Menu

Kerékpárosok végig a kerületen
(képes beszámoló a cikk végén)

2006.10.29.

Az 56-os Emlékhét keretében számos program zajlott le az elmúlt napokban is, így október 21-én több mint négyszáz fő kerékpározott végig a kerületen a kerékpáros felvonulás tagjaként.

A programra a kerület iskoláitól a Biondo Bike Egyesület tagjainak és a Palotai Önvédelmi Védegylet munkatársainak felvezetésével érkeztek a résztvevők a Karácsony Benő parkba, ahol a himnusz eléneklését követően hangzott el, hogy ezen a napon a XV. kerület három városrészének utcáit, tereit bejárva emlékeznek közösen 1956-ra, a forradalom eseményeire, majd az ’56-os Emlékoszlopnál néma főhajtással tisztelegnek a hősök és áldozatok előtt.
A rövid megemlékezésen Lovag Bácskai Endre tartott köszöntőt, majd Béres György Vihar után című versét Kántás Éva, a Vörösmarty Gimnázium tanulója mondta el.
Innen indult el az emlékmenet végig a kerület utcáin a Karácsony Benő park – Fő út- Deák utca- Szőcs Áron u.- Rákos út- Körvasút sor- Thököly u.- Apolló u.- Nyírpalota u.- Szentmihályi út- Pólus Center megkerülése- Szentmihályi út- Régi Fóti út útvonalon, s érkezett meg az Epres sorhoz.
A megemlékezés itt az emlékfelvonuláshoz kijelölt út kétharmadánál, az ?56-os Emlékoszlopnál folytatódott.
Először Tollas Tibor Október 23. című versét Németh Zoltán a Czabán Általános Iskola tanulója adta elő, majd Gyurcsánszky János alpolgármester köszöntötte a jelenlevőket illetve
Lovag Bácskai Endre tartott ünnepi megemlékezést.
Miután a XV. kerületi Önkormányzat ?56-os Emlékbizottsága nevében Bácskai Endre és Dr. Ódor József, a XV. kerületi Önkormányzat nevében Gyurcsánszky János és Hajdu László polgármester koszorút helyezett el, a felvonulás résztvevői egy-egy szál fehér szegfűt helyeztek el az Emlékoszlopnál.
A kerékpározók innen folytatták az útjukat a végállomásig, a Szántóföld úti Ifjúsági és Sportközpontig.
Itt minden résztvveőt Hajdu László polgármester köszöntött, majd egy kis falatozás után felvezetés mellett haladtak vissza az újpalotaiak, a pestújhelyiek, a rákospalotaiak.
A kerékpáros felvonulás emlékére minden résztvevő egy emlékjelvényt és egy emléklapot vehetett át.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló