai a gyerekekkel és felnőttekkel karöltve: maskarában különböző hangos hangzóeszközökkel a telet elbúcsúztatni.

Szombaton délelőtt az Alma együttes adott nagysikerű koncertet, melyen a közel tizenegyesztendős zenekar megzenésített verseket mutatott be. A zenekar tagjai: Buda Gábor, Szabó Tibor és Maroevich Zsolt számos hangszert vonultattak fel koncertjükön: gitár, brácsa, bouzouki, tambura, ukulele, ütősök. Az almák pedig gurultak, gurultak egészen addig, amíg el nem kezdődött a jelmezes kiegészítők és zajkeltő eszközök készítése.
Minderre azért volt szükség, mert másnap maskarás felvonulás inult útjára a Karácsony Benő parkból.
De ne szaladjunk annyira előre!
Vasárnap már déltől várták a „csokonais” munkatársak a telet elűzni szándékozókat forró teával, forralt borral és mogyoróval, hogy a hangulat még jobb legyen. Ám úgy hiszem, a legnagyobb derültséget mégis többek között Tóth Lajos, Polyák Edit, Harmati Éva ruhája okozta: ők ugyanis kreatív módon az asztalterítőket alakították át, s öltötték magukra. Ezzel olyan nagy feltűnést keltettek, hogy messziről mindenki látta, hogy kit merre lehet megtalálni a parkban.
Miután a szellemek, a pillangók, a boszik, a manók is megérkeztek, kezdetét vette a délutáni program. Ugyan a télűző kiszebáb égetésre idén nem került sor- talán majd jövőre- ígérte Tóth Lajos igazgató úr, ám a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület fantasztikus bemutatót tartott. Láttunk szablyás küzdelmet, miközben az egyesület tagjainak ruházata sem volt érdektelen: hosszú dolmány, kalpag, süveg, láncing, sisak, mente illetve a fegyverek között a kovács puska is megjelent. Sőt! Többször elsült, melynek az lett az eredménye, hogyha a tél nem szeretett volna eddig eltávozni Palotáról, akkor ezekben a percekben mindenképp elmenekült volna.
Ám még a szelet is megállították a Héttorony együttes tagjai, akik XVI.-XVII. századi magyar zenét játszottak korhű ruházatban, majd lovaskocsis felvezetéssel -melyet elkísért többek között Hajdu László polgármester is- útjára indult a maskarás felvonulás Rákospalotai utcáin a Dobó utcai lakótelepet megkerülve. A menet nagy feltűnést keltett, mert nem szokták meg se a kerület lakói, se az autóval a kerületbe érkező vagy a kerületen áthajtó autósok, motorosok, hogy a falusi hagyományok megelevenedhetnek a fővárosban. A menet miután a Csokonai Művelődési Házba érkezett, a zsűri tagjai: Nagy Edit (Pestújhelyi Közösségi Ház), Harmati Éva és Polyák Edit (Csokonai Művelődési Ház) összedugták a fejüket, hogy a jelmezverseny résztvevőit értékelhessék. A tét nem volt kevés: közel 20 kilogramm csokoládé sorsa felett kellett dönteniük.
Az igazságos zsüri pedig eredményt hirdetett:
Egyéni kategóriában három gyermeket emelt ki első helyezettként.
I. Madárijesztő (Rorbeck Bendegúz)
I. Pillangó királylány (Molnár Jázmin)
I. Ősmagyar íjász lány (Ginovszky Anna Zsuzsanna)

Csoportos kategóriában:
I. Felhő macskák (Játékszín óvoda XIV. kerület)

A jelmezverseny eredményhirdetése után pedig a jó hangulat a tetőfokára hágott: a Tini diszkó várta az ifjakat. A tél pedig búcsút intett, s talán novemberig vissza sem tér. Vagy mégis?

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló